Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarska proizvodnja u Turskoj
  • 14.11.2019. 08:00
  • Antalija, Turska

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Ambiciozne vlasti ove zemlje na raskršću Azije i Evrope zadale su pred sebe ambiciozan plan da od 2016. do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 miliona dolara godišnje. Nosilac razvoja biće povrtarska proizvodnja.

Foto: Bojan Kecman
  • 579
  • 21
  • 0

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske 56.000 hektara u ovoj zemlji pokriveno je plastenicima, ali je 75% plastenika manje od 0.3 hektara dok je prosečna veličina modernih plastenika, tri hektara.

Sve ovo predstavljeno je novinarima iz oblasti poljoprivrede na Evroazijskom i Balkanskom forumu novinara poljoprivrede koga su, početkom novembra u Antaliji, organizovali IFAJ (Međunarodna organizacija poljoprivrednih novinara) i TAGYAD - tursko udruženje novinara poljoprivrede. Čak 34 novinara iz 21 zemlje imalo je priliku da se upozna sa stanjem i kapacitetima u proizvodnji povrća i voća ove regije i uopšte stanjem i trendovima u poljoprivredi Turske.

Najveća proizvodnja u regionu Antalije

Samo u prošloj godini u Turskoj je u plastenicima proizvedeno 3.9 miliona tona paradajza, 1.2 miliona tona krastavca, 500.000 tona paprike i 300.000 tona patlidžana. U regionu Antalije je oko 23.000 hektara plasteničkih površina, najviše u Turskoj.

Impozantan pogled iz vazduha

U ovom gradu od 1.3 miliona stanovnika koji ima 219 sunčanih dana godišnje plastenici se nalaze i između zgrada pa nije čudno što je 53% povrtarske proizvodnje u Turskoj iz ove regije. Što se tiče ukupnog turskog izvoza povrća i voća, 21% dolazi iz Antalije.

Fantastični prinosi, a proizvodnja - organska

Prinosi u plastenicima su fantastični – i do 550 tona po hektaru u šta smo se lično mogli uveriti kada smo posetili kompaniju "Yuksel Tohum" iz Korkutelija, stotinjak kilometara od Antalije koja poseduje najveći plastenik u Turskoj. Površina mu je 220 hektara, a sastoji se od dva plastenika koje deli kratak put, dugačak kilometar. Firma postoji 30 godina, a uzgaja se paprika, dinja, lubenica, patlidžan, krastavac, paradajz, koji se izvoze u 75 zemalja sveta.

Proizvodnja se odvija po organskim principima, isto kao i u kompaniji "Serkonder", takođe nedaleko od Antalije koja, osim što poseduje vlastite plastenike, pravi plastenike i ostalim proizvođačima u Turskoj. Godišnji kapacitet je 500 hektara novih plastenika. Kompanija sarađuje sa 45 farmera koji uzgajaju paradajz. 75% proizvodnje paradajza odlazi za izvoz, a ostatak, za domaće tržište. Prinos je 30 kilograma po metru kvadratnom, a proizvodnja se obavlja od septembra do juna, kada počinju velike vrućine.

Prošle godine u plastenicima u Turskoj proizvedeno je 500.000 tona paprike

Razvijaju domaću privredu

U obe kompanije oprašivanje biljaka vrši se uz pomoć bumbara kupljenih od izraelske kompanije "Biobee" i to je jedino što se nabavlja od stranih firmi.

Bumbari: 20 godina rešenje za bolje oprašivanje biljaka u Izraelu

Sav repromaterijal i oprema za izgradnju plastenika u bilo kom delu Turske nabavlja se od domaćih kompanija što je pokazatelj opredeljenosti i nacionalnog jedinstva, a sve radi ispunjenja projektovanih ciljeva u oblasti poljoprivrede, jer Turska ima za cilj da još više ojača svoje prisustvo na tržištima zemalja ne samo Bliskog istoka već i Evrope i Azije.

Inače, 85% plasteničke proizvodnje u Turskoj, u običnim plastenicima, završi na domaćem tržištu dok 90% proizvodnje u modernim objektima, ide u izvoz.


Foto prilog


Tagovi

Turska Antalija IFAJ TAGYAD Yuksel Tohum Serkonder Organska proizvodnja Plastenička proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]