Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 19.07.2022. 07:30

Sušena bamija je puno zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Najteža je berba plodova, zbog dlačica na površini. Suši se na Suncu ili u pećnici

Foto: Depositphoto/mAthinais
  • 5.707
  • 180
  • 0

Bamija je povrtna vrsta koja raste tijekom ljeta, a zimi je možemo pronaći osušenu, zamrznutu ili ukiseljenu. Najčešći način čuvanja je sušenje i takva je puno zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije.

Koristi se u gastronomiji, a posebno je cijenjena u orijentalnim kuhinjama. Izrazito je ljekovita, a njeni plodovi pomažu kod probavnih problema.

Berba bamije

Berba je najteži dio proizvodnje, jer se na stabljici, listovima i plodovima nalaze dlačice koje mogu izazvati alergiju, svrab ili peckanje. Ako imate visoke sorte, berbu obavljajte u košulji dugih rukava. Osjetljive osobe neka nose rukavice.

Bamija - ljekovita povrtnica koju svi možemo uzgojiti

Bit će vam potreban mali, oštar nož ili škare. Beru se jedan do tri dana poslije cvjetanja. Obavlja se svaki dan u kontinuitetu i traje ovisno od sorte i uvjeta od jedan do pet mjeseci. Skidanje plodova inicira novo cvjetanje i formiranje novih. Prerasli plodovi imaju više celuloze, grubi su i imaju formirano sjeme.

Prerasli plodovi imaju više celuloze (Foto: M.C.Celić)

Kvaliteta suhih ovisi od kvalitete svježih plodova i samog procesa sušenja. Plodovi trebaju biti zdravi, svježi i iste veličine, a poslije berbe valja ih očistiti, odrezati suvišne dijelove drške ploda i oprati po potrebi. 

Tradicionalno na Suncu

Sušenje na Suncu je tradicionalna metoda koja se i danas uspješno koristi. Za to će trebati nanizati bamiju uz pomoć jake igle i konca. Prilikom nizanja između plodova ostavite prostor koji će osigurati dobru ventilaciju. Zbijeni se teže suše i podložni su propadanju.

Ostavite mjesta između plodova (Foto: Depositphoto/metebasar)

Napravljene nizove ostavljamo na prozračnom mjestu, ali ne smije biti direktno izloženo Suncu. Ako padne kiša, nizove sklonite. Vlažna bamija je podložna truljenju.

Oprezno s pećnicom

Drugi način je sušenje u pećnici. Pripremljeni plodovi se rasporede po tepsiji, a temperatura zagrijane pećnice treba biti od 50 do maksimalno 60ºC uz lagano odškrinuta vrata. Kada stavite ruku unutra, potrebno je da vam bude ugodno toplo, a ne da imate osjećaj pečenja.

Nakon 2h provjerite u kakvom je stanju bamija. Ako se pećnica ohladila, izvadite tepsiju. Ponovo je zagrijte i vratite na dosušivanje. Postupak se ponavlja. Trajanje sušenja ovisi od veličine plodova.

Osušenu bamiju čuvamo u zatvorenoj tegli ili platnenoj vrećici na hladnom mjestu. Neke domaćice je zamrznu kako bi im produžile rok trajanja.

Prije pripreme jela potrebno ju je potopiti u vreloj vodi. Ako ne volite sluz, dodajte malo octa u vodu, jer će tako biti manje sluzava. Isperite je od octa i sluzi prije kuhanja. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Sinonim: okra | Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Tagovi

Bamija Okra Sušenje bamije Suha bamija Nizanje bamije Sušenje u pećnici Sušenje na Suncu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]