Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 16.04.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Mitrovac

U Belju započela berba rajčica: Godišnje proizvedu i do 2.800 tona

Primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari. 

Foto: Belje.hr
  • 497
  • 125
  • 0

Više od 150 tona domaćih rajčica već je otpremljeno u trgovačke centre, objavili su iz tvrtke Belje u čijem stakleniku u Mitrovcu svake godine početkom travnja započinje berba rajčica.

"Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato ova lokacija posebno pogodna za uzgoj rajčice“, kaže Robert Marković, direktor staklenika. 

Bez korištenja pesticida

U stakleniku veličine 4,5 hektara što je površina osam nogometnih igrališta, zasađena je u siječnju i brat će se do kraja studenog. O tri sorte koje se uzgajaju brine 49 radnika koji ih beru u punoj zrelosti pa na stolove potrošača dolaze kao da su upravo ubrane u vrtu. 

"Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, bere se minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema“, pojašnjava Marković.

Tako se godišnje proizvede 2.800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. Što se tiče uzgoja, primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari

"Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus. Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan i osim staklenika i bioplinske elektrane, obuhvaća i farmu s 4.000 mliječnih krava“, otkrio je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus.

Staklenici osiguravaju cjelogodišnju proizvodnju

S obzirom na to da cjelokupna povrtlarska proizvodnja u Hrvatskoj, pa tako i proizvodnja rajčice, ne zadovoljava domaće potrebe, oko 30 posto rajčica na tržište dolazi iz uvoza. Ipak, one domaće su za razliku od uvoznih, ukusne i sočne i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti.

"Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva“, naglašava Marković.

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske u prepoznatljivim pakiranjima te mini rajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250g koje će za sada biti dostupno na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja, u Osijeku i Belom Manastiru, stoji u njihovoj objavi. 


Tagovi

Uzgoj rajčice Staklenik Berba Biološka zaštita Oprašivanje bumbarima Belje Robert Marković Andrej Dean


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]