Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šparoga
  • 17.09.2013. 09:04

Udruženi u šparogama

"Odlučili smo se prilagoditi zahtjevima tržišta jer tek tada, kada proizvodiš ono što se traži i što ćeš moći prodati, posao ima smisla"

Foto: RGBStock.com
  • 3.199
  • 271
  • 0

Konkurentnost i uspjeh u proizvodnji ponekad traži potpunu prilagodbu zahtjevima tržišta, čak i preorijentaciju na novu proizvodnju. Upravo to učinilo je šest poljoprivrednika iz Cerne, Ivankova i Andrijaševaca, kad su odlučili zasijati 10 hektara šparoga. "Od čekanja poticanja i kukanja kako im je teško, kako kažu za Glas Slavonije, nemaju ništa, živjeti od socijale nije nikakvo rješenje i jedino čime se mogu boriti i tražiti izlaz iz ove teške situacije u kojoj je danas hrvatsko selo i poljoprivreda je rad".

Iako je poljoprivrednicima danas vrlo teško prihvatiti nove navike i prilagoditi se novim trendovima, ovi vrijedni ljudi ne dopuštaju da ih to spriječi u njihovom naumu. "Odlučili smo se prilagoditi zahtjevima tržišta jer tek tada, kada proizvodiš ono što se traži i što ćeš moći prodati, posao ima smisla. Zato smo se odlučili na proizvodnju šparoga i nas šest iz Cerne, Ivankova i Andrijaševaca zasijali smo zajedno ukupno 10 hektara, a to je za ovu kulturu velika površina" , kaže Mirko Bošković, Mirko Bošković iz Cerne, koji se poljoprivredom bavi već 20 godina.

Kako bi povećali prinose i osigurali usjeve u slučaju suše, sagradili su čak i sustav navodnjavanja i svojim njivama osigurali dovoljne količine vode. "Ova zemlja i podneblje idealni su za uzgoj zelenih šparoga koje se više traže. Valja samo dobro pripremiti zemlju, jako ju usitniti i zasaditi rasadnice. Prilikom sadnje šparoga ne treba puno ručnog rada, ali će trebati pri branju od travnja do sredine lipnja, kada ćemo angažirati osam do 10 radnika za branje i sortiranje. Očekivani prinos je sedam tona po hektaru i prema računici, nakon odbijanja uloženog, zarada će biti 60 do 70 tisuća kuna po hektaru."

Šparoga je biljka koja voli toplo podneblje i mnogo sunca, voli duboka, rahla, humusom bogata tla, a ne podnosi kisela i teška, glinasta tla. Iako je šparoga biljka Mediterana i sličnih toplih područja, možže podnijeti i veću hladnoću. Ovoj višegodišnjoj biljci nadzemni, zeleni dio se na jesen osuši i odumre, a podanak i zadebljalo korijenje pod slojem zemlje ili komposta lako prezimi, a vrlo dobro podnosi i sušu.

Planiraju iskoristiti i one dijelove šparoga koji ostaju, a koje, primjerice, Nijemci, suše, melju i prave krem juhe. Namjeravaju osnovati klaster i već su dobili potporu od župana, a kao klaster mogu povući 200.000 eura iz strukturnih fondova EU, dok su otkup svih količina proizvedenih šparoga, već dogovorili.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Šparoga

Šparoga

Sinonim: Špargla | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Šparoga je sezonsko povrće i njezini se izboji u priobalnom području beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju.  U Europi se više cijeni bijela... Više [+]

Tagovi

Sustav navodnjavanja Proizvodnja Šparoga Andrijaševci Mirko Bošković Klaster


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]