Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusne bolesti
  • 10.12.2018. 10:00

Virusne bolesti paradajza i krastavca - kako ih suzbiti?

Mnoge viroze uzrokuju velike štete i gubitke u proizvodnji povrća, a pošto ne postoje hemijska i biološka sredstva kojima bi se mogle direktno suzbijati, virusne bolesti su jedan od najvećih problema u povrtarskoj proizvodnji.

Foto: Flickr/Scot Nelson
  • 1.215
  • 14
  • 0

Virus pegavosti i uvenuća paradajza (Tomato spotted wilt virus ili TSWV) i virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV) u poslednje dve godine predstavljaju najveći problem u proizvodnji paradajza, paprike, salate i hrizantema, ističe rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja u Zagrebu Adrijana Novak.

"Virus pegavosti i uvenuća paradajza na našim prostorima pronađen je 1978. godine na duvanu, ali ranije nije bio toliko pristutan, sve do 2015. godine, kada je nastala epidemija te bolesti. U poslednje dve godine javlja se sve više proizvođača koji imaju problem s tim virusom. Simptomi se primećuju na listovima, petiljkama, stabljici i plodovima, a razvijaju se između trećeg. i 14. dana nakon zaraze. Ponekad inkubacija može da traje i mnogo duže. Na listovima dolazi do posvetljenja tkiva ili sitnih tamnosmeđih pega prečnika nekoliko milimetara. Kod jake zaraze tkivo odumire i biljka dobija bronzanu boju. Na stabljici se javljaju hloroze i nekroze, pa se čitava biljka uvija, vene i suši", objašnjava dr Adrijana Novak, upozoravajući da ovaj virus izaziva ogromne ekonomske štete.

Kontrola virusa se bazira na integrisanim merama zaštite

virusu mozaika krastavca Novakova govori kao o jednom od najraširenijih i najštetnijih virusa. On uglavnom napada povrtarske kulture: papriku, paradajz, krastavac, dinju, lubenicu, tikvu, pasulj, grašak i salatu.

"Ne postoje direktne mere suzbijanja biljnih virusa. Kontrola virusa bazira se na integrisanim merama zaštite, a prva i vrlo važna preventivna mera je kontrola rasada. Važno je obezbediti prostornu izolaciju gajenih biljaka, a zaražene treba ukloniti iz zasada što je pre moguće, da bi se smanjila mogućnost daljeg širenja virusa. Važna nehemijska mera sprečavanja širenja je suzbijanje korova unutar i oko zaštićenog prostora, naročito korova domaćina", naglašava Novak.

Preporuka - gajenje otpornih sorti i hibrida

Ona dodaje da je zaštita biljaka od viroza vrlo kompleksna, pa je zato treba shvatiti vrlo ozbiljno od početka do kraja proizvodnog procesa, pri čemu je preporučljivo biti u kontaktu sa stručnim službama. Za gajenje treba odabrati hibride ili sorte koje su otporne, tolerantne ili manje osetljive na pomenute viruse.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Virus Paradajz Krastavac Virus pegavosti Virus mozaika Adrijana Novak Zaraza


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Spoljni saradnik Agrokluba iz Varaždina.