Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 19.07.2022. 07:30

Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Najteža je berba plodova, zbog dlačica na površini. Suši se na Suncu ili u pećnici

Foto: Depositphoto/mAthinais
  • 719
  • 51
  • 0

Bamija je povrtna vrsta koja raste tokom ljeta, a zimi je možemo pronaći osušenu, zamrznutu ili kiselu. Najčešći način čuvanja je sušenje i takva je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije.

Koristi se u gastronomiji, a posebno je cijenjena u orijentalnim kuhinjama. Izrazito je ljekovita, a njeni plodovi pomažu kod digestivnih problema.

Berba bamije

Berba je najteži dio proizvodnje, jer se na stabljici, listovima i plodovima nalaze dlačice koje mogu izazvati alergiju, svrab ili pečenje. Ako imate visoke sorte, berbu obavljajte u košulji dugih rukava. Osjetljive osobe neka nose rukavice.

Bamija - ljekovita povrtnica koju svi možemo gajiti

Biće vam potreban mali, oštar nož ili makaze. Beru se jedan do tri dana poslije cvjetanja. Obavlja se svaki dan u kontinuitetu i traje u zavisnosti od sorte i uslova od jedan do pet mjeseci. Skidanje plodova inicira novo cvjetanje i formiranje novih. Prerasli plodovi imaju više celuloze, grubi su i imaju formirano sjeme.

Prerasli plodovi imaju više celuloze (Foto: M.C.Celić)

Kvalitet suvih zavisi od kvaliteta svježih plodova i samog procesa sušenja. Plodovi trebaju biti zdravi, svježi i iste veličine, a poslije berbe valja ih očistiti, odrezati suvišne dijelove drške ploda i oprati po potrebi. 

Tradicionalno na Suncu

Sušenje na Suncu je tradicionalna metoda koja se i danas uspješno koristi. Za to će trebati nanizati bamiju uz pomoć jake igle i konca. Prilikom nizanja između plodova ostavite prostor koji će obezbijediti dobru ventilaciju. Zbijeni se teže suše i podložni su propadnju.

Ostavite mjesta između plodova (Foto: Depositphoto/metebasar)

Napravljene nizove ostavljamo na promajnom mjestu, ali ne smije biti direktno izloženo Suncu. Ako padne kiša, nizove sklonite. Vlažna bamija je podložna trulenju.

Oprezno sa pećnicom

Drugi način je sušenje u pećnici. Pripremljeni plodovi se rasporede po plehu, a temperatura zagrijane pećnice treba da bude od 50 do maksimalno 60ºC uz lagano odškrinuta vrata. Kada stavite ruku unutar, potrebno je da vam bude prijatno toplo, a ne da imate osjećaj pečenja.

Poslije 2h provjerite u kakvom je stanju bamija. Ako se pećnica ohladila, izvadite pleh. Ponovo je zagrijte i vratite na dosušivanje. Postupak se ponavlja. Trajanje sušenja zavisi od veličine plodova.

Osušenu bamiju čuvamo u zatvorenoj tegli ili platnenoj vrećici na hladnom mjestu. Neke domaćice je zamrznu kako bi im produžile rok trajanja.

Prije pripreme jela potrebno ju je potopiti u vreloj vodi. Ako ne volite sluz, dodajte malo sirćeta u vodu, jer će tako biti manje sluzava. Izaperite je od sirćeta i sluzi prije kuhanja. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Tagovi

Bamija Okra Sušenje bamije Suha bamija Nizanje bamije Sušenje u pećnici Sušenje na Suncu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.