Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava pepelnice
  • 27.06.2020. 10:00

Sprečite pojavu pepelnice na usevima jednostavnim merama

Visoka vlažnost uzročnik je mnogih bolesti na gajenom bilju. Pored plamenjače veliki značaj ima i pojava pepelnice na usevima. U tekstu ispod saznajte kako je prepoznati i na vreme sprečiti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 948
  • 21
  • 0

Obilje vlage i smenjivanje nižih i viših temepratura vazduha, uzrokuje pojavu mnogih gljivičnih oboljenja na gajenim biljkama. Jedna od njih je i pepelnica. Ova bolest zajedno sa plamenjačom spada u najznačajnija oboljenja gajenih useva.

Zarazu na biljkama izazivaju patogene gljivice iz porodice Erysiphaceae čiji su simptomi uglavnom slični i lako se uočavaju. Najčešće se javlja na biljkama iz porodice Cucurbitaceae - tikvenjačama (tikve, bundeve, lubenica, dinja, krastavac), zatim na vinovoj lozi, jabuci, te paradajzu, paprici, strnim žitima, ružama i ostalom ukrasnom bilju.

Vinogradari, zaštitite lozu od plamenjače i pepelnice

Ovo oboljenje lako se uočava, list poprimi beličastu prevlaku kao da je brašnom posut, žuti i na kraju može dovesti do propadanja cele biljke. Kod povrća, voća, strnih žita umanjuje se prinos u znatnom procentu, a kod ukrasnog bilja umanjuje njegovu vrednost.

Preporučuje se preventivno delovati jer kad se bolest pojavi teško je suzbiti. Takođe, da bi kontrolisali pojavu ovog patogena potrebno je voditi računa o plodoredu, optimalnom đubrenju azotom, pravilno uništavati zaražene biljne ostatke i pridržavati se ostalih agrotehničkih mera.

Delujte preventivno prirodnim preparatima

U konvencionalnoj proizvodnji primenjuju se preparati na bazi sumpora kao što su: Chromosul, Zolvis, Kumulus, Thiovit Jet, te ostala sredstva poput Ortiva, Ortiva top i drugi. U organskoj proizvodnji koriste se razni rastvori sa belim lukom, poljskom presliclicom (rastavićem), sodom bikarbonom i slično.

Ako se odlučite za rastavić postupak za pravljenje preparata je sledeći: potrebno je jedan kilogram sveže biljne mase ili 150 gr suve, potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 sata da odstoji, zatim na tihoj vatri ostaviti da vri 30 minuta. Kad se ohladi procediti i u razređenom odnosu 1:5 prskati biljke. Ovaj tretman može se ponoviti nekoliko puta.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Ako se ipak odlučite za sodu bikarbonu, potrebno je u dva litra vode dodati jednu kap biljnog ulja, jednu deterdženta i dve kašike sode bikarbone. Tako spremljenim preparatom tretirati biljke.

Postojeći vremenski uslovi joj pogoduju

Oidium lycopersicum je patogen koji izaziva pojavu pepelnice na paradajzu, a Leveillula taurica izaziva oboljenje na paprici. Kod obe vrste prvi simpomi se javljaju u obliku žućkastih pega, na kojima se kasnije uočavaju bele prevlake. Kod paradajza ovi simptomi su najčešće na licu lista dok se kod paprike javljaju na naličju. Oboleli listovi kod paprike se suše i otpadaju dok kod paradajza ostaju da vise na stablu.

Na krastavcu se mogu javiti dva uzročnika pepelnice - Sphaerotheca fuliginea, koja na listovima razvija pepeljasto sivu i Erysiphe cichoracearum baršunasto belu prevlaku. Pepelnica je česta bolest na krastavcima, podjednako se javlja i u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Simptom se ogleda pepeljastom prevlakom na listu koja se lako uklanja dodirom prsta. Takva pojava smanjuje asimilacionu površinu što dovodi do gubitka u prinosu i kvalitetu ploda. Gljivice, uzročnici pepelnice prezimljavaju na korovima, a na veće udaljenosti ih raznosi vetar.

Dve vrste pepelnice na paradajzu i paprici mogu da smanje rod i do 70 odsto

Uzročnik pepelnice ruže je gljivica Sphaeroteca pannosa. Ova bolest se naročito širi u slučaju visoke vlažnosti i temperature. Pepelnica ruže je najčešća bolest ovog cveća. Prouzrokovač napada sve biljne delove na kojima se pojavljuju karakteristične pepeljaste prevlake. Lišće se uvija i suši. Uzrok pojave bolesti može biti i nedostatak svetlosti, ali i neadekvatno đubrenje.

Vizuelnim pregledom uočite prve simptome

Pepelnica strnih žita je stalno prisutna u našem regionu. Uzročnik joj je patogen Erysiphae gramminis. Na početku razvoja bolesti simptomi su teško uočljivi. Prvo se zaraza uočava na donjem delu stabla gde je usev gušći. Nakon toga biva zahvaćen i list, a onda i gornji delovi biljke. Na zaraženim mestima razvija se bela pahuljasta prevlaka, a pri jakim zarazama i klas može biti uništen.

Pepelnicu vinove loze uzrokuje patogen Uncinula necator, a štete na grožđu u pojedinim godinama mogu biti i do 100 odsto. Simptomi se javljaju na svim zelenim delovima, a najviše na bobicama i mladicama. Bobice izgledaju kao da su posute pepeljastom prevlakom koje s vremenom posivi. Gljivica uništi pokožicu bobice te zbog unutrašnjeg pritiska, one pucaju, tada se javlja karaterističan simptom pepelnice - napuknute bobice sve do semenki.

Pregledajte na vreme svoje parcele i pravovremeno ustanovite da li imate slične znake oboljenja, da bi mogli pravilno delovati.


Tagovi

Gljivična obolenja Pojava pepelnice Preventivno delovanje Prirodni preparati Uzročnici pepelnice Simptomi Pepelnica paradajza Pepelnica strnih žita Pepelnica ruže


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.