Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici češnjaka
  • 15.01.2020. 12:00

Štetnici češnjaka - kako ih prepoznati i suzbiti

Češnjak je omiljena povrtnica koja se često koristi kod pripreme prirodnih pripravaka za zaštitu bilja ili kao dobar susjed u vrtu koji svojim mirisom štiti povrće od brojnih štetnika. Međutim, i sam je izložen napadu brojnih štetnika.

Foto: Pixabay/Schwoaze
  • 6.714
  • 403
  • 0

U svakom vrtu možemo pronaći gredicu češnjaka. Ova popularna vrsta povrća se često koristi kao zaštita drugim biljnim vrstama, za izradu raznih prirodnih pesticida. Lako se uzgaja, nije zahtjevna vrsta poput paprike ili rajčice. Međutim, češnjak napadaju razni štetnici koji umanjuju prinos, kvalitetu, a u nekim slučajevima potpuno mogu uništiti usjev.

Najčešći štetnici češnjaka

Češnjak ima insekticidna i fungicidna svojstva i zbog toga se sadi u blizini raznih vrsta povrća, začinskog i ljekovitog bilja, u voćnjacima. I pored toga što njegov miris odbija većinu, postoje štetnici koji ga koriste u ishrani ili su za njega vezani životnim ciklusom.

Lukova muha, češnjakova muha, lukov moljac, lisne uši, nematode, lukova buha, lukov listojed su najčešće vrste koje čine štete na usjevima češnjaka.

Lukova muha

Lukova muha (Hylemia antiqua) je štetnik koji napada češnjak, crveni luk, poriluk i ostale vrste iz porodice lukova. Štetu čini ličinka, dok odrasle jedinke ne predstavljaju opasnost. Ženka polaže jaja na površinu lista tijekom proljeća. Ličinka je izuzetno proždrljiva i razvija se u unutrašnjosti lista i glavice.

Eko metode zaštite od lukove muhe

Pojedinih godina dolazi do masovne pojave lukove muhe i velikih šteta u nasadima luka.

Češnjakova muha

Češnjakova muha (Helomyza lurida) je štetnik koji isključivo napada češnjak. Ova vrsta ima jednu generaciju godišnje. Prezimljavaju odrasle jedinke koja postaju aktivne tijekom ranog proljeća. Pojavljuju se čim prosječna temperatura zraka dostigne vrijednost 2°C, pojedinih godina već krajem veljače. Ženke su aktivne do travnja. U tom vremenskom intervalu polažu jaja na biljke koje imaju dobro razvijena dva do tri lista. Najčešće bira najrazvijenije biljke za odlaganje jaja.

Štete čine ličinke koje se hrane u unutrašnjosti biljke češnjaka. Uslijed njihove ishrane biljke počinju zaostajati u porastu, suše se i propadaju. Dodatni problem je što se na oštećenim djelovima tkiva biljke češnjaka razvijaju saprofitske gljivice, uzročnici truljenja i drugih biljnih bolesti.

Napad se prepoznaje po žućenju središnjeg lista, stabljika postaje mekana, prazna i lako se odvajaju listovi od glavice i korijena. Najčešće je u stabljici jedna ličinka.

Za zaštitu od ovog štetnika mogu se koristiti prirodna sredstva i pripravci kao i za lukovu muhu. Ranijom sadnjom u jesenskom roku sjetve i kasnijom sjetvom tijekom proljeća smanjuju se posljedice napada.

Lukov moljac

Lukov moljac (Acrolepia/Acrolepiopsis assectella) izaziva štete na češnjaku i poriluku. Može tijekom godine imati dvije do tri generacije.

Štete čine ličinke koje se hrane listom na početku razvoja, a kasnije glavicom luka. Napad štetnika se prepoznaje po uzdužnim svijetlim prugama na listu. Kako se ličinka spušta prema glavici biljka vene i suši se.

Najčešće se suzbija na površinama na kojima se proizvodi sjemenski luk.

Lisne uši

U pojedinim godinama češnjak napadaju lisne uši koje svojim sisanjem usporavaju rast i razvoj biljaka. Napadaju mlade, sočne biljne dijelove.

Eko metode: Pepeo i duhan tjeraju lisne uši

Što su biljke mlađe izloženije su napadu lisnih ušiju. Za zaštitu se mogu koristiti razni prirodni pripravci.

Lukov listojed

Lukov listojed (Galeruca tanaceti) je štetnik koji se povremeno pojavljuje, ali u godinama pojave čini velike štete. Radije napada crveni luk, ali se napad brzo širi i ličinke u potpunosti mogu uništiti gredice crvenog luka i češnjaka, kao i drugog uzgajanog bilja.

Lukov listojed - mala ličinka, veliki štetnik

Nematode

Od nematoda se najčešće javlja stabljikina nematoda iz roda Ditylenhus. Zbog njihovog napada listovi žute, propadaju, a lukovice postaju mekane, prazne. Posebice su opasne kod sjemenskog luka jer uništavaju sadni materijal. Često izazivaju izostajanje formiranja glavice i češnjeva u glavici.

Ovi štetnici mikroskopske veličine za ishranu koriste sve dijelove češnjaka: listove, glavicu, stabljiku. Nematode se mogu godinama održati pa zbog toga treba izbjegavati sadnju na istom mjestu tijekom niza godina. Mogu se širiti bez vidljivih znakova oštećenja uzgajanih biljaka i u jednoj godini populacija nematoda eksplodira i smanji urod ili u potpunosti uništi usjev.

Što uzgajati pored češnjaka i crvenog luka?

Najbolja prevencija je da češnjak ne uzgajamo na istim parcelama i gredicama, poštujući plodored i plodosmjenu. Često se uzgaja u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera njegove štetnike. U zaštiti se koriste prirodna sredstva i pripravci od duhana, čili paprika, rabarbare, buhača, pelina, koprive, neema, repičinog ulja, pepela.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Štetnici češnjaka Češnjak Uzgoj Lukova muha Češnjakova muha Lukov moljac Lisne uši Lukov listojed Nematode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]