Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 08.04.2020. 18:00

Uzgoj salate: Na što treba obratiti pažnju?

Salata loše podnosi slana tla, a zbog plitkog korijena otežana je i njezina gnojidba.

Foto: JumpStory
  • 1.725
  • 152
  • 0

Iako je salata od onih povrtnica koja ima manje uzgojne zahtjeve te dobro raste i na lošije teksturiranim tlima, izuzetno je osjetljiva na zaslanjenost tla.

Na njega u startu reagira lošim klijanjem, deformiranjem lišća i vrlo sporim rastom. Sadržaj soli od 0,3 do 0,4% izaziva veća oštećenja salate, a osjetljiva je i na klor. Njezinu osjetljivost najbolje dokazuje to što se upravo ta biljka koristi u pokusima za otkrivanje ostataka pesticida i otrovnih tvari u tlu.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Najbolje joj odgovaraju tla pH vrijednosti od 6 do 7. Teško podnosi i temperature iznad 20°C pogotovo u uvjetima suhog tla i zraka. Za formiranje glavice treba joj oko 15 litara vode po m2 i to dva puta tjedno, u sušnim periodima i više.

Kako piše agroinform, tla čija je električna provodljivost (EC) veća od 1,6 do 1,7 mS/cm ne preporučuju se za uzgoj salate.

Zbog plitkog korijena otežana gnojidba

Iako salata treba relativno malo hranjivih tvari za uspješan rast i razvoj, njena gnojidba nije laka jer zahtijeva hraniva koja se lako upijaju. Ima plitak korijen pa ih treba koristiti samo u gornjem sloju tla, na oko 10 cm dubine. Potrebnu količinu treba osigurati na kratko te zbog izuzetne osjetljivosti na sol s njima ne treba pretjerivati.

Zbog plitkog korijena potrebno je obaviti gnojidbu pred samu sadnju uz primjenu lako topivih gnojiva. Salata ima i veće zahtjeve prema fosforu, magneziju i boru.

Kalij je važan za skladištenje

S primjenom dušičnih gnojiva treba biti oprezan jer ima kratku vegetaciju, a zbog velike količine i viška nitrata u tlu može doći do usvajanja i akumuliranje istih u biljci čak do 5.000 mg/kg svježe tvari.

Uzgoj salate u plasteniku - kako ju posaditi i zaštititi

Pri uzgoju salate posebnu pozornost treba posvetiti mineralnom dušiku u tlu i ostacima kalija koji su preostali od predusjeva, što može znatno smanjiti potrebnu gnojidbu.

Kalij povećava otpornost na hladnoću i bolesti, a poboljšava i kompaknost te izdržljivost glavice, što je važno za transport i rok trajanja.

Uz tri glavna hraniva - dušik, fosfor i kalij još su dva elementa kojima dajemo posebnu pažnju kod proizvodnje lisnatog povrća. Riječ je o magneziju i željezu. Manjak željeza se obično javlja na vapnenačkim tlima ili kod prekomjernog navodnjavanja.

Manjak dušika i fosfora vidljiv na lišću

Manjak dušika se kod salate javlja izuzetno brzo i to je vidljivo na donjim, starijim listovima koji su blijedožute boje. Javlja se na iscrpljenim tlima nakon uzgoja plodovitog povrća te kod nepravilno provedene osnovne gnojidbe i prihrane.

Kod nedostatka fosfora donji listovi su ljubičasto crvene boje, formiranje korijena je slabije, a oni imaju tanke duge i bijele dlačice koje su manje razgranate.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Salata Uzgoj salate Problemi kod uzgoja salate Gnojidba salate Zaslanjenost tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]