Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbunjene šparoge
  • 06.09.2015. 14:25

Šparoge uranile pola godine!

Rekordno toplo klimatološko ljeto koje je naznaka velikih promjena u poljoprivredi budućnosti, zbunilo je i prirodu pa su se ovih dana na zadarskoj tržnici, više od pola godine prije sezone, pojavile prve šparoge!

  • 247
  • 19
  • 0

Premda je šparoga kod nas relativno malo proširena u intenzivnom uzgoju, u prirodi raste kao samonikla biljka uz priobalno područje gdje se počinje brati već u ožujku.

Rekordno toplo klimatološko ljeto koje je naznaka velikih promjena u poljoprivredi budućnosti, zbunilo je i prirodu pa su se ovih dana na zadarskoj tržnici, više od pola godine prije sezone, pojavile prve šparoge! U Europi se više cijeni bijela šparoga, iako zelena ima bolju hranidbenu vrijednost.

Ove kraljice proljeća ubrane su u zadarskom zaleđu i zasad se stručak prodaje po cijeni od 30 kuna. Iako se i proteklih godina potkraj ljeta ponekad znalo naletjeti na pokoju zbunjenu šparogu, ovogodišnja je berba više nego izdašna. Neke su veće i od jednog metra, svjedoče berači koji ih ekskluzivno nude baš u ovo vrijeme, pred kraj ljeta.

Hoće li i na proljeće dati rod?

Sjeme šparoge sporo klija, a minimalna temperatura klijanja iznosi 15 °C. Za rast i razvoj povoljne su temperature od 12 do 26 °C. Kupci su iznenađeni pojavom te kulture na tržnici, no priroda nas u zadnje vrijeme sve više iznenađuje.

To je znak da se nešto događa. Temperatura je visoka i ima vlage, što šparogama odgovara. Osjetile su pogodnu situaciju i procvjetale, što znači da na proljeće neće opet dati svoj plod, pa će možda berba šparoga tada biti nešto siromašnija. Šparoga predstavlja zahtjevnu kulturu za koju treba puno ljudskog rada, a prinosi po jedinici površine su razmjerno mali u odnosu na drugo povrće, zbog čega na tržištu postiže veću cijenu.


Tagovi

Zadar Tržnica Proljeće Šparoge Temperatura Vremenske prilike Vlaga


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."