Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 15.04.2015. 19:10

Stižu sočne domaće rajčice iz Baranje

Za ovu godinu odabrane su aromatičnije, mirisnije i ukusnije sorte rajčice koje će se brati isključivo zrele pa će hrvatski potrošači moći uživati u sočnoj rajčici kakva se uzgaja u domaćim vrtovima.

  • 825
  • 105
  • 0

U stakleniku Belja u poslovnom kompleksu Mitrovac u Baranji, u tijeku je prva ovogodišnja berba rajčica, koja se obavlja isključivo ručno. U gajbama završavaju nove sorte - diamantini, capricia i foundation koje su posađene početkom ove godine. Oprašili su ih bumbari iz Nizozemske. Nove sorte su izabrane zato što imaju bolje karakteristike, aromatičnije su, mirisnije i ukusnije, poput domaćih rajčica koje dozrijevaju u vrtovima tijekom ljeta.

"Svaki tjedan unosimo od šest do osam košnica bubmbara, ovisno o sunčanim danima. U svakoj košnici je između 70 i 80 bumbara čiji je životni vijek između dva i tri mjeseca", objašnjava Marija Drljepan Bilandžić, rukovoditelj proizvodnje u Staklaniku Mitrovac.

Staklenik sa šest klimatskih zona

Rajčica će ovdje biti tijekom cijele godine, posljednje će se brati u prosincu. Sam staklenik, pak, ima šest klimatskih zona, a u svakoj je druga sorta rajčice kojoj se daje upravo ono što traži - klimu i vlažnost.

"Rajčice se beru isključivo zrele pa će na stolove naših potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu. Beremo ih četiri dana u tjednu i svaki tjedan planiramo ubrati oko 80 tona rajčice", pojasnio je Robert Marković, rukovoditelj PJ Staklenik Mitrovac. "U svakoj zoni klimu možemo posebno podrediti biljci koja se tamo nalazi", dodaje Drljepan Bilandžić.

Plastenik s hidroponskim uzgojem rajčica prostire se na 4,5 hektara u kojem se nalazi 292 reda, a u svakom su posađene 432 biljke koje se uzgajaju u kokosovim jastucima. U svakom jastuku se, pak, nalaze tri kocke, a u svakoj od njih je po jedna biljka s dva vrha. Prošlogodišnji urod po četvornom metru ovdje se penjao do čak 62 kilograma rajčica.

62 kilograma rajčice po četvornom metru

"Tu ulazimo u konkurenciju s Nizozemskom", dodala je Drljepan Bilandžić. Čitav projekt završen je početkom ove godine i najveći je u Agrokoru u Hrvatskoj jer pored staklenika ovaj kompleks obuhvaća najveću farmu muznih krava i bioplinsku elektranu jakosti dva megavata. Cijeli kompleks vrijedan je 220 milijuna kuna, a sam plastenik 78.

Svježe ubrane rajčice

Hidroponski uzgoj rajčice podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku na svih 4,5 hektara površine. Iako je riječ o visoko sofisticiranom procesu proizvodnje, educiranost svih 50 zaposlenika, iskustvo i briga o svakoj biljci iznimno su važni za visoke proizvodne rezultate.

"Prošle godine proizveli smo 20% rajčica više od plana (2.800 tona), a ove godine očekujemo dodatno povećanje. Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i visoke produktivnosti. Svaka biljka prosječno daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat i u svjetskim razmjerima", istaknula je Ljiljana Malić, članica Uprave Belja.

Proizvodnja se u stakleniku u Mitrovcu odvija cijele godine, tako da se na početku obavlja pozicioniranje biljaka, potom njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu. U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. Poslovni kompleks Mitrovac tako je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća u kojem je ukupno zaposleno sto djelatnika.


Tagovi

Belje Mitrovac Berba rajčice Nove sorte Hidroponski uzgoj rajčice Robert Marković Ljiljana Malić Staklenik Mitrovac Bumbari Oprašivanje Bioplinska elektrana


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]