Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bios Visoko
  • 22.05.2023. 16:30

Svaki uzgoj ima svoj trošak, ali uz pametno ulaganje donosi uštedu

Voda je jedan od faktora troška, odnosno navodnjavanje. Da bi bilo učinkovito, s manjom potrošnjom novca, mora postojati sistem.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 209
  • 29
  • 0

Iz srca Bosne i Hercegovine do poljoprivrednika širom regije stižu sistemi za navodnjavanje, plastenici i staklenici. Značajan dio njih zahvaljujući sajmovima na kojem "Bios" iz Visokog godinama prezentuje svoje proizvode. U Srbiji su posebno zanimljivi plastenici s bočnim provjetravanjem, jer se u toj zemlji većinom nude tzv. tuneli plastenici, bez otvora sa strana. 

Bios od 2015. izlaže na Novosadskom sajmu, gdje ove godine zatičemo njihovog predstavnika Adisa Hodžića, koji ističe kako rezultat nikada nije izostao i uvijek se "nešto odradi u ovoj regiji". I u BiH, dodaje, posla uvijek ima jer je plastenička proizvodnja itekako razvijena, pored ostalog i zbog malih parcela. 

"Male su površine za sjetvu, obično se koriste zatvoreni prostori, kako bi iskoristili maksimum koji imaju, onda je tu veći intenzitet biljaka, kvalitet ploda. U zatvorenom prostoru su kontrolirani uvjeti, pa se ostvari i dobar rezultat", kaže Hodžić.  

Ulaganje i ušteda

No, interesa svakako ne manjka ni za sistemima za navodnjavanje. Prema riječima našeg sagovornika svaki uzgoj ima trošak, a voda je jedan od tih faktora, odnosno navodnjavanje. Da bi bilo učinkovito, s manjom potrošnjom novca, mora postojati sistem. 

Bios na Novosadskom sajmu

"Adekvatnost sistema jeste kap po kap koji djeluje tačno na biljku, gdje treba. Nema razbacivanja, nema viška vode i prosipanja, biljka dovoljno upija i dobijate rezultat", pojašnjava Hodžić, kako je ovo ulaganje istovremeno i ušteda. 

Najveći interes za sistemima za navodnjavanje u ovoj kompaniji zabilježili su prije pet godina i to zahvaljujući ekspanziji maslinarstva te visokim cijenama jagodičastog voća. No, nakon lanjske suše, ponovo bilježe veliki interes proizvođača. 

Najveći traktor na 90. Poljoprivrednom sajmu ima 500 konjskih snaga

"Najviše je to srednja Bosna, odnosno regija od Sarajeva do Doboja, to su i najviše naseljena područja i najveća je proizvodnja. Nešto proizvodnje ide i prema jugu, ali znatno ranije i onda se slabije koriste ovi sistemi za navodnjavanje", kaže naš sagovornik. 

Sve po dogovoru

Među kupcima je najviše povrtlara, s obzirom na to da se bave i proizvodnjom sadnog materijala hibridnih sorti. Odnosno, kad dođu u nabavku sadnica za svoju proizvodnju, kupuju i sistem za navodnjavanje te preparate za ishranu i zaštitu. 

"A, istovremeno dogovaramo i otkup svega toga jer posjedujemo otkupnu stanicu gdje mi dalje te viškove distribuiramo kroz javne nabavke i tendere", ističe Hodžić, zaključivši da cijene nisu fiksne, i da važi ona - sve po dogovoru. 


Fotoprilog


Tagovi

Bios Visoko Sistemi za navodnjavanje Plastenici Staklenici Adis Hodžić Poljoprivrednici Povrtlari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner