Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 24.09.2022. 15:00

Upitna proizvodnja povrća u Europi - odakle ćemo ga dobavljati?

Sve veći troškovi doveli su u pitanje nastavak stakleničke proizvodnje. Hoćemo li povrće i voće uvoziti iz sjeverne Afrike?

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.120
  • 133
  • 0

Proizvođači povrća širom sjeverne i zapadne Europe na udaru su energetske krize, piše Reuters. Sve veći broj razmišlja staviti ključ u bravu na svoje plastenike. Financijski utjecaj je prevelik i ugrožava opskrbu hranom.

Rast cijena struje i plina utječe na proizvodnju kultura koje se tijekom hladnog, zimskog razdoblja uzgajaju u grijanim plastenicima, poput rajčice, paprike i krastavaca.

Ali, ugrožene su i vrste koje se skladište u hladnjačama, prvenstveno jabuke, luk i endivija.

Upitno je i skladištenje jabuka (Foto:  Depositphotos/dusanpetkovic)

Naročito je pod pritiskom proizvodnja endivije koja se vadi u jesen, čuva na temperaturi ispod nule i kasnije presađuju u posude u prostor s kontroliranom temperaturom za proizvodnju tijekom cijele godine. Skupi inputi su naveli proizvođače da se pitaju hoće li uopće nastaviti sa svojom proizvodnjom.

Više robe sa sjevera Afrike

Europski proizvođači upozoravaju na pad proizvodnje i skok cijena. To bi moglo značiti i da će se trgovački lanci početi opskrbljivati iz zemalja na sjeveru Afrike - Maroka, Turske, Tunisa, Egipta.

Najveći trošak stakleničke proizvodnje su rastuće cijene plina. Dva francuska farmera, koji su obnovili svoje ugovore o električnoj energiji za 2023. godinu, otkrili su da im je ponuđena cijena koja je deset puta viša od one iz 2021.

Pored energenata poskupjelo je i gnojivo, ambalaža, transport, što sve dovodi u pitanje proizvodnju.

Troškovi stakleničke proizvodnje su veliki (Foto: Depositphotos/Chretien)

Troškovi veći za 30 posto

Johannes Gross iz njemačke zadruge Reichenau-Gemüse, čiji se staklenici prostiru na površini od oko 60 hektara, rekao je da se suočavaju s ukupnim povećanjem troškova proizvodnje od oko 30 posto.

Grupacija stakleničke industrije Glastuinbouw u Nizozemskoj je priopćila da je do 40 posto od njenih 3.000 članova u financijskim poteškoćama.

Propada nizozemska staklenička proizvodnja - što je razlog?

U problemima su i uzgajivači voća i povrća u južnim zemljama, poput Španjolske, gdje se bore s povećanjem troškova gnojiva od 25 posto.


Tagovi

Staklenička proizvodnja Povrće Proizvodnja povrća Troškovi proizvodnje Nestašica povrća Cijena plina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]