Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 02.02.2023. 07:30

Supstrat za presadnice: Koji je za sjetvu, koji za pikiranje? Kako ga napraviti?

Biljke su najosjetljivije u fazi početnog rasta i tada im treba osigurati dobre uvjete za klijanje, nicanje i rast. Supstrat možete napraviti i sami, donosimo recept

Foto: Depositphotos/oilslo
  • 6.128
  • 308
  • 0

Kako bi uzgojili kvalitetan rasad povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja bit će nam neophodan kvalitetan supstrat. Od njega ovisi uspjeh proizvodnje. Pažljivo birajte, raspitajte se kod proizvođača presadnica što oni koriste.

Možemo ga kupiti ili sami napraviti. Najvažnije da ima dobru strukturu, da nije zbijen, ima dobar vodo-zračni režim i da mlade biljke opskrbljuje dovoljnim količinama hraniva u početnim, osjetljivim fazama rasta. Mora sjemenu osigurati optimalne uvjete za klijanje i nicanje, a presadnice ostaju u njemu do pikiranja ili sadnje na stalno mjesto.

Izaberite odgovarajuću kvalitetu

Tako ćemo za krastavac i dinju koristiti samo jedan supstrat. Za sjetvu i pikiranje paprike i rajčice neophodna su dva različita supstrata. Prvi se odlikuje sitnijom granulacijom, a za pikiranje se koristi s krupnijom.

Za različite biljne vrste postoje supstrati kod kojih je prilagođena pH reakcija od kisele do blago alkalne. Ne smiju sadržavati sjeme korova, nematode i druge štetnike, uzročnike bolesti, teške metale i tvari koje štetno djeluju na biljke.

Profesionalni uzgajivači koriste supstrate koji sadrže kokosova vlakna, zeolit, vermikulit, perlit, glinu, kompost, glistinac i druge komponente. Kokosova vlakna imaju sposobnost zadržavanja vlage, a zapremina im se poveća do pet puta. Vermikulit održava supstrat rahlim i prozračnim, povećava kapacitet za zrak i vodu. Koristi se za pokrivanje sjemena poslije sjetve, a cijenjen je u hidroponskoj proizvodnji. Perlit pomaže kod ukorjenjivanja biljaka. Osim u rasadničarskoj proizvodnji koristi se za uzgoj cvijeća, sadnica vinove loze, gljiva, za poboljšanje zemljišta, travnjaka. Zeolit je regulator koji čuva hranjive tvari. Biougljen regenerira supstrat i zemljište, spriječava razvoj patogene mikroflore. Glistinac ima ulogu aktivatora koji pospješuje rast.

Supstrat za krastavce je jedan (Foto: Julijana Kuzmić)

Kako da sami napravite supstrat?

Možete ga sami napraviti sa ili bez zemlje. Svi trebaju zadovoljavati osnovne zahtjeve proizvodnje presadnica koje smo naveli na početku teksta.

Najjednostavniji sastav je da uzmemo dva dijela dobrog komposta, dva dijela kokosovih vlakana i jedan dio perlita. Kompost dobro izmrvimo, a najbolje će biti da ga prosijemo jer će tako imati ujednačenu strukturu. Dodajte kokosova vlakna. Ako su suha u bloku, potrebno ih je rehidrirati, odnosno dodati vodu kako bi mogli raditi s njim. Na kraju u smjesu dodajete perlit koji poboljšava sadržaj zraka.

Kada se koristi zemlja, potražite kvalitetnu vrtnu ili šumsku i uzmite dva dijela, dodajte po jedan dio humusa, treseta i riječnog pijeska. Ovaj univerzalni recept se može prilagoditi vrsti koju sijemo. Tako će vam za papriku trebati tri dijela humusa i dva dijela kvalitetne zemlje, dok će kupusu odgovarati da pomiješamo treset, humus i zemlju u odnosu 1:1:1. Kada sami pravimo supstrat neophodno je da ga dezinficiramo, jer patogeni organizmi mogu potpuno uništiti mlade biljke.


Tagovi

Supstrat Supstrat za presadnice Uzgajanje presadnica Zemlja za sjetvu Kokosova vlakna Vermikulit Perlit Zeolit Glsitinac Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]