Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rasada
  • 12.01.2021. 12:40

Suzbijte štetočine rasada bijelim lukom, šibicama i korom narandže

Šampinjonska ili tresetna mušica veoma je česta štetočina u rasadničkoj proizvodnji, ali pričinjava štete i na biljkama u zatvorenom prostoru. Larve mogu u potpunosti da unište korijen gajenih biljaka.

Foto: Julijana El Omari/ilustracija
  • 713
  • 36
  • 0

Uzgajivači rasada, sobnog bilja i cvijeća u zatvorenom prostoru imaju problem sa pojavom malih, crnih mušica i njihovih larvi (bijelih crvića) u supstratu. Najčešće su u pitanju takozvane šampinjonske mušice iz porodica Sciaridae i Phoridae.

Odrasle štetočine iz familije Sciaridae jedva da su vidljive i crne su boje. Dužina tijela dostiže do 2mm. Larve su nešto duže, do 5mm. Valjkasto tijelo je tanko i bijelo, dok je glava veoma sitna i crna.

Mušice iz porodice Phoridae sitnije su od prethodno navedenih. Odlikuju se kratkim krilima, tijelo je sitnije, a noge su duže. Larve su manje, sa svijetlom bojom glave dok je tijelo žućkasto bijelo.

Larve svojom ishranom čine štete

Šampinjonske ili tresetne mušice u odraslom obliku ne pričinjavaju štete. Njihov usni aparat izgubio je svoju namjenu i zbog toga se odrasle jedinke ne hrane i ne prave nikakve gubitke. Mogu biti prenosioci raznih prouzrokovača oboljenja pa i drugih štetnih insekata. Veoma često na njihovom tijelu nalaze se spore gljivica iz rodova Pythium i Fuzarijum koje izazivaju propadanje rasada i truljenje biljaka, zatim razne bakterije, nematode i grinje.

Larve oštećuju biljke svojom ishranom. Jedna odrasla ženka može da položi oko 250 jajašaca. U povoljnim uslovima iz njih se poslije sedam dana pojavljuju gladne larve. Upravo su one najveće štetočine, a najviše su ugrožene presadnice i mlade biljke. Pretežno se hrane organskom materijom, humusom, mladim korjenčićima i osnovom stabla. Sve su to razlozi što biljke zaostaju u rastu i razvoju, a može doći i do njihovog potpunog propadanja.

Suzbijanje prirodnim preparatima

Suzbijanje nije jednostavno. Veoma često se za ove namjene koriste žute ljepljive ploče. One se postavljaju pored posuda ili kontejnera sa biljkama. Ploče neće uništiti larve koje su već u supstratu, ali mogu smanjiti brojnost odraslih jedinki. Takođe mogu biti i preventivno sredstvo u borbi protiv mušica prije nego što se larve pojave u supstratu. Redovnim pregledom ljepljivih ploča može se ustanoviti prisutnost i brojnost štetočina.

Preporuka je tretirati sjeme ovim tehnikama, kako bi brže niklo

Njihovom razvoju doprinosi i visoka vlažnost. Larve imaju nježno tijelo koje ne podnosi suv supstrat jer im se stvaraju oštećenja na površini. Prestankom zalijevanja i prosušivanjem, smanjuje se i aktivnost štetočina. Osim toga, suv površinski sloj spriječiće ženke da polože jaja. Ponekad je zbog jakog napada potrebno zamijeniti supstrat, a korijen sobnog bilja i cvijeća dezinfikovati.

Koristite šibice kao insekticid

Postoje brojna prirodna sredstva u borbi protiv ovih insekata i njihovih larvi. Najjednostavnija metoda su obične šibice koje zabodemo tako da je dio sa crvenom glavom u zemlji. U ovom slučaju fosfor iz šibice ima ulogu insekticida. Nakon njihovog postavljanja, potrebno je zalijevanje, ukoliko nema dovoljno vlage. Poslije rastvaranja crvene glave, trebalo bi zabosti nove šibice u supstrat. Ova tehnika praktična je za male saksije sa cvijećem.

Bijeli luk protiv larvi

Rastvor bijelog luka koristi se za vlaženje rasada. Nasjeckan bijeli luk ili vlasac ubace se na manju dubinu u posudu. Osim što će djelovati kao insekticid, luk ima svojstva fungicida, biostimulatora i đubriva.

Rastvor vodonik peroksida

Rastvor 3% vodonik peroksida veoma je efikasno sredstvo za suzbijanje larvi mušica u supstratu. Dovoljno je pomiješati ga sa vodom, u odnosu 1:4. Dobijeni rastvor koristi se za zalijevanje kada je površinski sloj suv. Upotreba ove smjese je bezopasna po biljku. Uglavnom dovoljno je jedno tretiranje, a kod jačih napada, ponoviti kada se supstrat prosuši.

Za dobar imunitet rasada obratiti pažnju na način i učestalost zalijevanja

Mnogo je prirodnih metoda koje se mogu primjeniti protiv mušica. Po površini možemo posuti pepeo od drveta ili usitnjenu koru citrusa, najbolje je koristiti narandžinu koru. Takođe, može se upotrijebiti pripravak od neem ulja ili rastvor od sapunice za zalijevanje supstrata. Najbolji rezultati će se dobiti kada se kombinuju ljepljive ploče za suzbijanje odraslih jedinki i neki od prirodnih preparata za suzbijanje larvi u supstratu.

U savremenoj organskoj proizvodnji rasada i sobnih biljaka često su u upotrebi parazitske nematode koje larve mušica koriste za ishranu i razvoj.


Tagovi

Proizvodnja rasada Tresetna mušica Ljepljive ploče Štetni insekti Zaštita rasada Vlažnost supstrata Neem ulje Ratsvor bijelog luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]