Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljne tikve
  • 29.04.2017. 13:30

Suzbijanje korova u usjevima uljne tikve

Najvažniji štetni organizmi koji ograničavaju uspješan uzgoj uljne tikve su korovi, a kao u svim ostalim "okopavinama" najčešće se javljaju sjemenski korovi: limundžik ili ambrozija, loboda i kostrva.

Foto: Ruud Morijn/bigstockphoto.com
  • 9.511
  • 152
  • 0

Nakon sadnje krumpira, sjetve soje, manjih površina šećerne repe, ovih dana većina međimurskih proizvođača završava sjetvu kukuruza i započinje sjetvu uljne tikve. Tijekom mjeseca travnja ove godine umjesto prosječno očekivanih 53,5 mm na mjernim lokalitetima u Međimurju je zabilježeno tek 3,2 mm (Kotoriba) do 22,2 mm kiše (Belica).

Unatoč vrlo hladnom razdoblju u danima 19.-21. travnja, u prosjeku je bilo iznadprosječno toplo (naročito u prvoj polovici travnja). Umjesto očekivanog prosjeka 10,3°C dnevne temperature zraka u mjesecu travnju dostigle srednju vrijednost 11,4°C (npr. na lokalitetu Belica), a nove oborine moguće su naredna dva dana (27. i 28. travnja). Najvažniji štetni organizmi koji ograničavaju uspješan uzgoj uljne tikve su neželjene biljke ili korovi, a kao u svim ostalim "okopavinama" najčešće se javljaju sjemenski korovi: limundžik ili ambrozija (Ambrosia), loboda (Chenopodium) i kostrva (Echinochloa).

Preporuča se kultivacija i okopavanje

Moguće oborine naredna dva dana bile bi optimalne za djelotvornost zemljišnih herbicida, pa nakon sjetve, a prije nicanja proizvođači uljne tikve mogu planirati osnovno suzbijanje korova. Prema iskustvima iz ranijih sezona, takav pristup u uvjetima vrlo čestih i obilnih oborina je rizičan zbog moguće fitotoksičnosti (naročito na laganijim tlima sa manjim sadržajem humusa).

Zbog navedenih razloga i ograničenja u usjevima uljne tikve preporuča se mehaničko suzbijanje korova kultivacijom i okopavanjem, savjetuje agronom Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

Tablica 1. Neka iskustva kod primjene kemijskih sredstva za zaštitu uljnih tikvi (herbicidi)i:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Herbicidi

*Dual Gold 960 EC

uskolisni korovi

1,25 lit./ha

K = OVP

*Koban 600

uskolisni korovi

2,0 lit./ha

K= OVP

***Stomp Aqua

uskolisni korovi

2,5-3,0 lit./ha

K = OVP

**Centium CS

širokolisni korovi

0,15-0,25 lit./ha

K = OVP

Leopard 5 EC

uskolisni korovi

1-1,25 lit./ha

K = 21 dan

Focus ultra EC

uskolisni korovi

1,5 lit./ha

K= 28 dana

*Pripravci Dual Gold, Koban 600 i Stomp Aqua CS su jedini herbicidi dopušteni prema rješenjima Ministarstva poljoprivrede za primjenu u bučama Republici Hrvatskoj, a pripravci Leopard 5 EC i Focus Ultra imaju dopuštenje u tikvenjačama temeljem proširenja primjene na male kulture!

**Pripravak Centium CS (klomazon) je ranije u Republici Hrvatskoj imao privremeno dopuštenje za primjenu u tikvama na zahtjev udruge proizvođača uljnih tikvi!

***Pripravak na osnovi pendimetalina smije se primjenjivati samo međuredno uz pomoć štitnika, što ukazuje na veliku mogućnost fitotoksičnosti herbicida na uljnu tikvu, a prema iskustvima iz Međimurja isto vrijedi za petoksamidu pripravku Koban 600!

Pripravak Dual Gold 960 EC u količini 1-1,25 lit./ha ili Koban 600 EC u količini 2,0 lit./ha se koriste nakon sjetve, a prije nicanja kulture, prvenstveno protiv jednogodišnjih uskolisnih i nekih jednogodišnjih širokolisnih korova. Pripravak Centium CS se ranijim Rješenjem koristio nakon sjetve a prije nicanja kulture u količini 0,25 lit./ha protiv jednogodišnjih širokolisnih i nekih uskolisnih korova. Nakon nicanja uljnih tikva mogu se protiv travnih korova (npr. protiv kostrve - Echinochloa crus galli) koristiti još pripravci Leopard 5 EC u količini 1-1,25 lit./ha ili Focus Ultra EC u količini 1,5 lit./ha.

Foto: Ruud Morijn/bigstockphoto.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Uljna tikva PSS Korovi Suzbijanje Herbicidi Ambrozija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.