Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borički krompir
  • 18.10.2020. 11:15
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

U toku je vađenje boričkog krompira - kvalitet je odličan, ali se povrtari boje niske otkupne cijene

Nadmorska visina, sastav zemljišta i mnogi drugi uslovi odredili su da se svako domaćinstvo na rogatičkoj visoravni Borike bavi uzgojem krompira, bilo samo za svoje potrebe ili i za prodaju. Ovaj krompir bio je je poznat u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, a ovogodišnji zasadi su skoro duplirani zbog panedmije virusa korona.

Foto: Marijana Simanić
  • 303
  • 78
  • 0

Nadmorska visina od hiljadu metara, sastav zemljišta i mnogi drugi uslovi odredili su da na visoravni Borike domaćini decenijama proizvode krompir, koji im je pored mesa i mliječnih proizvoda osnovni izvori prihoda.

Borički krompir bio je poznat i u bivšoj Jugoslaviji, iako se u njegovom uzgoju nisu koristile mašine, kao što je to slučaj u posljednjih desetak godina.

Mještani zaštitili krompir žigom

Ljuti na one koji krompir iz ravnice prodaju kao borički, ovdašnji mještani su uspjeli da u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH zaštite robnu marku ovog povrća sa žigom BA2116084.

To ga je umnogome sačuvalo od plagijata, ali i danas postoje oni koji ovu životnu namirnicu proizvedenu u drugim krajevima naše zemlje pa čak i Srbije, prodaju kao "borički" što se može vidjeti i pored magistralnih puteva na improvizovanim tezgama.

Skoro svako domaćinstvo na Borikama bavi se njegovom proizvodnjom, za sopstvene potrebe, ali i za tržište.

Ove godine zasijano 216 hektara

Prema zvaničnim podacima dobijenim u opštini Rogatica, ove godine je krompirom zasijano 216 hektara u čemu prednjače firme "Agros", "Agromont", "Agroplod"  i "Solanum produkt" .

Sunčani oktobarski dani iskorišteni su za njegovo vađenje na svim imanjima gdje se ovaj posao obavlja uz pomoć traktora sa specijalnim priključcima.

"Prinosi se kreću po 25 tona sjemenskog, a merkantilnog 35 tona po hektaru" , kaže veliki proizvođač Novo Motika i dodaje da očekuje rod od 750 tona, što je i kapacitet savremenog skladišta kojeg posjeduje.

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Proizvođači čuvenog krompira tvrde da će cijene biti niže nego prethodne godine.

"Prvo ove sezone znatno više hektara je zasijano u Republici Srpskoj jer se uvidjelo da postoje veliki resursi a mnogi su se odlučili da svojim porodicama obezbjede dio sigurne hrane i zimnicu", dodaje Motika.

Objašnjava da je prošle godine cijena bila izuzetna pa je to jedan od faktora da su domaćini povećali zasijane površine.

U ubiranju roda koristi se savremena mehanizacija

Da bi se uskladištio toliki krompir, a sjemenski dočekao i proljetnu sjetvu, potrebno je prvo obezbjediti uslovno skladište a zatim i savremenu mehanizaciju za njegovu proizvodnju i čuvanje.

Povrtar Nikola Motika kaže da oni imaju veliko skladište kapaciteta 350 tona .

"U njemu se radi sistemom paleta i sve je kompjuterizovano. I poslovi oko čuvanja i održavanja temparature se automatski obavljaju. Posjedujemo najmodernije mašine kojim se sve to vrši, kao što je ona koja naginje gajbe, sortira krtole po veličini i ostalu mehanizaciju", ističe Motika.

Krompir u Borikama rekordno rodio - lako će pronaći put do tržišta

Poljoprivrednik Rade Erić je zasijao 12 dunuma sorte agrie i dva dunuma sorte dezirea, a izvadio je i uskladištio 44 tone uroda.

"Kvalitet je odličan, rod izvanredan ali se svi proizvođači pribojavaju niske otkupne cijene jer bi tako njihov trud bio uzaludan", priča nam Erić.

Traktori sa posebnim priključcima vade krompir iz zemlje, ali ga sabiraju vrijedne ruke radnika. Na stotine radnika sezonaca, pretežno žena, učestvuje u njegovom sakupljanju. Od gazdi imaju obezbjeđene dnevnice od 40 KM, hranu i prevoz do njiva.


Tagovi

Ubiranje krompira Borička visoravan Novo Motika Nikola Motika Rade Erić Krompir zaštićen žigom Niska otkupna cijena


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]