Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje luka
  • 18.03.2020. 18:00

Uzgoj luka: Pravilno zalijevanje može povećati prinos i do 50%

Listove luka čini 93% voda, a lukovice 86% što dovoljno govori o važnosti i potrebama ove povrtnice za vodom.

Foto: Depositphotos/vika-mermaid
  • 13.777
  • 651
  • 0

Luk je povrtlarska kultura koja se često uzgaja na našem području. Njegovo zeleno "perje", odnosno listovi, sastoje se od 93% vode, a lukovica 86% što znači da ova kultura ima velike potrebe za vodom.

Zalijevanje ove povrtne kulture je specifično. Naime, zbog nedovoljno vlage i suše lukovice se slabije razvijaju i gube na kvaliteti, a pravilno organizirano i pravovremeno zalijevanje bit je proizvodnje i može povećati njegov prinos i do 50%. Također treba naglasiti da nije dobro ni previše vlage jer se tako stvaraju idealni uvjeti za razvoj raznih gljivičnih bolesti i truleži.

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Međutim, postoji nekoliko metoda zalijevanja luka u vrtu pa je svakako dobra ideja upoznati se s potrebama za vodom prije nego što odlučite koliko često i kako ga zalijevati.

Nikako ne treba pretjerivati s vlagom

Najveće potrebe za vodom, ali i hranjivim tvarima luk ima u fazi intenzivnog rasta lisne mase te u fazi formiranja lukovice. Luk treba puno vode, ali kako je već spomenuto tlo nikako ne smije biti prevlažno. Kako piše gardeningknowhow, idealne potrebe za navodnjavanjem ili zalijevanjem su do 2,5 cm dubine tla. Preporučuje se obilnije zalijevanje jednom tjedno umjesto svakodnevnog laganog.

Može se zalijevati crijevom, prskalicom ili sustavom navodnjavanja

Ukoliko ga zalijevate crijevom ili prskalicom, zalijevajte ga ujutro, a ne tijekom dana kada je vrućina jer će tako voda ispariti iz tla. Ako ga zalijevate navečer, lišće će ostati mokro preko noći što također može potaknuti gljivična oboljenja.

Osim korištenja crijeva i prskalica tu je i sustav navodnjavanja "kap po kap". Cijevi se lagano ukopaju duž redova luka, što omogućuje biljkama da ih voda polako natapa. Cijev za navodnjavanje se sastoji od rupica koje dovode vodu izravno u korijenje biljaka. Ova metoda je dobra jer uklanja problem gljivičnih bolesti koje može izazvati zalijevanje nadzemnog dijela biljke. Cijev se postavi između redova na dubinu od 8 do 10 cm. Pri svakom zalijevanju bi trebalo osigurati 25 mm vode.

Lukova muha: Porastom temperature prijeti najopasniji štetnik luka

Kako biste utvrdili imaju li biljke dovoljno vode, probajte zabosti prst u zemlju pored njih. Ako ne osjetite vlagu vrijeme je za zalijevanje.

Tri tjedna prije vađenja prekinuti zalijevanje

Dok je biljka luka još malena, treba biti vlažna dok se čvrsto ne ukorijeni. Stoga je važno za sjetvu izabrati dobro drenirajuće tlo i redovno zalijevanje. To će spriječiti zbijanja tla oko lukovica i omogućit će im normalan rast. Kada luk počne klijati, smanjite količinu vode kako ne bi došlo do njihovog truljenja. Tri tjedna prije planiranog vađenja luka treba prekinuti navodnjavanje kako ne bi došlo do pucanja vanjskih suhih listova zbog naknadnog rasta lukovica.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Luk Uzgoj luka Zalijevanje luka Navodnjavanje luka Potrebe za vodom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]