Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arpadžik
  • 08.04.2021. 16:20

Uzgoj crnog luka iz arpadžika pojeftinjuje proizvodnju jer nema troškova navodnjavanja

Proizvodnja crnog luka iz arpadžika je dosta siguran način uzgoja, kod kojeg se smanjuje vrijeme obrazovanja lukovice, te se osigurava uzgoj bez dodatnog zalijevanja što direktno umanjuje troškove.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 478
  • 138
  • 0

Jedan od najčešćih načina uzgoja crnog luka u kontinentalnim područjima i to bez navodnjavanja je iz arpadžika. Temelj ove proizvodnje, prema riječima Jovane Todorović iz PSSRS, predstavljaju lukovice uzgojene u toku prve godine a koje su namjenjene za sadnju, u cilju dobijanja konzumnog luka. 

Kvalitetan arpadžik prepoznaje se po zdravstvenom stanju, ujednačenoj krupnoći glavica, kao i visokom udjelu suve materije. Ove osobine garantuju kasnije dobro skladištenje, prinose i kvalitet. 

Pri tom se razlikuju dvije kategorije i to:

  • I klasa, gdje je prečnik u rasponu od šest do 22 milimetra i
  • II klasa, prečnika 23 do 30mm i on služi za proizvodnju mladog luka.

Ovako klasifikovan sadni materijal osigurava bržu i ujednačenu sadnju, ali i mogućnost definisanja vegetacijskog prostora, u skladu sa njegovom krupnoćom.

Kasnija sadnja uslovljava manje prinose

Pomenuto povrće se u proljeće, u uslovima kontinentalne klime, sadi tokom aprila, negdje čak i u maju. Kasnija sadnja nosi sa sobom i određene rizike, u odnosu na onu obavljenu u martu mjesecu. Ovo je uglavnom povezano sa mogućim nedostatkom vlage, a što za posljedicu ima sitnije lukovice i manji prinos. 

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vrijeme

Takođe može da se sadi na jesen, u oktobru ili novembru. Takva proizvodnja je, u najvećem broj slučajeva, za mladi luk. Vadi se tokom proljećnih mjeseci i kao salata ostvaruje dobre cijene na tržištu. Kod sadnje voditi računa da razmak među usjevima u redu bude manji nego kod proizvodnje luka za dobijanje glavica. 

Obavlja se ručno ili mašinski, a tlo mora prije toga biti dobro pripremljeno, sa mrvičastom strukturom u oraničnom sloju. Prilikom predsjetvene pripreme, preporuka stručnjaka je da se unose i herbicidi. Kod ručne sadnje, rastojanje iznosi 30 - 40 x 8 - 10  cm, ukoliko se radi o sitnijiem arpadžiku, razmak u redu može biti 3-5cm. 

Kada je ona mašinska, izvodi se specijalnim sadilicama u petoredne trake, gdje je razmak između njih od 50-70 cm, a međuredni od 20-30 cm. Najveći uticaj na prinos ima pravilan položaj arpadžika pri sadnji, što se u znatno većem procentu ostvaruje pri ručnoj, nego kada se ona izvodi mašinski.

Siguran način uzgoja, bez zalijevanja

Osnovne mjere njege podrazumijevaju međurednu obradu, zaštitu od korova, bolesti i štetočina. Međuredna obrada povoljno djeluje na rast usjeva, čini tlo rastresitijim i pogoduje aktivnostima korjenovog sistema, te formiranju lukovica. Primjenjuje se kod većeg međurednog razmaka.

Najčešća oboljenja crnog luka su plamenjača, bijela trulež i hrđa. Plodored, kao i upotreba zdravog i dezinfikovanog sadnog materijala predstavljaju osnovne preventivne mjere u sprečavanju pojave i širenja bolesti. Vrlo često se i nakon svih preduzetih aktivnosti mora pristupiti primjeni hemijske zaštite.

Zaštitite usjeve luka od tripsa i truleži

Fungicidi koji se tom prilikom koriste imaju kontaktno djelovanje na bazi bakra te kombinirani (cimoksanil i famoksadon), a od sistemskih primjenjuju se oni sa aktivnom materijom benalaksil, metalaksil i fosetil.

Štetočine kao što su lukova muva, lisni mineri, lukov rilaš, te trips, mogu puno uticati na smanjenje uroda. U regijama gdje je njihovo javljanje učestalo, savjetuje se preventivna upotreba insekticida u granulama, rasturanjem po čitavoj površini prije sadnje. Nakon toga, granule se plitko unose u tlo.

Proizvodnja crnog luka iz arpadžika je dosta siguran način uzgoja, kod kojeg se smanjuje vrijeme obrazovanja lukovice, te se osigurava uzgoj bez dodatnog zalijevanja što direktno umanjuje troškove uzgoja.


Tagovi

Uzgoj crnog luka Proizvodnja iz arpadžika Bez navodnjavanja Štetočine luka Lukova muva Plamenjača luka Mašinska sadnja Ručna sadnja Jovana Todorović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić