Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 18.06.2021. 16:00

Sprečite opadanje cvetova paprike umerenim zalivanjem i rezidbom

Mnogo je faktora koji mogu dovesti do opadanja cvetova paprike. Najbolje je preventivno delovati i sprečiti ovu pojavu koja može da umanji rod povrća.

Foto: Depositphotos/Aboutnuylove
  • 3.843
  • 72
  • 0

Uzgajivači paprike veoma često se susreću sa pojavom da ona cveta, ali dolazi do opadanja cvetova. Intenzitet njihovog opadanja može biti manji ili veći u zavisnosti od razloga koji dovode do te pojave.

Reč je o povrtnoj vrsti koja ima visoke zahteve prema uslovima uzgajanja. Temperatura, vlaga, snabdevenost biljnim hranivima, osvetljenost, razmak sadnje, oprašivanje, neki su od faktora koji mogu dovesti do opadanja njenih cvetova.

Sadnja ne sme da bude pregusta. Međurazmak između biljaka trebalo bi da bude 25 cm. Suviše gust sklop dovodi do manjeg usvajanja hraniva i vode. Pregusto posađene biljke slabije se razvijaju, podložnije su napadu štetočina i pojavi oboljenja.

Odaberite za sadnju osunčana mesta. Paprika voli sunce. Ukoliko raste u senci, slabije će da formira cvetove i da ih odbacuje.

Pažljivo sa vlagom

Ukoliko ne praktikujete rezidbu biljaka ovog povrća, dobro je da uklonite mladi plod na prvom račvanju - onaj prvi. On se uklanja kada je veličine gumice na olovci. Ukoliko se ne odstrani, paprika će svu snagu i hraniva da usmeri u njega. Smanjiće se fomiranje cvetova, a ostali plodovi će biti sitniji.

Nedostatak vode u sušnim periodima leta veoma brzo će rezultirati njihovim opadanjem. Pupoljci takođe venu, žute, suše se i opadaju. Usled ovakvih vremenskih prilika, oprašivanje može u potpunosti da izostane ili je nepotpuno, a formirani plodovi su deformisani, lošijeg ukusa i podložniji napadu štetnih organizama i raznim oboljenjima.

Zbog toga je od izuzetne važnosti odgovarajuće zalivanje, najbolje je ujutro i uveče, a izbegavati ga u najtoplijem delu dana. Pri tom, voda koja se koristi ne sme da bude hladna. Temperaturni šok doveo bi do opadanja cvetova, plodova, a i usporio bi se rast i razvoj useva, smanjio bi se i imunitet, a na kraju može doći i do uvenuća biljaka.

Višak vode je nepovoljan jer može izazvati pojavu truljenja korena paprike, privlači puževe i negativno deluje na usev.

Do opadanja cvetova može doći i zbog visoke ili niske vlažnosti vazduha. Optimalna vrednost se kreće od 60 do 70 odsto.

Osetljiva na sadržaj azota 

Niska i visoka temperatura negativno deluju na biljke paprike. One mlade su neotpornije. Minimalna temperatura za njihov normalan rast i razvoj je 15°C. Ukoliko je vrednost niža od 15°C dolazi do prestanka rasta i opadanja cvetova. Što je temperatura niža brže dolazi do obolevanja i propadanja useva.

Visoka temperatura je isto tako nepoželjna u proizvodnji pomenutog povrća. Kada duži vremenski period termometar pokazuje 30°C ili kada je iznad 35°C biljka će da odbaci cvetove i već formirane plodove.

Kolebanje temperature i velika razlika u vrednostima tokom dana i noći rezultiraće opadanjem mladih plodova.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Dobro uspeva na propusnim, umereno vlažnim zemljištima koja su bogata organskim materijalom. Posebno je osetljiva na sadržaj azota. Previše tog elementa dovešće do intenzivnog rasta zelene, mase, a manje će formirati cvetova i plodova. Njegov manjak uticaće na zaustavljanje rasta biljaka. Previše fosfora u fazi formiranja pupoljaka uzrokovaće njihovo opadanje.

I mnogobrojne štetočine mogu izazvati navedenu pojavu. Moljci, grinje, tripsi, lisne vaši, samo su neke od njih.

U plastenicima može da se javi i nedovoljno oprašivanja cvetova zbog nedostatka oprašivača i slabog provetravanja.

Na neke od tih faktora možemo delovati i sprečiti ih. Mnogo je lakše da se reaguje kod uzgoja paprike u zatvorenom postoru, odnosno u plasteniku.  


Tagovi

Uzgoj paprike Cvetovi paprike Napad štetočina Opadanje cvetova Truljenje korena Zalivanje Nedostatak oprašivača


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u