Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva lufa
  • 23.02.2020. 18:00

Tikva lufa, osim u ishrani, koristi se i u kozmetici

Lufa, poznata je i kao kopneni sunđer, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao sunđer za kupanje, a može se staviti i u sapun. Takođe, koristi se i u prehrani kao ostale tikvice, a može se konzumirati poput krastavaca.

Foto: Depositphotos/kaiskynet@gmail.com
  • 4.703
  • 49
  • 0

Lufa sunđer (Luffa cylindrica) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvi, poreklom iz tropskih i suptropskih područja. Ona zahteva minimalne uslove uzgoja pa se uspešno može uzgajati i kod nas.

Poznata je i kao kopneni sunđer, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao sunđer za kupanje, a može se staviti i u sapun. Takođe, koristi se i u ishrani kao ostale tikve, a može se konzumirati poput krastavaca.

Seje se kada prođe opasnost od mraza

Budući da se radi o tropskoj biljci, seje se kada smo sigurni da mraza više neće biti. Za klijanje potrebni su joj topli i vlažni uslovi, a seje se kada su temperature iznad 20°C. Klijanje može trajati od nekoliko dana pa čak i do četiri sedmice. Sejati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u maju dok uzgoj presadnica počinje nekoliko nedelja ranije u zaštićenom prostoru.

U slučaju da je sejete isključivo za sunđer, potrebno ju je ranije posejati, već u februaru jer joj je do pune zrelosti kada se bere u ove svrhe potrebno tri i više meseci od setve. Takođe, važno je ubrati je pre prvih jesenskih mrazeva 

Kako bi se ubrzao proces klijanja, pre setve preporučuje se umočiti seme i držati preko noći u mlakoj vodi. Lufa ima slabo razvijeno korenje, pa je stoga osetljiva na nedostatak vlage i treba ih često zalivati.

Preporučuje se otkloniti bočne izdanke i osigurati im potporu

Sade se poput ostalih tikvi, na razmak od jednog metra. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova jer na taj način podstičemo kvalitet i krupnoću plodova. Za uspešan uzgoj biljkama potrebno je osigurati mesto za penjanje jer će u suprotnom biljka formirati plodove nepravilnog oblika koji će biti izloženi gljivičnim oboljenjima zbog dodira s vlažnim tlom. 

Ova tikva ima plodove veličine od 30 do 80 cm s glatkom korom. Dok su plodovi mladi mogu se koristiti kao krastavci ili bilo koje druge tikve, a kasnije isključivo kao sunđeri.

Za ishranu se beru kada su plodovi veličine 15, a za sunđere 60 cm 

Koristimo li plodove lufa za ishranu berba plodova se obavlja pre nego što oni u potpunosti sazru tj. oko dva meseca nakon setve kada plodovi budu veličine oko 15 cm i imaju zelenu koru koju je potrebno očistiti zbog gorčine. Za prehranu se može pripremati kao bilo koja druga tikva ili konzumirati sveža poput krastavaca, takođe, jestivi su i njeni žuti cvetovi.

Za izradu sunđera i sličnih proizvoda za berbu ćemo pričekati od tri pa čak i do šest meseci nakon setve. Zreliji plodovi su veličine od 60 cm, teže oko jedan kilogram i koriste se isključivo kao sunđer. Takvi plodovi se beru kada se u potpunosti osuše, a ukoliko nisu suvi pre jesenskog mraza beremo ih i ostavimo da se suše dve nedelje. Nakon toga im se oguli kora, istresu semenke, operu u mešavini vode i laganog izbeljivača, dobro isperu i ostave na sušenje.

Primena u prehrambenoj, kozmetičkoj i auto industriji

Ove sunđere možete koristiti u kozmetici za piling kože ili u domaćinstvu kao sredstvo za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenja povrća, ali i u auto i prerađivačkoj industriji, kao filtere pa čak i u izradi obuće. Sok ove tikve koristi se kao prirodni lek za razne infekcije i podizanje imuniteta.


Tagovi

Tikve Lufa Luffa cylindrica Povrće Uzgoj lufe Tikva lufa Kopneni sunđer


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u