Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krastavaca
  • 07.05.2021. 09:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Crvarevac

Već 0,1 ha kornišona osigurava egzistenciju četveročlanoj porodici na godišnjem nivou

Ako se uzgajivač pridržava uputa agronoma može da ostvari 70 odsto I klase (3-6 cm) za koju je moguće dobiti 1,30 - 1, 50 KM. U toku je ugovaranje proizvodnje, poručuju iz firme Agro-Pilot d.o.o.

Foto: Bekir Dolić
  • 2.912
  • 836
  • 0

I ove će godine Elvis Kovačević iz Crvarevca ponovo zasijati dva hektara krastavca kornišona, najveću parcelu pod ovim povrćem u Bosni i Hercegovini. Baš kao i prošle, kada se ovaj ugledni poduzetnik odlučio na podizanje ovako respektabilne površine uz podršku firme Agro-Pilot d.o.o.

Kovačević je jedan od velikog broja kooperanata koji upravo ovih dana ugovara novi cikus proizvodnje krastavca kornišona, no još se u sjedište firme u Zborištu, Velika Kladuša, stignu javiti i svi ostali zainteresirani poljoprivrednici. 

"Dobro su došli svi vrijedni proizvođači s područja Unsko-sanskog kantona. Ukoliko bi se našla vrijedna ekipa i van granica kantona, npr. u područjima Bosanskog Novog, Kostajnice, Prijedora i sl., s kojih je trošak transporta opravdan za veći broj poljoprivrednih proizvođača, spremni smo pregovarati“, poručuju iz uprave firme. 

A zašto bi se netko odlučio za proizvodnju upravo kornišona? 

Profitabilna proizvodnja

Najvažniji razlog za odluku o kretanju u neku proizvodnju je njena profitabilnost.

Naime, kalkulacija kaže kako prosječna četveročlana porodica s jednim uposlenim supružnikom i dvoje djece, može bez problema da obrađuje do 0,1 ha kornišona. Primjenom savremenih tehnologija moguće je ostvariti prinos do 8 t/ha, odnosno u prosjeku oko 6 t/ha

Otkupne cijene definiraju klase kvalitete ploda te njegova kalibracijska dužina, pa je tako za I klasu (3-6 cm) moguće dobiti 1,30 - 1, 50 KM; II klasu (6-9 cm) 0,65 - 0,75 KM i III klasu (9-12 cm) 0,15 KM. 

Ako se uzgajivač pridržava uputa agronoma može da ostvari 70 odsto I klase, no ne treba zanemariti ni realan omjer II klase koja je rentabilna iz čisto logičnog razloga, zbog "starijih" pa tako i težih plodova.

Tehnologija špalira

Moramo reći da je osiguravanju dobrih prinosa i profitabilnosti proizvodnje doprinijelo moderniziranje tehnologije uzgoja uvođenjem špalira po kojem se kornišon bukvalno plete kroz mrežu i tako se održava čvrstim. U praksi se preporuče otkidanje prvih 4-6 vegetativnih bočnih porasta koji su značajni nosioci plodonosnih mjesta. Tako se omogućava jak porast biljke prema gore i njeno plodonošenje na svim etažama

Prosječni prinosi oko 6 t/ha

Najzahtjevniji dio proizvodnje je zaštita od bolesti i štetnika, koju treba obaviti adekvatno i pravovremeno. Za to treba nabaviti odgovarajuću opremu, ili samostalno ili u nekakvoj kooperaciji.

Što se tiče ostale mehanizacije, poljoprivrednici su već samoinicijativno dizajnirali mašine koje ujedno apliciraju mineralna gnojiva, kreiraju humak, polažu malč-foliju preko njega, istovremeno i sistem za navodnjavanje "kap po kap", a neke mašine odmah prave i šupljine za sjetvena (sadna) mjesta. Proizvodnja postaje još profitabilnija ako su postavljaju trajne konstrukcije nasada.

Podrška adekvatnog partnera

Kao drugi najvažniji razlog za proizvodnju kornišona je osigurana podrška u nabavci različitog repromaterijala i opreme te primjeni tehnologije, kao i organiziranje otkupa od strane pouzdane firme kakva je Agro-Pilot.

Svojevrstan je to način kreditiranja, poljoprivredniku vrlo prihvatljiv. Model je praktičan jer proizvodnju organizira u okviru svog domaćinstva sa svojom porodicom, pa su svi poslovi uključujući i berbu kornišona redovne dnevne aktivnosti. Ovakav pristup djelovanja jedne ruralne porodice mogao bi se okarakterizirati kao novi model novčanih podrški. 

Da je Agro-Pilot ozbiljan u svojim namjerama pokazala je 2019. godina kada se broj zainteresiranih kooperanata za proizvodnju krastavca kornišona povećao za 100 posto.

Inače, firmu Agro-pilot d.o.o., koja se nalazi u Velikoj Kladuši, u mjestu Zborište, na glavnoj magistralnoj cesti od Bužima prema Velikoj Kladuši, je 2013. osnovao direktor i vlasnik Esad Pilipović, koji iza sebe ima 45 godina iskustva u ovom sektoru stoga ne čudi veliki broj proizvođača, danas skoro 250 kooperanata, koji su s punim povjerenjem počeli suradnju s ovom firmom.
Rastom i razvojem firme, prošireni su skladišni i izložbeni kapaciteti kao i asortiman ponude koji zadovoljava razne potrebe ruralnog stanovništva.

U lepezi usluge i savjeti agronoma

Tako danas Agro-pilot, osim ugovaranja kooperativne proizvodnje krastavca kornišona i opskrbe svim potrebnim repromaterijalom od početka pripremanja parcele do kraja berbe, nudi ugovaranje i drugih biljni proizvodnji uz stručno agronomske praćenje proizvodnje kukuruza, strnih žita, povrća u plastenicima i staklenicima, povrća na otvorenom, te rukovođenje proizvodnjom u voćnjacima. 

Kooperantska proizvodnja ima siguran otkup

S ovom je firmom moguće i ugovaranje animalnih proizvodnji, osiguravanjem stočne hrane i svi drugih popratnih artikala za govedarstvo, ovčarstvo, kozarstvo, peradarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i dr. 

Preko ove je firme, dakle, moguća nabavka sjemena, sadnica, zaštitnih fitofarmaceutskih sredstava i ostalog popratnog repromaterijala, ali i sistema za navodnjavanje, protivgradnih sistema, svih vrsta traktorskih dijelova, traktora, priključaka, maziva, ulja, raznog alata, elektro uređaja i mašina raznih namjena, među kojima i kosilica, trimera, samohodnih kosilica i generatora. Ukratko rečeno, raznu robu svih namjena za ruralno stanovništvo.

"Kooperanti mogu u bilo koje doba dana pozvati broj našeg agronoma za stručne savjete za raznih oblasti. Tako će na primjer, naši stručnjaci izvršiti fitodijagnostiku određene problematike te adekvatno savjetovati klijente kako bi proizvodnja bila što uspješnija a oni konkurentniji na tržištu ponude i potražnje poljoprivredne robe i usluga“, poručuju iz firme Agro-pilot koja ima tendenciju porasta kapaciteta i cilj u budućnosti biti vodeća platforma na području Unsko-sanskog kantona za poljoprivredne proizvođače.

Za više informacija, poljoprivrednici se mogu javiti na brojeve telefona +387 60 311 2005 i +387 60 334 6031 .


Tagovi

Proizvodnja krastavaca Uzgoj kornišona Kooperacija Agro-Pilot d.o.o. Esad Pilipović Elvis Kovačević


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.


Partner

Agro-Pilot

Zborište bb, 77236 Zborište, Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina
tel: +387 60 311 2005, e-mail: agropilotinfo@gmail.com