Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva
  • 06.07.2017. 21:00

Sudovnjača - tikva nad tikvama

Plodovi tikve sudovnjače se koriste za izradu posuda, lampi, kućica za ptice, a mladi plodovi su izuzetno cijenjeni u gastronomiji.

Foto: Pixabay.com/Hans
  • 3.865
  • 244
  • 0

Tikva sudovnjača, Lagenaria siceraria je povrtna vrsta koja je nepravedno zapostavljena. Pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je krastavca, lubenice, tikvica, dinje, masirače. Poznata je pod različitim nazivima: tikva sudovnjača, tikva zmijača, kineska tikva, vjetnamska tikva, indijski krastavac. Vodi porijeklo iz Afrike.

Na našim prostorima plodovi ove tikve su korišteni kao posude, plovak za učenje plivanja, ali se u svijetu ova tikva koristi u gastronomiji. Drugi narodi više cijene ovu vrstu. U drevnoj Kini je bila izuzetno cijenjena, smatrali su je kraljicom povrća. Na carskom dvoru je uzgajana i korištena za izradu raznih posuda, a smatrano je da je izuzetna čast ako car posluži svog gosta pićem i jelom u ovakvim posudama.

Mladi plodovi imaju tanku koru, dok sa starenjem kora očvrsne.

Uzgajanje

Tikve sudovnjače su po zahtjevima sliče ostalim tikvenjačama. Vegetacioni period traje 90 do 120 dana. Da bi osigurali dobar rast i razvoj potrebno je posaditi na osunčano mjesto sa dovoljno vlage, toplote i svjetlosti. Ne uzgajati je u sjeni ili na mjestima gdje duvaju hladni vjetrovi. Sije se na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Može da se uzgaja iz rasada kao i sve tikvenjače.

Korijen je veoma dobro razvijen, moćan i prodire duboko u zemljište. Glavni korijen prodire u dubinu preko 80cm, a bočno se korijen širi i do 3m. Zbog ove karakteristike koristi se kao podloga za kalemljenje drugih tikvenjača, prvenstveno lubenice i dinje. Dobro uspjeva na rahlim, humusom bogatim zemljištima.

Na našim prostorima plodovi ove tikve su korišteni kao posude, plovak za učenje plivanja, ali se u svijetu ova tikva koristi u gastronomiji.

Biljka formira vriježe dužine preko 15m. Preporučuje se da se glavna vriježa prikrati kada dostigne oko 10m pa se na taj način podstiče formiranje bočnih grana i zametanje plodova. Listovi su okruglasti, veliki. Za svoj rast zahtijevaju potporu kako bi formirani plodovi visili. Plodovi na površini zemljišta dobijaju deformisan oblik, postaju flekavi i podložni su propadanju. Zalijeva se do kraja avgusta kako bi se omogućilo dobro zrenje plodova.

Cvijet i sjeme

Sudovnjača cvjeta obilno tokom perioda juli - avgust. Cvijet je dosta krupan, bijele je boje i razlikuju se muški cvijet (na dugim drškama) i ženski cvijet. Oprašivanje se može poboljšati kada se oprašivanje vrši ručno. Sama biljka je veoma dekorativna. Ukoliko se mladi plodovi stave u kalup, zadobiće oblik kalupa.

Sjeme ima jak omotač i zato je dobro da se prije sjetve potopi oko pola sata u toploj vodi, prebaci u vlažnu piljevinu ili krpu gdje klija tokom 2 do 3 dana. Od sjetve do nicanja može proći i mjesec dana zavisno od snabdjevenosti vlagom. Dubina sjetve je oko 2,5cm.

U uzgajanju sudovnjače mogu se pojaviti bolesti (plijesni, fuzarioza, mozaični virus) i štetočine (lisne uši).

Berba i sušenje

Plodove tikve sudovnjače ne treba brati ako nisu potpuno zreli. Ovakvi plodovi su podložni propadanju. Potrebno je sačekati da se peteljka ploda u potpunosti osuši, a plod se bere sa nekoliko cm peteljke. Samom plodu neće smetati hladni jesenji dani, ali sjemenke propadaju na mrazu i niskim temperaturama.

Glavni korijen prodire u dubinu preko 80cm, a bočno se korijen širi i do 3m. Biljka formira vriježe dužine preko 15m.

Nakon branja zreli plod oprati sapunom i vodom, izaprati, prebrisati i ostaviti na sušenje. Sljedećih 10 do 12 dana potrebno je plodove odložiti na tamno i promajno mjesto, a zatim tikve spremiti na mjesto gdje će ostati narednih 3 do 6 (10) mjeseci. Dužina perioda sušenja zavisi od veličine ploda. U tom periodu plod će se u potpunosti osušiti, zelena boja se transformiše u žutu ili smeđu. Plodovi treba da su poredani u jednom sloju, da se ne dodiruju i treba ih redovno nadgledati i okretati. Plodovi koji pokazuju znakove propadanja (trulenja) ukloniti.

Plodovi su u potpunosti suvi kada se čuje zveckanje sjemenki u unutrašnjosti kada protresemo plod.

Kada se tikva otvori, ukloniti osušeno unutrašnje tkivo i sjemenke. Ukoliko se osušen plod dalje obrađuje bušilicama potrebno je izaprati unutrašnjost vodom kako bi se smanjila količina prašine.

Upotreba tikve sudovnjače

U posudama od tikve sudovnjače voda ostaje duže svježa, a produžava se trajnost kiselog mlijeka.

Izuzetno je cijenjena u gastronomiji Kine, Vijetnama, Japana, Italije, Arapskih zemalja. Mladi plodovi su ukusniji od plodova tikvice. Osim plodova koristi se lišće i mlade stabljike. Plodovi sadrže 85 do 95% vode, ugljene hidrate, bjelačevine, razne vitamine (C, vitamine B kompleksa), minerale (kalcijum, magnezijum, željezo). Njena konzumacija blagotvorno djeluje na poboljšanje metabolizma. Od sjemenki tikve sudovnjače u Africi pripremaju slatkiš.

Može da se koristi za dekoraciju, da se od nje izrađuju različiti predmeti: posude, čaše, šolje, lule, lampe, lusteri, kućice za ptice, saksije...

Foto: Pixabay.com/Hans


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Lagenarija Tikva Tikva sudovnjača Lampa od tikve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]