Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi rajčice
  • 22.07.2020. 09:00

Što činiti kako bi spriječili pucanje plodova rajčice?

Pucanje plodova javlja se svake godine. Pukotine umanjuju tržišnu vrijednost, mijenjaju okus i izgled povrća, a kroz njih se naseljavaju uzročnici truleži koji mogu dovesti do potpunog propadanja rajčice.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.659
  • 21
  • 0

Rajčica je najčešća vrsta povrća koju uzgajamo u vrtu. Njezin uzgoj nije tako jednostavan kako nam se čini na prvi pogled. Cijeli vegetacijski period prate brojne bolesti, napadi kukaca i drugi problemi. Jedna od čestih situacija koja se javlja na plodovima svake godine je njihovo pucanje.

Smjena sušnog i razdoblja s padalinama

Pucanje rajčice može se javiti i na zelenim, ali i na zrelim plodovima. Ovakvo povrće ima manju tržišnu vrijednost. Plodovi su podložniji propadanju zbog naseljavanja gljivica i bakterija koje dovode do potpunog truljenja. Pucanje može biti kružno ili zrakasto, od osnove i širi se po čitavom plodu. Kod kružnih pukotina može biti obuhvaćen cijeli plod, a zrakaste pukotine se šire od osnove prema vrhu povrća.

Neke sorte više su podložne pojavi pucanja od drugih. Cherry rajčica je sklona ovoj pojavi i preporučuje se brati je prije potpunog dozrijevanja. Osim što neke sorte brže pucaju, na to imaju utjecaj i uvjeti proizvodnje te primijenjene agrotehničke mjere.

Kako do dobrog uroda rajčice?

Do pucanja dolazi kada period suše i visokih temperatura bude naglo prekinut obilnom kišom ili obilnim zalijevanjem. Biljka tijekom sušnog razdoblja pati od nedostatka vode jer ima velike zahtjeve za vlagom. Kada padne obilna kiša na suhu zemlju, onda usjev u kratkom periodu dobije previše vlage. Plod u ograničenom vremenskom razdoblju usvaja vodu, a njegov rast, posebno površinskog sloja, ne može pratiti nagli priljev vode. Unutrašnjost ploda se širi, a površina puca zbog pritiska. Pokožica ploda također puca jer se ne može razvući. Pucanje smanjuje unutrašnji tlak, ali istovremeno pukotine postaju ulaz za prodor patogena koji izazivaju truljenje, mijenjaju okus i izgled povrća.

Rajčice s pukotinama treba brzo obrati i iskoristiti kako bi preduhitrili njegovo dalje propadanje. Oštećeni dijelovi se odrežu i uklone prije upotrebe.

Dobra opskrbljenost vlagom - kao preventiva

Odabirom sorti i hibrida koji su otporni, napravit ćemo prvi korak u spriječavanju pojave pucanja.

Veliku pažnju treba posvetiti ravnomjernom zalijevanju i opskrbljenosti zemljišta vlagom. Vremenske prilike ne možemo programirati, ali možemo imati dobar odgovor na njihove promjene. Tijekom cijele vegetacije potrebno je osigurati zalijevanje biljaka. U prosjeku je po biljci potrebno od jedne do tri litre vode tijekom jednog tjedna. Trebamo uzeti u obzir ukupne padaline tijkom tjedna i vodu koju smo dodali zalijevanjem.

Njegujte rajčicu kokošjim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

Gnojidba treba biti u skladu s razvojem rajčice. Na početku vegetacije treba dodati gnojiva koja imaju nešto više dušika, a od pojave cvjetova i plodova dodaju se hraniva bogata kalijem i fosforom. Dodavanje previše dušika u ovom razdoblju može pogodovati pojavi pucanja.

Ukoliko je suša trajala, a mi nismo mogli doći u vrt i osigurati redovnu opksrbu vodom, njeno dodavanje treba biti postepeno. Nikako ne smijemo obilno zalijevati jer će upravo to dovesti do pucanja plodova. Vlaženje se obavlja postepeno s povećanjem količine vode.


Tagovi

Uzgoj rajčice Pucanje plodova rajčice Ravnomjerno zalijevanje Gnojidba dušikom Primjenjena agrotehnika Otporne sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]