Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 08.11.2021. 07:30

Ukrajinski krumpir najjeftiniji u Europi - gdje ga izvoze?

Krumpir u Ukrajini je samo 15 do 20 posto jeftiniji u odnosu na lani, no s obzirom na porast u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju niska cijena.

Foto: Depositphotos/ridofranz
  • 346
  • 54
  • 1

Ukrajina je prošlog tjedna prvi put postala lider među zemljama koje nisu članice Europske unije u istočnoj Europi po cijenama krumpira. Naime, u toj zemlji se on može kupiti po onoj najnižoj.

Izvijestili su to analitičari EastFruit-a na temelju rezultata tjednog praćenja veleprodajnih cijena povrća i voća u devet zemalja regije. Prema riječima stručnjaka, prosječna veleprodajna za ovu vrste povrća pala je za 17 posto u tjedan dana, dok je u susjednoj Moldaviji nastavila rasti. Tako su cijene u Ukrajini po prvi puta u sezoni pale ispod moldavijske razine. Krumpir u Ukrajini je samo 15 do 20 posto jeftiniji u odnosu na lani, no s obzirom na porast cijena u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju ona niska.

Taj je pad dodatno proširio jaz na tržištima Bjelorusije i Ukrajine. To je postalo još veći poticaj za rast izvoza ukrajinskog krumpira u Bjelorusiju. Budući da su njegove cijene u Rusiji bile čak i više nego u Bjelorusiji, dio onog ukrajinskog bi ove sezone mogao ući i na rusko tržište posredstvom bjeloruskih trgovaca. Prema neslužbenim izjavama bjeloruskih trgovaca, Rusija se boji prebrzog rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, pa je reeksport voća i povrća navodno ponovno postao puno lakši.

Izvoze u Bjelorusiju, Rusiju, Srbiju i Gruziju

Krumpir se u Ukrajini sada može kupiti na veliko 2,5 puta jeftinije nego u Ruskoj Federaciji. Budući da razlika u nabavnoj cijeni tih serija prelazi 5.000 dolara, reeksportni poslovi postaju vrlo atraktivni. Osim u Bjelorusiju i Rusku Federaciju, Ukrajina ga trenutno izvozi u Srbiju i Gruziju, kažu trgovci.

Međutim, onaj u Poljskoj još manje košta nego u Ukrajini. No, analitičari napominju da košta i dalje dvostruko više u odnosu na prošlu godinu s obzirom na pad prinosa.

Proizvođači ove vrste povrća se nadaju da će oporavak potražnje iz sektora ugostiteljstva još više povećati cijene u budućnosti. Ipak, Bjelorusiji je sada isplativo kupovati ga u Poljskoj kako za ponovni izvoz u Rusiju tako i za vlastite potrebe.

Glavni razlog pada njegove cijene u Ukrajini je prodaja gomolja lošije kvalitete koji nisu prikladni za skladištenje. Stoga je moguće da će se one postupno oporaviti s početkom mrazeva i završetkom prodajne sezone, optimistični su analitičari.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Ukrajina Europa Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕