Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rukola
  • 21.09.2022. 12:00

Uzgoj rukole: Raste tokom cijele godine

Sjetva i gajenje rukole uopšte nisu komplikovani i zahtjevni, ne traži previše, ima skromne zahtjeve za toplotom, otporna je na mrazeve i može da se proizvodi tokom cijele godine.

Foto: Depositphoto/sasimoto
  • 132
  • 14
  • 0

Rukola (Eruca sativa) jednogodišnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. U posljednje vrijeme se intenzivnije koristi u ishrani i to njeni listovi koji su specifičnog, oštrog ukusa. Veoma je ljekovita s obzirom da je bogata vitaminima i mineralima. Kada je u pitanju uzgoj, ne traži previše, ima skromne zahtjeve za toplotom, otporna je na mrazeve i može da se proizvodi tokom cijele godine.

Ona je i samonikla biljka koja može odoljeti nepovoljnim vremenskim prilikama. Veoma često niče u blizini mjesta gdje je prvobitno bila zasijana.

Sjetva sjemena

Može da se sije početkom proljeća pa sve do jeseni i može sukcesivno, svakih sedam dana do oktobra ukoliko je na otvorenom, dok se u plasteniku uzgaja tokom čitave godine.

Rukola dobra za zdravlje, a gaji se preko cijele godine

Stručnjaci kažu da najbolje uspijeva na lakim, pjeskovitim i srednje teškim zemljištima čija je obrada slična kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubini od 20 centimetara, kvalitetna površinska obrada zemljišta se podrazumijeva s obzirom na to da se proizvodi direktnom sjetvom iz sjemena. Preporučena dubina sjetve je jedan do 1,5 cm, poželjna je udaljenost biljaka od pet centimetara, a razmak između redova trebao bi da bude najmanje 30 cm.

Uzgoj u bašti, plasteniku i saksijama

Ukoliko se odlučite da rukolu uzgajate u bašti treba da znate da je otporna na mraz i da može podnijeti temperature i do minus četiri stepena Celzijusa. Odgovara joj mjesto koje nije direktno izloženo suncu. U plasteniku može da se uzgaja tokom cijele godine uz redovno zalivanje kako bi ukus njenih listova bio što bolji.

Jedan od najjednostavnijih načina za uzgoj rukole jeste sadnja u saksijama ili žardinjerama koje bi trebalo da budu dublje od 10 centimetara. Dobro je na dnu staviti pijesak ili šljunak zatim zemlju pomiješanu sa humusom i postaviti sjeme na dubini od oko jedan centimetar, zatim lagano prekriti slojem zemlje, a kako sjeme brzo klija prvi izdanci mogu se očekivati već nakon nekoliko dana. 

Otporna je na mraz i može da podnese temperature do minus četiri stepena (Foto: Živka Perišić)

Ovo je biljka koja zahtijeva vlažnost zemljišta i da bi se obezbijedio dobar rast i razvoj listova treba je redovno zalivati, a ukoliko rukoli nedostaje voda doći će do prijevremenog cvjetanja što će usloviti jaču gorčinu listova.

Poželjno je rezanje listova makazama

Ova zeljasta biljka se može brati nakon 40 do 60 dana od sjetve, listovi koji mogu dostići dužinu do čak 20 centimetara imaju karakterističan opori ukus, a biljka ima i cvijet nježno bijele ili svijetlo žute boje. Za rukolu važi pravilo da što se više listovi režu to se pospješuje njen rast. Prvo se režu listovi na dnu, a oni manji na vrhu se ostavljaju da se razvijaju. Preporučljivo je da se koriste makaze kako se ne bi ručnim branjem oštetila stabljika.

Tokom cvjetanja formira se sjeme koje se nalazi u ljusci, ono se pokupi, osuši i tako je spremno za novu sjetvu.

Rukola prezimi pod snijegom

Živka Perišić iz Silbaša u susjednoj Srbiji, koja se dolaskom iz grada u selo opredijelila za zdrav život i domaću hranu već godinama u bašti sije rukolu. Praktikuje proljetnu sjetvu u redove kao zelenu salatu. Sjeme je, kako kaže, davno donijela iz Italije. Ona napominje da rukole ima tokom cijele godine, proljetna nakon određenog perioda rasta sama na zemlju baci sjeme koje je sitno, okruglo i onda ponovo niče nova biljka.

Sjeme je donijela iz Italije

"Otporna je, prezimi pod snijegom, jedino je može uništiti golomrazica", kaže naša sagovornica.

Uzgoj rukole unosan posao

Stručnjaci napominju da rukola obiluje vitaminima i mineralima, a kako bi oni bili maksimalno iskorišteni neophodno  je konzumirati u svježem stanju. Opor i jak okus nekima se dopada, a nekima ne odgovara, a treba napomenuti da se taj specifičan okus neće promijeniti nikakvim dodacima. Oni koji je vole najčešće je koriste za pripremu salata.

"Pravim salatu od rukole, dodajem bosiljak, paradajz isječen na kriške, tunjevinu i sve začinim sokom od limuna. Ovo je odlična salata koja se može brzo i jednostavno pripremiti", rekla nam je na kraju Perišićeva.


Tagovi

Gajenje rukole Listovi rukole Samonikla biljka Setva rukole Rezanje listova rukole Živka Perišić


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]