Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača rajčice
  • 01.09.2021. 13:30

U narednim danima tretirajte rajčicu protiv plamenjače, najbolje prirodnim pripravcima

U narednih dan do dva proizvođači rajčice trebali bi tretirati stabljike na otvorenom polju i u plastenicima protiv gljivice Phytopthora infestans, uzročnika plamenjače ovog povrća.

Foto: Depositphotos/marsan
  • 1.733
  • 56
  • 0

Jesen se kalendarski bliži, ali će biti još toplih i sunčanih dana što će stvoriti idealne uvjete za novi napad plamenjače rajčice. U pitanju je najdestruktivnija bolest ove kulture i vrlo brzo može uništiti kompletnu stabljiku i nasad. Napada i sortu cherry.

Voli rosu i vlagu

To se posebice događa nakon padalina kada naglo otopli, kao što je slučaj s posljednjom kišom koja je padala tri dana i nije bilo moguće obaviti zaštitu tijekom tog perioda. Čak i proizvođači koji su prskali povrće prije kiše trebali bi obavezno ponoviti tretiranje.

Gljivica najviše voli noćne temperature od 12 do 15 stupnjeva Celzijusa, kao i one dnevne od 20 do 25C°. Također voli i rosu, zato navodnjavanje ne bi trebalo obavljati u večernjim satima. Bolje je rano jutarnje i to sustavom kap po kap.

Infekcija se brzo širi i ako se rajčica folijarno kvasi vodom. Rane nastale otkidanjem plodova, zaperaka ili grana, kao i vlaga koja nastaje dodirivanjem grana, odnosno, stabljika isto tako su povoljne za širenje patogena.

Spriječite prijenos na gornje etaže stabljike

Krajem ljeta mnogi proizvođači se iznenade brzim propadanjem usjeva. Uz plamenjaču, problem pravi i bakterioza rajčice kao i crna pjegavost koje su također česte bolesti u nasadima.

Vlaga pogoduje širenju patogena

U ovoj godini, koja je bila naopaka u svakom smislu, s periodima hladnog i vlažnog vremena koje nije dozvoljavalo sazrijevanje ovog povrća, kao i sušnim i sparnim razdobljima (zbog čega je dolazilo do mirovanja stabljika koje nisu mogle normalno funkcionirati), bilo je ipak moguće obaviti zaštitu protiv bolesti.

Ako se simptomi plamenjače pojave na donjim listovima u vidu svijetlo - zelenih pjega koje požute, a na kraju posmeđe, najvažnije je da se što prije biljka oprska kako bi se spriječilo prenošenje na gornje listove i plodove koji potamne na vrhu i postanu truli. Često se pojavi i bijela - micelijska prevlaka.

Mlijeko, soda, ocat i lumbrihumus

Ako želite koristiti kemijska sredstva, odnosno pesticide, obratite pažnju na karencu preparata. Ako ne želite, obavite tretmane s domaćim, nekuhanim mlijekom, koje zaista ima efekta, naročito ako se kombinira sa sodom bikarbonom. Dovoljna je velika jušna žlica sode i jedna litra mlijeka u osam do 10l vode. I ove godine navedena kombinacija je, na osobnom primjeru, dala odlične rezultate.

Znakova bolesti ima i mjestimično po plodovima. Možete upotrijebiti, zajedno sa sodom i mlijekom, ocat sa devet ili 11 postotnim alkoholom, za zaštitu od insekata, u koncentraciji jedna litra na 50 ili 70l vode. Pun efekt ovakve preventiv, dobije se kada se sve zajedno pomiješa i doda lumbrihumus. Kilogram lumbrihumusa otopi se u 10l vode i odatle se, nakon što odstoji dva do tri dana, sipa jedna litra te tekućine u 10l vode. Neće biti ni bolesti ni štetnika.


Tagovi

Plamenjača rajčice Bolesti rajčice Zaštita Lumbrihumus Soda bikarbona Ocat


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]