Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 08.03.2022. 07:30

Uzgoj presadnica: Naklijavanjem sjemena paprike višestruko štedimo

Ako namjeravamo saditi na otvorenom polju ili u vrtu, sredina ožujka je pravo vrijeme za sjetvu paprike u kontinentalnom području

Foto: Desanka Vrhovac
  • 7.064
  • 100
  • 0

Paprika je najzahtjevnija povrćarska vrsta, jer biljke reagiraju na svaku promjenu u svom okruženju. Kako je toploljubiva kultura, na našem području se najviše uzgaja iz presadnica. Tako možemo odabrati najbolje primjerke koji se postepeno prilagođavaju uvjetima uzgajanja.

Vrijeme sjetve

Često se žuri ili kasni sa sjetvom paprike. Kako bi dobili kvalitetne sadnice potrebno je vrijeme sjetve prilagoditi sorti ili hibridu te namjeni, odnosno sadnji u plastenike ili na otvoreno. Od nicanja do sadnje na stalno mjesto treba proći 60 do 75 dana, a taj period može biti kraći kada su uvjeti povoljni.

Na brzinu rasta i razvoja biljaka veliki utjecaj će imati temperatura zraka. Kada se kreće između 25 i 29°C, niče nakon 10 dana, na 23 do 25ºC za 15 do 21 dan, a kada je manja od 21°C sjeme zahvaća trulež. Ovisno od sorte, klicu će "pustiti" već poslije četiri do pet dana.

Paprike nikle poslije naklijavanja 

Većini sorti će trebati oko dva mjeseca od sjetve do sadnje presadnica na stalno mjesto. Ako namjeravamo saditi na otvorenom polju ili u vrtu, sredina ožujka je pravo vrijeme za sjetvu (za kontinentalno područje). U tom slučaju se sadnja na otvorenom obavlja početkom ili sredinom svibnja, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Izuzetak su ljute paprike, jer sporije niču. Njih je potrebno posijati barem dva tjedna prije slatkih.

Priprema sjemena

Prije nego što posijemo sjeme, potrebno ga je pripremiti. Prvo se pregleda, odvoje se nečistoće, polomljene sjemenke i one koje po svom izgledu ne odgovaraju (mala veličina, nerazvijene, izmjenjena boja i oblik).

Kalibracija, odvajanje po krupnoći, će nam omogućiti da posijemo one koje imaju ujednačenu snagu klijanja, odnosno, ujednačeno će nicati. Sjemena hibrida, F1 generacije, i sorti koje kupujemo su kalibrirana.

Dezinfekcija je neophodna kako bi osigurali sjeme od pojave truleži i zaštitili mlade biljke od pojave bolesti u prvim danima rasta.

Štedite zemlju, repromaterijal, ne zauzima prostor

Klija u vremenskom periodu do 14 dana. Izuzetak su ljute paprike za koje je potrebno do šest tjedana, a za neke izuzetno ljute sorte i više vremena.

Naklijavanje sjemena

Kako bi ubrzali nicanje, proizvođači presadnica i vrtlari koriste razne metode naklijavanje. Osim što će tako brže dobiti biljke, ono omogućava da posijemo samo sjeme s aktivnom klicom. Tako se štedi repromaterijal, ne zauzima prostor, potrebno je manje radnika.

Za ovo su nam potrebni toplina i vlaga. Klijanje paprike će biti najbolje pri temperaturi između 26 i 30ºC.

Postoje različiti načini naklijavanje: sa supstratom ili bez, u papirnatim ubrusima, u platnenim vrećama, plastičnim kutijama. Veliki broj proizvođača i amatera koristi tehniku naklijavanja u platnenoj vreći ili supstratu. Vreća treba biti od takvog materijala da osigurava prozračivanje u unutrašnjosti. Pogodne su one od guste gaze. Koristi se sjeme koje smo dezinficirali i navlažili. Ono ne smije biti dugo u vodi ili drugoj tekućini, jer će se "ugušiti".

Kod upotrebe supstrata potrebno ga je navlažiti, izmiješati sa sjemenom i staviti u prekrivene tegle ili kutije koje držimo na toplom mjestu. Poklopac je potrebno izbušiti kako ne bi dolazilo do kondenzacije. To će nam i omogućiti da protresemo sadržaj bez prosipanja. Sjeme u platnene vrećice se stavlja navlaženo, ali se ne miješa sa supstratom.

Pazite da ne pomiješate sorte

Papirnati ubrusi se navlaže, a sjeme se polaže između slojeva. Nakon svakog sloja polaže se novi papirnati ubrus kojeg navlažimo. Držimo ih u perforiranim (izbušenim) najlonskim vrećicama ili plastičnim kutijama kako ne bi došlo do isušivanja. Ne smiju biti hermetički zatvorene jer dolazi do gušenja zbog rasta sadržaja CO2. Potrebno je redovno kontrolirati kakva je vlažnost i temperatura.

Za sjetvu je spremno kada klica ima dužiniu između 0,3 do 0,5cm. Ako su preduge, lako se lome, troše energiju sjemena i brzo isušuju ako nisu posađene u vlažan supstrat. Na ovaj način sadimo samo sjeme s klicom koje će dati presadnicu.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Proizvodnja presadnica Sjeme paprike Preizvodnja presadnica Sjetva paprike Naklijavanje sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]