Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 19.02.2018. 14:00

Velika proizvodnja za siguran plasman

Porodica Ljubojević iz sela Grabovac već više od četiri decenije bavi se povrtarstvom. Ovi domaćini svoju proizvodnju trenutno organizuju u više od 200 plastenika i na otvorenom, a angažuju više od 40 radnika.

  • 663
  • 18
  • 0

Grabovac je jedno od sela sa najviše ozbiljnih i velikih poljoprivrednih proizvođača. Jedno od takvih je i gazdinstvo Ljubojevića. Ovi domaćini bave se povrtarstvom, a po obimu proizvodnje, kvalitetu proizvoda i načinu plasmana, oni su jedinstveni u obrenovačkoj opštini. U ovom poslu angažovana je cela porodica.

Proizvodnja duga četiri decenije

Ljubojevići se povrtarstvom bave već decenijama, a samo se menjao obim proizvodnje i sortiment. Danas se proizvodnja organizuje u 207 plastenika i na otvorenom.

"Preko 40 godina bavimo se povrtarstvom. To su činili deda, moj otac, a sada smo to nastavili sin i ja. Najpre smo proizvodnju plasirali na pijaci, zatim na kvantašu, a na kraju i u hipermarketima. Imamo negde oko 10 hektara zemlje i dosta zemlje uzimamo pod zakup, a moguće je i proširenje prozvodnje", ističe Svetomir Ljubojević.

Povrtarska proizvodnja se kod Ljubojevića odvija tokom cele godine, a ovi domaćini gaje oko 30 vrsta različitog povrća i začniskog bilja.

"Od začinskog bilja u ponudi imamo peršun, mirođiju, origano, nanu, ruzmarin, celer, majčinu dušicu, proizvodimo od zeleniša luk, rotkvice, zelje, blitvu, spanać, vlašac, praziluk. Ima dosta kultura koje proizvodimo, ali su ove među najznačajnijima", ističe mlađi domaćin, Aca Ljubojević.

Isporuka povrća unapred dogovorena

Isporuka povrća potrošačima iz ovog povrtnjka vrši se svakodnevno.  Za godinu dana ovde se pripremi nekoliko miliona veza i pakovanja, povrća i začinkog bilja. Plasman se vrši preko marketa i prodavnica i unapred je ugovoren.

"95% proizvodnje ide za poznatog kupca. Jedan od najpoznatijih je Delhaize, sa njima radimo preko sedam godina, koliko oni već postoje na našem tržištu. Pre toga smo radili za Deltu. Pored tih kupaca, imamo još 120 radnji, tj.raznih maloprodajnih objekata koje snabdevamo svaki dan. Ono što je jako bitno jeste da se isporučuje sveža roba", ističu Ljubojevići.

Kupci imaju veoma visoke zahteve u pogledu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti povrća i bila su potrebna velika ulaganja da bi se sve to ispunilo.

"Imamo uveden global gep tj. standard koji je zahtevao ispunjenje preko 600 zahteva, i bilo nam je potrebno nešto više od tri godine da prikupimo svu potrebnu dokumentaciju, da bi mogli da dobijemo sertifikat",kaže Aca Ljubojević.

Potrebe za radnicima ne jenjavaju

Poljoprivredno gazdinstvo Ljubojevića je jedno od retki koje je u sistem PDV-a. Na brojnim poslovima angažovana je cela porodica, ali zapošljavaju i radnike.

"Imamo osam stalno zaposlenih radnika, koji rade svaki dan. Kada je sezona, sve zavisi od posla, angažuje se i po 15, 20, 30, čak i 40 radnika, pogotovo kada su akcije u pitanju, Uskrs i praznici, kada ide veća količina robe".

U povrtnjaku Ljubojevića redovno se vrši analiza zemljišta i kontrola proizvoda.

"Roba je kontrolisana i dva puta mesečno se uzimaju uzorci koji se kontrolišu u akreditovanim laboratorijama, dekarenca traje  do tri dana samo sa dozvoljenim sredstvima. Prva klasa uglavnom ide hipermarketima, dok druga i treća klasa ide pijacama".

Povećanje proizvodnje

Zahteve velikih kupaca teško može zadovoljiti jedan proizvođač, zato je neophodno udruživanje, pogotovo novih, mladih proizvođača, smatraju ovi povrtari.

Ljubojevići su potpuno posvećeni poslu koji rade, iako imaju veoma veliku proizvodnju, oni ovde neće stati. Narednih godina proizvodnja će se povećavati.

"Planovi su svakako proširenje proizvodnje, tu nam je neophodna i pomoć države, ali se nadamo da uz njihovu pomoć možemo proširiti proizvodnju i zaposliti još više ljudi", zaključuje Aca Ljubojević.

Foto: Public Co /  Pixabay


Tagovi

Aca Ljubojević Svetomir Ljubojević Povrtarstvo Plastenik Proizvodnja na otvorenom Grabovac PDV


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.