Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja batata
  • 16.05.2016. 10:30

U Valpovštini sade batat, urod unaprijed prodan!

Obitelj Kokić iz Valpova sadi batat na dva hektara. Kalkulacije su optimistične i dobre, kažu, a ovogodišnja proizvodnja je već prodana.

Foto: Višnjica batat
  • 5.532
  • 886
  • 0

I veliki i mali, u sadnji batata, obitelj Kokić iz Marjančanaca kraj Valpova, ispisuju poljoprivrednu povijest svoga kraja.

Josip Kokić kaže kako sade 40.000 sadnica batata, i to na dva hektara.

"Odlučili smo se na to zbog toga što je od kukuruza i pšenice je jako mala zarada na tako malim površinama. Okrenuli smo se na povrtlarstvo da vidimo kako će nam ići. Imamo dobrih iskustava od dobrih prijatelja, tako da sam se odlučio na taj potez", ističe Kokić.

Ovo je prvi put da se u tom mjestu na veliko sadi ova povrtna kultura, koja je za tradicionalnu šokadiju još uvijek velika nepoznanica.

Kalkulacije su vrlo optimistične i dobre, kaže Josip, čija se obitelj godinama bavi tradicionalnom poljoprivredom. Riječ je o unaprijed dogovorenoj proizvodnji i jasnim pravilima igre. Čista zarada je, kaže, 100% veća od uloženih sredstava. Po hektaru, ulaganja su oko 70 tisuća kuna.

Broj proizvođača se povećava

Sama proizvodnja nije zahtjevna, važno je osigurati zaštitnu foliju i navodnjavanje. Batat se sadi sredinom svibnja, a vadi u rujnu. Josip je u proizvodnju krenuo na poticaj gospođe Jelice iz Valpova, pionira u uzgoju novih povrtlarskih kultura u Valpovštini.

Jelica Štrok ističe kako je svake godine povećavala broj sadnica i uvijek je sve prodala.

Osim Josipa, Jelica je uspjela zainteresirati za proizvodnju batata još dvojicu mladih proizvođača s područja Valpovštine, od kojih će jedan zasijati batat na dva hektara, a ja na jedan hektar površine. Cjelokupna je proizvodnja već prodana, a konačni financijski efekt ovisit će o prinosu.

Po sadnici je urod oko 3-5 kg.

Treba razumjeti i oprez kod domaćih poljoprivrednika jer su dosada već toliko puta bili izigrani u raznim pokušajima, no možda je za konačni uspjeh možda baš uistinu prilika batat, po kojemu bi Valpovština bila poznata, kao primjerice Međimurje po krumpirima.

Foto: Višnjica batat


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Sadnja OPG Povrće Valpovo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]