Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od plamenjače
  • 16.06.2021. 10:00

Sprječite plamenjaču krompira obranim mlijekom, preslicom, kamenim brašnom

Uslovi koji pogoduju nastanku zaraze su povećana vlažnost zraka, temperature oko 20C°, kao i veće količine padavina. U ovakvim okolnostima može doći do potpunog propadanja zasada krompira.

Foto: Depositphotos/issah
  • 253
  • 250
  • 0

Glavni prouzrokovači infektivnih bolesti na gajenim biljkama su gljive i ono što ih karakteriše jeste brz razvoj u organizmu usjeva. Promjene koje izazivaju u većini slučajeva ispoljavaju se kroz odumiranje tkiva ili nekrozu, a u povoljnim uslovima se brzo šire. 

Oboljenje koje izaziva najveće štete i ekonomske gubitke, svuda u svijetu, jeste plamenjača (lat. Phytophtora infestans). Faktori koji pogoduju nastanku zaraze su povećana vlažnost zraka, temperature oko 20C°, kao i veće količine padavina. U ovakvim okolnostima može doći do potpunog propadanja zasada krompira, upozorava Jovana Todorović iz PSSRS. Do jačih napada dolazi pretežno u bujnijim krompirištima jer su većinom slabo prozračena, zatim pored šuma, visokih stabala ili u dolinama rijeka.

"Infekcija se ispoljava na svim biljnim dijelovima, osim na korjenu. Prvi napad plamenjače može biti tri do četiri nedjelje nakon nicanja i tada su vidljivi prvi znaci, u vidu tamnozelenih pjega, a na naličju lista uočava se bjeličasto - siva prevlaka koja jasno ukazuje na prisustvo zaraze", objašnjava Todorović, dodajući da inficirani dio postepeno mijenja boju, suši se i odumire.

Provjerite radi li se samo o žućenju listova

Pored navedenih simptoma, u oboljelom zasadu širi se neprijatan miris plijesnivosti. Vrlo brzo se širi i zahvata krtole, na kojima kreću da se formiraju tamne pjege koje se kasnije prošire na čitavu krtolu i kao takve predstavljaju idealnu sredinu za razvoj drugih parazitskih organizama. 

Prema riječima stručnjaka, plamenjaču možemo razlikovati od pojave žućenja i odumiranja donjeg lišća jednostavnom metodom. Otkinu se listovi na kojima je vidljiva promjena, stave se na tacnu sa vodom, a zatim poklope čašom. Ako se radi o plamenjači, idućeg dana, na sobnoj temperaturi javiće se tamne pjege oivičene sivom prevlakom od micelija, te je neophodno preventivno djelovati u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Najveći uspjeh postiže se upravo primjenom preventivnih mjera jer od njih kasnije zavisi i učinkovitost upotrebe hemijskih preparata. Ono što poljoprivrednici mogu uraditi je odgovarajući izbor otpornih sorti, kao i zdravog sjemenskog materijala. Takođe, obavezna je kontrola tokom proizvodnje krompira. 

"Efikasna zaštita provodi se i korištenjem preventivnih fungicida. Njihova uloga je da zaštite površinu lista kako ne bi došlo do infekcije. Aktivna materija iz preparata na površini biljnog organa uništava već prisutne spore, hife ili neke druge strukture gljive i tako sprječava infekciju".

Međutim, u sezoni sa većom količinom padavina, efikasnost navedenih preparata je znatno umanjena zato što usljed čestih kiša budu saprani sa usjeva. Pod takvim okolnostima, preporuka je koristiti kurativne fungicide sistemičnog načina djelovanja. Njih krompir usvaja, a zatim kroz sprovodne sudove raspoređuje u čitavoj biljci. Prednost je što nema opasnosti od ispiranja za vrijeme obilnih padavina i u takvim uslovima predstavljaju jedinu mogućnost efikasne zaštite. Dodatni benefiti je to što je prisustvo aktivne materije osigurano i u mladim izbojcima krompira, u fazi intenzivnog porasta. 

Koristite prirodna sredstva za zaštitu usjeva

Todorović preporučuje da se prvo preventivno tretiranje usjeva odradi sredstvima na bazi bakra (bakar-oksihlorid, bakar-oksihlorid+cineb, bakar-oksihlorid+cink-karbonat, bakar-oksisulfat, bakar-sulfat, bakar-sulfat i kalcijum hidroksid, cineb). Zaštitu je moguće provoditi i pripravcima na bazi mankozeba i kod svih njih karenca je 14 dana. 

Prilikom zaštite obavezno voditi računa o pravilnoj koncentraciji i dozi sredstva na jedinici površine, ali i o kvalitetnom radnom pritisku prskalice i izboru dizni.

Plamenjača krompira - simptomi i preventivne, hemijske i eko mjere zaštite

Podsjetimo, kameno brašno i dijatomejska zemlja koriste se preventivno prije pojave plamenjače. Primjenjeni prskanjem ojačavaju površinu lista te utiču na smanjenje prodora patogena. Istovremeno, njihova primjena zatvara disajne organe insekata.

Juha od preslice povoljno djeluje na otpornost biljaka, odnosno, kao fungicid te spriječava pojavu gljivičnih bolesti (pepelnica, hrđa, plamenjača, snijeti,…). Usjev se tretira u ranim jutarnjim satima, tokom sunčana vremena, a prije žege. Preslica se bere u drugoj polovini avgusta kada sadrži najviše kremene kiseline, ujutro, u prvom dijelu dana i suši u hladovini na prozračnom mjestu. Osušena preslica mora imati prijatan miris i lijepu zelenu boju. 

Priprema: 1 kg svježe biljke (150 g suhe) potopiti u 10 litara kišnice i ostaviti 24 sata. Nakon toga sve to zagrijati i kuhati na laganoj vatri 20-30 minuta, zatim ohladiti. Dobivenu smjesu procijediti i koristiti za prskanje u omjeru 1:5 (1 litra na 5 litara kišnice).

Obrano mlijeko ima ulogu stvaranja zaštitnog sloja na listu te djeluje preventivno protiv gljivičnih oboljenja. Najbolje je koristiti domaće punomasno ili ono obrano. 

Priprema: 1 litra domaćeg polumasnog mlijeka razrijedi se s kišnicom u omjeru 1:10. Time se prskaju biljke krompira svakih sedam dana, ali i nakon kiše. Kod obranog mlijeka primjenjuje se omjer 1:1 (1 litra obranog mlijeka razrijedi se u 1 litri kišnice).


Tagovi

Plamenjača krompira Jovana Todorović Plijesnivost Preventivne mjere Kurativni fungicidi Bakarni preparati Juha od preslice Obrano mlijeko


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.