Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva lufa
  • 23.02.2020. 18:00

Tikva spužva osim u prehrani svrhu ima i u kozmetici

Poznata je i kao kopnena spužva, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao spužva za kupanje, a može se staviti i u sapun. Također se koristi i u prehrani kao ostale tikvenjače, a može se konzumirati poput krastavaca.

Foto: Depositphotos/kaiskynet@gmail.com
  • 1.262
  • 40
  • 0

Tikva lufa (Luffa cylindrica) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvenjača, porijeklom iz tropskih i suptropskih područja. Ona zahtijeva minimalne uvjete uzgoja pa se uspješno može uzgajati i kod nas.

Poznata je i kao kopnena spužva, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao spužva za kupanje, a može se staviti i u sapun. Također se koristi i u prehrani kao ostale tikvenjače, a može se konzumirati poput krastavaca.

Sije se kada prođe opasnost od mraza

Budući da se radi o tropskoj biljci sije se kada smo sigurni da mraza više neće biti. Za klijanje su joj potrebni topli i vlažni uvjeti, a sije se kada su temperature iznad 20°C. Klijanje može trajati od nekoliko dana pa čak i do 4 tjedna. Sijati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u svibnju dok uzgoj presadnica počinje nekoliko tjedana prije u zaštićenom prostoru.

U slučaju da ju sijete isključivo za spužvu, potrebno ju je ranije posijati, već u veljači jer joj je do pune zrelosti kada se bere u ove svrhe potrebno tri i više mjeseci od sjetve. Također, važno ju je ubrati prije prvih jesenskih mrazeva 

Kako bi se ubrzao proces klijanja, prije sjetve preporuča se namočiti sjeme preko noći u mlakoj vodi. Lufe imaju slabo razvijeno korijenje pa su stoga osjetljive na nedostatak vlage i treba ih često zalijevati.

Preporuča se otkloniti bočne izdanke i osgurati im potpornje

Sade se poput ostalih tikvenjača, na razmak od 1 m. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova jer na taj način potičemo kvalitetu i veličinu plodova. Za uspješan uzgoj biljkama je potrebno osigurati mjesto za penjanje jer će u suprotnom formirati plodove nepravilnog oblika koji će biti izloženi gljivičnim oboljenjima zbog dodira s vlažnim tlom. 

Ova tikva ima plodove veličine od 30 do 80 cm s glatkom korom. Dok su plodovi mladi mogu se koristit kao krastavci ili bilo koje tikve, a kasnije isključivo kao spužve.

Za prehranu se bere kada su plodovi veličine 15, a za spužve 60 cm 

Koristimo li plodove lufe za prehranu, berba plodova se vrši prije nego što oni u potpunosti sazriju tj. oko dva mjeseca nakon sjetve kada plodovi budu veličine oko 15 cm i imaju zelenu koru koju je potrebno oguliti zbog gorčine. Za prehranu se može pripremati kao bilo koja druga tikva ili konzumirati svježa poput krastavaca, također su jestivi i njeni žuti cvjetovi.

Za izradu spužvi i sličnih proizvoda za berbu ćemo pričekati od tri pa čak i do šest mjeseci nakon sjetve. Zreliji plodovi su veličine od 60 cm, teže oko 1 kg i koriste se isključivo kao spužva. Takvi plodovi se beru kada se u potpunosti osuše, a ukoliko nisu suhi prije jesenskog mraza beremo ih i ostavimo da se suše dva tjedna. Nakon toga im se oguli kora, istresu sjemenke, operu u mješavini vode i laganog izbjeljivača, dobro isperu i ostave na sušenju.

Primjena u prehrambenoj, kozmetičkoj i auto industriji

Ove spužve se mogu koristiti u kozmetici za piling kože ili u kućanstvu kao sredstvo za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenja povrća, ali i u auto i prerađivačkoj industriji, kao filteri pa čak i u izradi obuće. Sok ove tikve se koristi kao prirodni lijek za razne infekcije i podizanje imuniteta.


Tagovi

Tikvenjače Lufa Luffa cylindrica Povrće Uzgoj lufe Tikva lufa Kopnena spužva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]