Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus na paradajzu
  • 22.01.2020. 14:00

Veća kontrola uvoza paradajza i paprike na graničnim prelazima

Paradajz i paprika, zaraženi virusom smeđe naboranosti ploda paradajza, neće moći da se nađu na domaćem tržištu zahvaljujući preventivnim merama koje će se sprovoditi u naredne dve godine.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 204
  • 7
  • 0

Kontrola uvoza sadnica i semena paradajza i paprika biće pojačana na ulazima u Srbiju u naredne dve godine, odlučeno je pre nekoliko dana, a naredba o tome trebalo bi da stupi na snagu u toku ove nedelje.

Naredba stupa na snagu 25. januara

Ova odluka donesena je kako bi se smanjio rizik od pojave virusa smeđe naboranosti ploda paradajza kod nas, a koji može da se nađe u sadnicama i semenu paradajza i paprika. Zbog toga će biti pooštrene mere kontrole koje će sprovoditi fitosanitarna inspekcija. Osim kontrole, paradajz koji ulazi u državu moraće da poseduje i odgovarajući sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.

Naredba bi, kako je najavljeno, trebalo da se sprovodi od 25. januara ove do 31. marta 2022. godine.

"Zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena, a prilikom uvoza u Srbiju sve pošiljke ovog bilja za sadnju podležu posebnom pregledu i mora ih pratiti fitosanitarni sertifikat. Nalaže se sprovođenje posebnih pregleda kao i mere koje moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo unošenje, širenje i suzbijanje tog štetnog organizma", navodi se u naredbi.

Prvo se javio u Izraelu

Izrael je prva zemlja u kojoj se virus smeđe naboranosti ploda paradajza pojavio, a postoji šest godina. Godine 2015. primećen je i u Jordanu da bi kasnije zahvatio još nekoliko zemalja poput Meksika, Italije, Turske, Kine, Velike Britanije.

Uočen je i u Kaliforniji, ali i na evropskom tlu. Pre dve godine registrovan je u Nemačkoj, a u toku prošle godine u Grčkoj, Holandiji i Španiji.

Toplo vreme pogoduje širenju virusa bronzavosti paradajza

Kako se ne bi dalje razvijao u Evropi, pre nekoliko meseci EU počela je da radi na sprovođenju mera prevencije kako virus ne bi zahvatio i druge zemlje na evropskom kontinentu.

I u Americi se radi na suzbijanju, a na tome je počela da radi pre oko tri meseca Služba za zdravstvenu zaštitu životinja i biljaka Američkog ministarstva poljoprivrede.

Virus ne ugrožava ljude, ali može da ugrozi prinose

Paradajz koji sadrži ovaj virus u sebi može da se prepozna po drugačijem izgledu. Uočava se deformitet i nepravilno sazrevanje, a može da ima i braon ili žutu boju po sebi.

Oni koji su pojeli zaraženi paradajz, ne moraju da brinu jer ljudski životi ne mogu biti ugroženi virusom. Međutim, tu se problem ne završava. Ukoliko se razvije, pomenuti patogen, može znatno da ugrozi poljoprivredu. Može smanjiti rod na godišnjem nivou i to u velikoj meri, odnosno, prinosi mogu da se smanje od 30 do 70 odsto. Zbog toga, Amerika je ozbiljno pristupila ovom problemu kako ne bi došlo do ugrožavanja povrtarstva.

Važno je napomenuti da se virus može suzbiti jedino spaljivanjem zaraženih plodova, a potrebno je i znati da se lako prenosi na drugi plod, samo kontaktom, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Virus na paradajzu Smeđa naboranosti ploda paradajza Pojačana kontrola Uvoz paradajza Fitosanitarni pregled Fitosanitarna inspekcija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta