Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lički krumpir
  • 19.09.2014. 17:00

Tko u srcu nosi krumpir - doći će na svoje!

Svatko tko u srcu nosi krumpir, doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti.

  • 635
  • 54
  • 0

Priznavanje marke Lički krumpir, koje smo tijekom višegodišnje procedure i pokusa i mi temeljito pratili, bit će još jednom predstavljen, opisan, opjevan, oslikan i ponuđen na Danu krumpira u Lovincu 27. rujna, na cjelodnevnoj manifestaciji punoj zanimljivih događanja.

Tako će svoje reći znanost, struka, proizvođači merkantilnog i sjemenskog krumpira te opreme za proizvodnju krumpira, a ponuditi nutricionisti i tradicionalni kuhari, te pokazati slikari i pisci.

Lički krumpir

Riječju, svatko tko u srcu nosi krumpir, doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti.

Zato je za pozdraviti aktivnost općine Lovinac, koja je svojom firmom i najvećom proizvodnjom preuzela vodstvo u vraćanju liderstva Ličkome krumpiru, koji ima prostora za plodored i stoke za organski gnoj, a ne sadi se kao monokultura, kao u nekim krumpiraškim enklavama, koje se također hvale krumpirom, ali takav uzgoj zahtijeva (i u gomolju ostavlja) puno više kemije i vode a manje poželjne suhe tvari.

"Pokusi su do sada pokazali da je isplativa proizvodnja i u tom visokom standardu moguća i najboljim europskim selekcijama, ali i prije dva stoljeća introduciranim i udomaćenim sortama poput koravca, plavca, aprovizačkog, koji su poput poluranjke u samostanu na Blidnju i u Lici pronađeni i sačuvani po nekim zabitima", čuli smo od krumpiraša prof. dr. Milana Poljaka, koji je i sam u tome sudjelovao.

Mi bismo rekli, kvalitetan krumpir (jeste li znali za hranjivost, C vitamin i slično) važan je i u prehrani, nutricionizmu, pa sve do delikatesnih pripravaka, a izbirljiv je po ekološkim uvjetima zbog nadmorske visine, razlike u dnevnim i noćnim temperaturama i Liku baš voli!


Tagovi

Lički krumpir Milan Poljak Lovinac Dan krumpira Manifestacija Ekološki uvjeti Lika Marka Brand Proizvodnja Kakvoća Suha tvar Tehnologija Uzgoj krumpira


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt