Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 23.01.2022. 15:00

Tresetne posude i tablete za sjetvu presadnica: Oprez s lažnima

Obratite pažnju radi li se o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 944
  • 110
  • 0

Za sjetvu sjemena povrća i cvijeća kojeg uzgajamo iz presadnica možemo koristiti gotove posude ili improvizirane.

One se prave od različitih materijala: plastike, stiropora, najlona, papira, ali i treseta. Veličina i oblik ovise od biljne vrste koju namjeravamo uzgajati.

Prednosti tresetnih posuda

Velika prednost tresetnih posuda i kontejnera je što se prilikom sadnje biljka ne vadi iz njih, već ih zajedno posadimo. Na ovaj način ona ne doživljava oštećenje korijena i stres, a sama posuda se u zemljištu tijekom vremena razloži i dodatno hrani biljku.

Obratite pažnju radi li se o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom. Prvenstveno je riječ o posudama od kartona, ali ima ih i od reciklirane plastike.

Na tržištu ima svega - budite oprezni (Foto: Depositphotos/Snowboy)

Da biste izbjegli biti prevareni najbolje je da prije veće nabavke kupite jedan uzorak i testirate ga. Kupljenu posudicu potopite u vodu i ostavite na sobnoj temperaturi 24h. Prava će se raspasti pod prstima, a ona od prešanog kartona ili papira neće jer sadrži puno ljepila.

Nemojte ih kupovati jer će biljka, kada je posadite u zemlju s takvom posudom ostati zarobljena u njoj i na kraju će propasti. Ukoliko ste ih kupili, bolje je da ih koristite kao klasične, od plastike. To znači da ćete kod presađivanja biljku s korijenom i supstratom izvaditi iz posude. 

Kao i za sve druge, potrebno je osigurati kvalitetan supstrat.

Tresetne tablete

I pored toga što se u svijetu često koriste, kod nas su tresetne tablete još uvijek rijetko u upotrebi. Prave se na taj način što se treset zbije pod visokim tlakom. Mogu biti različitih veličina i imaju izgled smeđeg plosnatog čepa ili ravnog tanjurića. Kao i kod tresetnih posuda i kontejnera, radi se o ekološkom proizvodu.

Tresetne tablete su vrlo praktične za upotrebu (Foto: Depositphotos/Lovelymama)

Oko nje je obavijena biorazgradiva vrećica koja pomaže da tableta, nakon što upije vodu, zadrži svoj oblik što duže. One trebaju odgovarati veličini biljaka koje ćemo u njima uzgajati. Tako ćemo za uzgoj krastavaca, kupusa i rajčice koristiti tablete promjera 6cm, dok će nam za kulture sa sitnim sjemenom (petunija, jagoda) trebati one promjera 2,5 do 3,5 cm.

Za tablete nije potrebno pripremati supstrat i to je prednost njihove primjene. Dovoljno ih je zaliti i ostaviti da nabubre. Kada usvoje vodu, povećaju zapreminu do osam puta.


Tagovi

Treset Tresetne posude Tresetne tablete Ekološka poljoprivreda Uzgoj presadnica Kako posijati Kako posaditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]