Većina povrtarskih biljaka je u fazi intenzivnog rasta i početka plodonošenja. Neophodna je kontinuirana zaštita od štetočina, naročito plamenjače. Interesantno je da i korovi mogu da doprinesu zaštiti povrća.
Listovi paradajza odlični su kod suzbijanja lisnih vaši. Samim otkidanjem listova šake će se osetiti na, ne baš, ugodan miris. Potapanjem lišća u vodu i odstajanjem nekoliko dana, dobijate sredstvo koje će oterati štetne insekte, u razmeri sa vodom od 2:10. Potrebno je dodati i pola decilitra jestivog ulja, kako bi se tečnost duže zadržala na površini lisne mase.
Dovoljno je prskati jednom nedeljno, a koristi se za suzbijanje ovih štetočina i na svim drugim povrtarskim vrstama. Još intenziviniji efekat dobija se mešanjem sa crvenim lukom. Lukovica je dobra i za suzbijanje lisnih buva jer sadrži supstancu propanhialoksid.
Drugo sredstvo za kontrolu štetočina i borbu protiv plamenjače je tečnost crvenog i belog luka. Osim mirisa koji odbija štetne organizme, lukovi su dobri i u suzbijanju insekata jer, između ostalog, beli luk sadrži alicin i sumpor koji su odlični naročito u borbi protiv grinja. Mogu se koristiti i glavice i listovi.
Plamenjača je najopasnije oboljenje paradajza i krastavca. Idealno rešenje za njeno sprečavanje je domaće, nekuvano mleko. Ipak još bolji rezultati postižu se kada se, nakon prskanja mlekom, listovi i stabljike oprskaju i vodom, u kojoj su potopljeni crveni i beli luk. Doza je, takođe 2:10, odnosno, dve litre ovog sredstva u 10 litara vode. Dovoljno je po kilogram obe vrste luka staviti u bure od 100 litara vode, ali izrezanog, da se brže rastvore. Povremeno mešajte i počnite sa korišćenjem nakon dva do tri dana. Kada sredstvo odstoji mesec dana ili više, biće još jače i efikasnije.
Sredstvo se može koristiti i u borbi protiv plamenjače pasulja koji je na otvorenom, u većini krajeva, u fazi cvetanja. Ako vidite žute listove biljke, naročito donje, pri zemlji, to je znak da se pojavila bolest. Otkinite ih i zatim tretirajte prvo rastovorom sa lukovima ili mlekom. Isti efekat je šta god prvo da upotrebite.
Zapamtite da je važno povrću dati što više hranjljivih materija. Samo stabljike idealno snabdevene neophodnim elementima mogu da se uspešno izbore sa bolestima i patogenima. U početku, odnosno, u početnim fazama rasta, koristite koprivu i gavez, zbog azota, fosfora i kalijuma, u razmeri 2:10.
Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid
Pred cvetanje možete da uzmete i bor u poljoprivrednim apotekama ali, sredstva na bazi bora, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji. Ako ih ne možete pronaći, u svakom slučaju, tu su pčele koje će odraditi većinu posla. Bor se preporučuje ako je hladno i kišno vreme pa nema leta pčela.
Jedno od sredstava koje pomaže u jačanju povrća je mešavina hajdučke trave i maslačka. Hajdučka trava dezinfikuje površinu lista, a maslačak sadrži i bakar koji deluje na lisne vaši i gusenice. Sadrži i kalcijum, saponine, tanine i gvožđe.
Nakon cvetanja i oplodnje i u fazi rasta ploda, jednom sedmično tretirajte povrće i domaćim nekuvanim mlekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem, zbog kalcijuma i zaštite od bolesti, naročito plamenjače.
Tagovi
Autor