Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 29.06.2020. 13:30

Štitite povrće listovima paradajza, crvenim, belim lukom i korovskim vrstama

Većina povrtarskih biljaka je u fazi intenzivnog rasta i početka plodonošenja. Neophodna je kontinuirana zaštita od štetočina, naročito plamenjače. Interesantno je da i korovi mogu da doprinesu zaštiti povrća.

Foto: Bojan Kecman
  • 533
  • 14
  • 0

Listovi paradajza odlični su kod suzbijanja lisnih vaši. Samim otkidanjem listova šake će se osetiti na, ne baš, ugodan miris. Potapanjem lišća u vodu i odstajanjem nekoliko dana, dobijate sredstvo koje će oterati štetne insekte, u razmeri sa vodom od 2:10. Potrebno je dodati i pola decilitra jestivog ulja, kako bi se tečnost duže zadržala na površini lisne mase.

Dovoljno je prskati jednom nedeljno, a koristi se za suzbijanje ovih štetočina i na svim drugim povrtarskim vrstama. Još intenziviniji efekat dobija se mešanjem sa crvenim lukom. Lukovica je dobra i za suzbijanje lisnih buva jer sadrži supstancu propanhialoksid.

Crvenim i belim lukom protiv plamenjače i grinja

Drugo sredstvo za kontrolu štetočina i borbu protiv plamenjače je tečnost crvenog i belog luka. Osim mirisa koji odbija štetne organizme, lukovi su dobri i u suzbijanju insekata jer, između ostalog, beli luk sadrži alicin i sumpor koji su odlični naročito u borbi protiv grinja. Mogu se koristiti i glavice i listovi.

Plamenjača je najopasnije oboljenje paradajza i krastavca. Idealno rešenje za njeno sprečavanje je domaće, nekuvano mleko. Ipak još bolji rezultati postižu se kada se, nakon prskanja mlekom, listovi i stabljike oprskaju i vodom, u kojoj su potopljeni crveni i beli luk. Doza je, takođe 2:10, odnosno, dve litre ovog sredstva u 10 litara vode. Dovoljno je po kilogram obe vrste luka staviti u bure od 100 litara vode, ali izrezanog, da se brže rastvore. Povremeno mešajte i počnite sa korišćenjem nakon dva do tri dana. Kada sredstvo odstoji mesec dana ili više, biće još jače i efikasnije.

Neugodnog je mirisa, ali daje rezultate

Sredstvo se može koristiti i u borbi protiv plamenjače pasulja koji je na otvorenom, u većini krajeva, u fazi cvetanja. Ako vidite žute listove biljke, naročito donje, pri zemlji, to je znak da se pojavila bolest. Otkinite ih i zatim tretirajte prvo rastovorom sa lukovima ili mlekom. Isti efekat je šta god prvo da upotrebite.

U početnim fazama rasta koristite koprivu

Zapamtite da je važno povrću dati što više hranjljivih materija. Samo stabljike idealno snabdevene neophodnim elementima mogu da se uspešno izbore sa bolestima i patogenima. U početku, odnosno, u početnim fazama rasta, koristite koprivu i gavez, zbog azota, fosfora i kalijuma, u razmeri 2:10.

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Pred cvetanje možete da uzmete i bor u poljoprivrednim apotekama ali, sredstva na bazi bora, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji. Ako ih ne možete pronaći, u svakom slučaju, tu su pčele koje će odraditi većinu posla. Bor se preporučuje ako je hladno i kišno vreme pa nema leta pčela.

Mešavina hajdučke trave i maslačka jača povrće

Jedno od sredstava koje pomaže u jačanju povrća je mešavina hajdučke trave i maslačka. Hajdučka trava dezinfikuje površinu lista, a maslačak sadrži i bakar koji deluje na lisne vaši i gusenice. Sadrži i kalcijum, saponine, tanine i gvožđe.

Nakon cvetanja i oplodnje i u fazi rasta ploda, jednom sedmično tretirajte povrće i domaćim nekuvanim mlekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem, zbog kalcijuma i zaštite od bolesti, naročito plamenjače.


Tagovi

List paradajza Crveni i beli luk Domaće mleko Plamenjača Hajdučka trava Preparat od maslačka Tretirajte povrće Prirodni preparati


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.