Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata u plasteniku
  • 03.12.2019. 10:00

Uzgoj salate u plasteniku - kako je posaditi i zaštititi

Korišćenjem lutrasila (agrotekstil) povećava se prinos i smanjuje vreme proizvodnje za desetak dana što zavisi i od spoljnje temperature.

Foto: Depositphotos/FS-Stock
  • 535
  • 24
  • 0

Setva salate za zimsku proizvodnju u plasteniku započinje u septembru. Kada ćete je posejati zavisi od toga kada želite da je berete. Setva za uzgoj u plasteniku seje se u saće od stiropora, a za presađivanje je spremna 20ak dana od setve. 

Sadi se na već pripremljenu malč foliju, u dvoredne, četvoredne ili šestoredne trake. Razmak između rasada zavisi od sorte, odnosno od veličine glavice. Razmak može da bude od 20 do 25 cm, a međuredni od 25 do 30 cm. 

Korišćenjem lutrasila (agrotekstil) povećava se prinos i smanjuje vreme proizvodnje za desetak dana što zavisi i od spoljnje temperature. Za njegovu primenu nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku. 

Kada je reč o mogućim infekcijama, one se najčešće javljaju na temperaturama oko 10°C i povoljnoj relativnoj vlažnosti vazduha. Pri proizvodnji u zimskom periodu za smanjenja stresnih uslova (kolebanje temperatura, manjak svetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Zelena salata u plasteniku - tehnologija proizvodnje

Prva, preventivna zaštita trebala bi se izvesti u fazi proizvodnje rasada. Koriste se fungicidi na bazi propamokarb hidrohlorida i propamokarb fosetilata dok se naredna vrši prema planu. Druga zaštita vrši se posle rasađivanja. Protiv plamenjače i pepelnice fungicidima na bazi fosetil-aluminijuma, a protiv sive truleži fungicidima na bazi pirimetanila. 

Treća se radi 10 do 15 dana nakon druge zaštite. Protiv plamenjače, sive i bele truleži fungicidima na bazi metalaksila, mankozeba i ciprodinila. Protiv lisnih vaši i sovica insekticidima na babzi deltametrina, navodi Živko Šašić na stranicama Savjetodavna Srpske.  

Kako bi se smanjila mogućnost pojave bolesti, plastenik je potrebno očistiti i dezinfikovati. 

Dezinfekcija plastenika - uspešna proizvodnja


Tagovi

Salata u plasteniku Uzgoj salate Razmak Zaštita Lutrasil


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.