Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 24.07.2022. 18:00

U Evropi više krompira iako bi suša i toplinski val mogli smanjiti prinose?

Suša i nedostatak padavina smanjili su prinose u južnim područjima Evrope, ali je nedavna kiša na sjeveru ipak pozitivno uticala na ovu proizvodnju

Foto: Depositphoto/lucidwaters
  • 138
  • 25
  • 0

Očekivalo se da će površine pod krompirom u sjeverozapadnoj Evropi biti povećane u prosjeku za dva posto u 2022. godini i da će ukupne površine dostići 507.300 ha, prema izvještaju NEPG-a, koja okuplja uzgajivače u tom dijelu kontinenta. 

To se prije svega odnosi na najveće: Belgiju koja pod tim usjeovm ima 92.558 ha, Njemačku sa 185.800 ha, Francusku 156.162 ha i Holandiju s površinom od 72.816 ha. U početnim fazama usjevi su dobro napredovali, ali su se već počele primjećivati posledice suše i nedostatka vlage u zemlji.

Već je uočljiv pad 

U izvještaju Evropske komisije za mjesec jun objavljeni su podaci o prosječnim prinosima koji iznose 35.700 kg/ha. To predstavlja povećanje u odnosu na petogodišnje razdoblje, kada je bilo 34.000 kg/ha.

Prinos u Holandiji dostiže 44.200 kg/ha, što je 5,7 posto bolje od podataka zabilježenih u poslednjih pet godina, koji su iznosili 41.800 kg/ha. Francuska za 2022. procjenjuje 42.700 kilograma, s povećanjem od 3,3 posto. Prosječna proizvodnja u Španiji je u junu iznosila 32.300 kg/ha, što je za 1,6 posto više od prosjeka petogodišnjeg razdoblja. Prema navedenim podacima uočljiv je pad u odnosu na majski izvještaj zbog djelovanja vrelog talasa, suše i manjka padavina.

Suša će uticati i na cijene (Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee)

U Njemačkoj suša smanjila prinose i povećala cijene

Prema podacima Evropske komisije u Njemačkoj je prosječan prinos u junu procijenjen na 41.900 kg/ha, što je za 4,6 posto više u odnosu na petogodišnji prosjek. 

Agrarheute izvješta da je počelo vađenje krtola ranog krompira u Schleswig-Holsteinu i da je kvalitet dobar. Plasira se direktno na tržište, a potrošačka cijena se kreće od 0,99 do 2,99 evra po kilogramu. Uzgaja se na 450 ha, a ukupne površine su 6.000 ha. Za ovo sjeverno područje očekuje se dobar prinos, jer se usjev dobro razvija.

Međutim, u drugim njemačkim regijama situacija je dramatičnija. Suša je smanjila prinos. Najviše je pogođena Donja Saksonija koja je najveći proizvođač. Količina padavina u junu je smanjena skoro za 50 posto. Palo je samo 40 litara po 1m² umjesto očekivanih 76 litara.

Moguće je udvostručiti proizvodnju krumpira za 10 godina?

Djelovanje vrelog talasa je uticalo na povećanje proizvođačke cijene ranog krompira i sada iznosi 39,12 evra/dt (1 decitona je 100 kg, op.a.), što je za 4,49 evra više nego prošle sedmice. Industrijskim se na tržištu fjučersa za novembar trguje po cijeni od 15,33 evra/dt.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Proizvodnja krompira Njemačka Uzgajanje krompira Cijena krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić