Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kupusa
  • 04.03.2021. 12:00

U tijeku je sjetva kupusa - osigurajte dovoljno vlage i zaštitite mlade biljke

Kupus možemo uzgajati iz presadnica ili ga posijati direktno na otvoreno polje. I pored toga što podnosi hladnoću, treba ga zaštititi od smrzavanja.

Foto: Depositphotos/Alin_Kris
  • 573
  • 114
  • 0

Kupus je povrtna vrsta koja se lakše uzgaja u odnosu na papriku ili rajčicu. Možemo je posijati direktno na gredicu ili uzgojiti presadnice u vrtu. Podnosi niže temperature, ali je potrebno odabrati osunčane terene.

Naši stari su znali na mjestu gdje su palili drvo posijati sjeme kupusa i dobiti izvanredan rasad. Osim što vatra obavi dezinfekciju tla, papeo ga obogati hranivima neophodnim za dobar rast i razvoj mladih biljaka.

Prednosti sukcesivne berbe

Najčešće proizvođači bez puno iskustva posiju rasad na manjoj površini, a zatim odnjegovane biljke prenesu na stalno mjesto. Ovisno od sorte, kupus sijemo u nekoliko termina:

  • krajem veljače i početkom ožujka;
  • u travnju i svibnju i
  • u srpnju i kolovozu.

Kada se sije krajem drugog i početkom trećeg mjeseca, za branje će dospijeti tijekom ljeta. Za kontinuiranu berbu, kada sjetvu obavljamo istovremeno, bit će dovoljno da imaju tri sorte različite dužine vegetacije. Mada i sjeme iste rane sorte može se posijati u intervalima, odnosno, svakih pet do deset dana. To će osigurati sukcesivnu berbu, ali ćemo imati više posla. Sadnja na stalno mjesto obavlja se svakih 10 dana. Mlade biljke će u tim periodima dostići veličinu za presađivanje.

Potapanje ubrzava klijanje

Sjeme treba biti kvalitetno i bolje je da bude krupnije. Prije sjetve se dezinficira i potapa kako bi se aktiviralo i ubrzalo klijanje. Postoje razni načini njegovog aktiviranja. Najlakše ga je potopiti u toplu vodu tijekom 15 do 20 minuta. Temperatura vode ne smije prijeći 50°C jer će u protivnom biti uništena klica.

Poslije namakanja u toploj, nakratko se potopi u hladnu vodu kako bi se ohladilo. Zatim se prosuši, da bi sjemena površina bila suha i onda se može sijati. Drugi način je da ga preko noći ostavimo namočenim u mlak čaj od kamilice. Temperatura čaja treba biti oko 20°C. Nakon toga se izvadi i prosuši da ga je lakše posijati.

Sjeme zadržava klijavost četiri godine

Prije pristupanja ovoj agrotehničkoj operaciji treba dobro pripremiti zemljište jer je sjeme kupusa sitno i odgovara mu dubina od jednog centimetra. Površinski sloj tla treba biti usitnjen i poravnan i da se naprave plitki kanalići u koje se polaže sjeme. Oni trebaju biti udaljeni oko 10cm kako bi iznikle biljčice imale dosta mjesta za razvoj, a klijavost se zadržala tijekom četiri godine. Iako, može klijati i ukoliko je staro pet ili šest godina, ali ako je starije dat će slabije biljke.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Nakon sjetve potrebno je zalijevanje. Ovisno od vremenskih uvjeta, može se izvoditi u zatvorenom prostoru - plastenicima ili tunelima ili direktno u vrtu. Obavlja se kada je temperatura tla iznad 5°C. Kako bi pospješili nicanje i zaštitili mlade biljke od smrzavanja, gredice se mogu prekriti agroplatnom.

Usjevi su spremni za presađivanje kada imaju razvijeno pet ili šest listova. Dan prije toga dobro zalijte presadnice kako bi iskopavanje bilo lakše i da bi što manje oštetili korijen. Sadnu rupu pognojite i dobro namočite. Presadnice kupusa se sade na razmak od 30 do 45cm ovisno od sorte.

Obratiti pažnju na opskrbljenost vodom jer ovo povrće stvara veliku lisnu masu i treba mu dosta vlage.


Tagovi

Sjetva kupusa Presadnice kupusa Sjetva na gredice Sjetva rasada Dezinfekcija sjemena Klijanje Nicanje Zalijevanje Berba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024