Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeve
  • 10.11.2017. 07:30

Turkinja - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Turkinja je podrijetlom iz Amerike. Ova bundeva osim što je ukusna i niskokalorična, dobra je i kao lijek, jer pomaže u liječenju kolesterola, a utječe i na raspoloženje.

Foto: Mirjana Stepić
  • 8.459
  • 305
  • 0

U 100 grama turkinje, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenskih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivan učinak na organizam.

Turkinja ili bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka. Njene stabljike su bodljikave i pužu po zemlji, a mogu dostići i do 10 metara dužine. Turkinja cvjeta u srpnju i kolovozu, a zrije u rujnu i listopadu.

Kada bundeva sazri, sjemenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom sjemenu nalazi se oko 40% ulja, 30% bjelančevina, i šećera. Sjemenke bundeve su vrlo zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuhano.

Bogata biljnim proteinima

Turkinja sadrži beta karoten, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima.

Manje je poznato da turkinja sadrži amino kiselinu, koja potiče izlučivanje hormona koji stvara dobro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ako ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.

Foto: Mirjana Stepić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.