Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 19.05.2019. 07:30

Uzgoj tikvica na otvorenom - od pripreme zemljišta do pakiranja

Sadnja se obavlja ručno na već postavljenoj malč foliji. Razmak je od 50 do 100 centimetara, a ovisi od bujnosti hibrida i međurednog razmaka povišenih gredica. Vrijeme presađivanja je od početka svibnja do kraja kolovoza.

Foto: Jai79/Pixabay
  • 8.704
  • 121
  • 0

Osnovna ili dodatna obrada zemljišta kod uzgoja tikvica ovisi od vremena presađivanja, odnosno presađuje li se tikvica kao prva ili druga kultura u plodoredu. Prije same osnovne ili dodatne obrade treba obaviti rasturanje stajskog i rasipanje mineralnog gnojiva u količini od 30 do 50 tona po hektaru, odnosno od 300 do 500 kilograma po hektaru formulacije 1:2:3. Međutim, navedene količine najbolje je prilagoditi prethodno napravljenoj analizi zemljišta i na osnovu planiranih prinosa u budućoj sezoni.

Osnovna obrada se obavlja poslije rasturanja stajskog i rasipanja mineralnog gnojiva, a sastoji se od dubokog zaoravanja ovih tvari. Kod dodatne obrade prvo se obavi tanjuranje ili prolazak sjetvo – spremačem pa poslije frezanje ako je to potrebno. Dodatna obrade se završava kada postignemo mrvičastu strukturu zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara, savjetuje Živko Šašić.

Priprema i sadnja

Poslije završene dodatne obrade zemljišta pristupa se pripremi za sadnju. Priprema za sadnju obuhvaća više faza: ravnanje zemljišta, izradu povišenih gredica, postavljanje sustava za navodnjavanje i malč folije i obilježavanje rednog razmaka. Ravnanje zemljišta se obavlja ako se dodatnom obradom nije obavilo frezanje.

Izrada povišenih gredica nije obavezna mjera, međutim ima niz prednosti zbog kojih bi je trebalo učiniti. Osnovne prednosti su bolja aeracija zemljišta, prilikom kišnog perioda ne dolazi do nakupljanja vode i gušenja korijenovog sustava i ne dolazi do zbijanja zemljišta u zoni korijena. Razmak između gredica je od 1 do 1,5 metara, a visina od 20 do 30 centimetara.

Postavljanje sustava za navodnjavanje i malč folije radi se pomoću strojeva specijalno konstruiranih za ovu namjenu. Najčešće se koristi crna malč folija i PVC crijeva s rasponom kapaljki od 10, 15 i 20 centimetara. Nakon toga pristupa se obilježavanju rednog razmaka. Obilježavanje nije obavezno, međutim daje nam podatke o točnom broju biljaka koji je bitan za izradu plana prihrane i normi navodnjavanja, a ima i estetski karakter.

Sadnja se obavlja ručno na već postavljenoj malč foliji. Redni razmak je od 50 do 100 centimetara, a ovisi od bujnosti hibrida i međurednog razmaka gredica. Vrijeme presađivanja je od početka svibnja do kraja kolovoza. Ako se proizvodnja obavlja na većim površinama sadnja bi se trebala obavljati u etapama, razlog tome je da se poslije olakša branje i postigne što veći postotak prve klase plodova.

Presađivanje obaviti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima kada su temperature niže. Prije iznošenja presadnica poželjno je zalijevanje ili potapanje rasada u mješavinu NPK gnojiva formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 25 do 30 grama u 10 litara vode i fungicida na bazi propamokarb hidroklorida ili propamokarb fosetila u količini od 10 do 15 mililitara.

Navodnjavanje i prihrana

Prvo navodnjavanje obavlja se odmah poslije presađivanja. Ako se presađivanje obavlja tijekom cijelog dana poželjno je konstantno ili periodično navodnjavanje. Intervali i norme navodnjavanja se povećavaju s fazama razvoja biljke. Budući da tikvice razvijaju veliku nadzemnu lisnu masu, njena evapotranspiracija je velika, a samim tim i potrebe za vodom.

U fazi intenzivnog branja navodnjavanje treba obavljati poslije svake berbe. S navodnjavanjem se obavi i prihrana. Prihrana se obavlja dušičnim gnojivima KAN-om ili AN-om jednom do dva puta tjedno ovisno od faze razvoje biljke. Isto tako, svakih desetak dana poželjno bi bilo obaviti prihranu kalcijem da bi imali ravne, glatke i sjajne plodove. U fazi intenzivnog branja treba obaviti prihranu NPK gnojivima s naglašenim sadržajem kalija formulacije 1:1:4 u količini od oko 2 grama po biljci. Zbog povećanog broja zametnutih plodova trebamo promijeniti sistem prihrane, da bi ti plodovi što prije bili za branje.

Zaštita i njega

Osnovna zaštita treba biti obavljena u fazi rasada, a ako nije onda je treba obaviti odmah poslije presađivanja fungicidima na bazi bakra. Naredni tijek i program zaštite ovisi od stanja biljaka, tako da je potrebno pratiti stanje i preventivno djelovati. Isto tako, mehaničnim uklanjanjem oboljelih plodova i dijelova biljaka smanjuje se mogućnost pojave bolesti, a samim tim i upotreba pesticida.

Održavanje prostora između gredica može biti kemijskim ili mehaničkim putem. Kemijskim putem koriste se totalni herbicidi, dok mehaničkim putem možemo obaviti frezanje ili okopavanje prostora. Isto tako, moguće je obaviti malčiranje prostora između gredica slamom. Malčiranje slamom ima višestruku korist: sprječava rast korova, smanjuje isušivanje zemljišta, prilikom većih padalina omogućava brži ulazak na parcelu i ne dolazi do prljanja plodova.

Budući da tikvica ima veliku nadzemnu masu moguće je postavljanje lutrasila bez potpore. Lutrasil je jako bitan za ranu proljetnu i kasnu jesensku proizvodnju. Period branja je raniji za 5 do 7 dana u odnosu na parcele koje ne koriste lutrasil.

Branje i pakiranje

Branje se obavlja od 15 do 30 dana od dana presađivanja. Vrijeme od presađivanja do prvog branja ovisi od vremena proizvodnje i vremenskih uvjeta za danu sezonu. U početku berba se obavlja svaka 3 do 4 dana, a u fazi pune rodnosti i intenzivnog branja svaka dva dana.  Međutim, postoje hibridi kod kojih se branje obavlja svakodnevno. Plodovi se beru ručno sa ili bez pomoći škara i noževa. Zajedno s plodom bere se i drška ploda ili peteljka dužine od 2 do 3 centimetra.

Pakiranje plodova obavlja se u drvene ili kartonske gajbe. Ako se pakiranje obavlja u drvene gajbe unutrašnjost gajbe treba obložiti materijalom (npr. papir) da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja ploda. Poslije branja i pakiranja, ako odmah ne slijedi distribucija, privremeno se skladišti u tamne i hladne prostorije.


Tagovi

Uzgoj tikvica Presađivanje Povišene gredicei Obrada zemljišta Prihrana Navodnjavanje Malč Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.