Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno tržište
  • 30.07.2021. 07:30

Tržište luka: U Kini lošiji kvalitet u odnosu na ostale zemlje? Šta kupci traže?

Vremenski uslovi uticali su na proizvodnju u Velikoj Britaniji. Ona u Holandiji je porasla, a sve zemlje imaju probleme sa logistikom. Cene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 149
  • 14
  • 0

Nova berba luka u Holandiji je počela, ali prodaja zaliha je otežana. "To se dešava svake godine u ovo doba jer kupci naručuju onoliko koliko im je stvarno potrebno", kazao je jedan tamošnji izvoznik. Međutim, trenutno je dobra potražnja iz Velike Britanije i Afrike, ali upravo tamo još uvek ima prošlogodišnjeg na zalihama kojih ima više nego što se očekivalo, a kupci dokle god je dobar kvalitet kupuju jeftiniju robu. Probleme kod izvoza stvara i nedostatak kontejnera, piše freshplaza

Povećala se i proizvodnja semenskog za 11,3 procenata, objavio je holandski zavod za statistiku. "Tu i tamo izgubiće se malo prinosa zbog velike količine padavina, ali 11 odsto više je i dalje puno. Dakle, čaka nas dosta posla", primećuje izvoznik dodavši da se nada pristojnim cenama. Trenutno se one kreću oko 0,21 evra po kilogramu.

Tokom proizvodnje u Velikoj Britaniji bilo je problema jer su zimi pale velike količine kiše, ali suvo vreme u martu omogućilo je da se sadnja obavi. Ipak, mraz u aprilu je zaustavio njegov rast. Uprkos tome, očekuju se prosečni prinosi, a kvalitet će da zavisi od nastavka vremenskih uslova. Ulazni troškovi su sve veći počevši od đubriva i semena pa sve do prevoza i rada. S obzirom na lošiju prodaju prošle godine zbog pandemije, ona se vraća na normalu.

Kupci zahtevaju dobru ljusku

U Italiji su cene na nivou prošlogodišnjih, a ranije sorte su već izvađene i prodate. Međutim, ima puno španskog luka na policama prodavnica. Njegov kvalitet tamo je dobar, ali prinosi su nešto niži. Posebna sorta, koja je vrlo popularna u regiji Emilia-Romanja, je Boretana, koja se trenutno vadi, a izvoze ga u Holandiju i Veliku Britaniju.

Ljuska čuva luk (Foto: Depositphotos/Nikodash)

U španskoj regiji Castilja-La Manča u toku je vađenje, a u Andaluziji je zabeleženo značajno povećanje proizvodnje. Prema najnovijim podacima španskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane, površine pod ovim povrćem povećale su se za 24,4 procenta u odnosu na lani, što je snizilo i cene.

Ono što kupci zahtevaju, čak i u ovim ranim fazama je dobra ljuska jer što luk ima više ljuske, to duže može da se čuva u skladištu. Proizvođači u Andaluziji su sorte sklonije kvarenju morali da plasiraju po vrlo niskim cenama.

Veća ponuda iz Andaluzije poklapila se sa nižom potražnjom u Evropi budući da se uslužne delatnosti još uvek nisu u potpunosti oporavile od pandemije, a ovoj državi nedostaje i važan kupac Portugal koji je povećao svoju proizvodnju. Osim toga, na početku andaluzijske sezone luk se uvozio iz trećih zemalja, uglavnom iz Čilea i Novog Zelanda. Naime, zemlje koje zahtevaju onaj krupniji su Nemačka i Velika Britanija pa su svoju nabavku okrenule na Andaluziju koja isporučuje takve sorte.

U Kini razmišljaju o preradi

Sezona egipatskog započela je sporije nego inače jer još uvek ima zaliha onog iz Indije. Prema izjavama izvoznika, krupnoća onog iz Egipta je dobra, a prečnik mu je u proseku 60 milimetara. Cene su slične prošloj sezoni, ali su porasle poslednjih mesec dana. Važna tržišta za izvoz ovog luka su Kanada, Evropa i jugoistočna Azija, a ove bi godine to mogao da bude i Bangladeš

Velika potražnja i manje proizvedene količine povećavaju cene južnoafričkog, a ona u proseku iznosi 0,22 evra po kilogramu. Cene su bile pod pritiskom tokom poslednjih nekoliko meseci zbog veće zasađene površine i problema sa kvalitetom zbog hladnijeg i vlažnijeg leta na severu koji je uticao na proces zrenja i sušenja.

Uskoro će da nam treba i semenski (Foto: Depositphotos/alicjane)

Cena očišćenog luka na kineskom tržištu trenutno iznosi oko 600 američkih dolara po toni (oko 500 evra). To je gotovo 200 dolara više nego otprilike u to vreme lani. Dodatno je podiže i smanjenje zasađenih površina. Osim toga, potražnja na domaćem tržištu je ojačala. Međutim, njegov ovogodišnji kvalitet je ispod standarda, što znači da je manje pogodan za izvoz.

Luk čiji je izgled lošiji često se prerađuje i zamrzava, a neki uvoznici okrenuli su se takvom jer im je sveži preskup. Povećali su se i logistički troškovi, pogotovo cene kontejnera. Takođe, u lukama nedostaje radne snage pa dolazi i do problema sa kašnjenjima isporuke.

Što se tiče Severne Amerike, trenutno su Kalifornija i Novi Meksiko glavni proizvođači. Još uvek se ne zna kako je toplotni talas na zapadnoj obali uticao na ovo povrće u Vašingtonu, Ajdahu i Oregonu. "Ove godine potražnja je bolja nego lani jer većina više ne mari za Covid. Uslužne delatnosti su se vratile, ali ne za 100 odsto, a maloprodaja je i dalje jaka", kazao je jedan od distributera.

Luk je bio jedan od dominantnih izvoznih proizvoda Novog Zelanda prošle godine i to uprkos blagom padu vrednosti u odnosu na godinu dana ranije. Glavne destinacije su im Evropa, Velika Britanija i azijske zemlje.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Tagovi

Tržište luka Globalna proizvodnja Cene Kvalitet Luk


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]