Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biftek rajčica
  • 15.02.2020. 18:00

Volovsko srce: Isti naziv, drugačiji oblik - kakva je to rajčica?

Volovsko srce ili biftek rajčica je rana sorta, a dozrijeva već za 80 dana od sjetve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 20.919
  • 911
  • 0

Volovsko srce je rajčica koja se najčešće uzgajala u našem malom vrtu. Srcolika izgledom, sočna, intenzivnog mirisa - najfinija kada ju ubereš sa stabljike i u njoj uživaš još u vrtu. 

Iako se radi o poznatoj, staroj, ali popularnoj sorti, sve više se uzgaja rajčica istog naziva, ali drugačijeg oblika. 

Goveđa ili biftek rajčica

Na engleskom Ox-heart tomato zove se još i goveđa ili biftek rajčica. Mesnata je i sočna s puno pregrada unutar ploda, nabijenog mesa. Ima relativno malo soka i umjerenu kiselost. Njezin "rebrasti" oblik više podsjeća na bundevu prinčeva kruna nego na srce. Težina joj može dostići čak do kilograma. Pojedine sorte su duguljastije, kruškolikog oblika. 

Presađivanje rajčice - savjeti za uspješan uzgoj

Kod ove vrste rajčice postupak zrenja započinje iznutra tako da je plod zreo i ukusan dok izvana izgleda još pomalo zeleno. Kada je izvana potpuno crvena, tada je već prezrela. Ako je ubrana u pravom trenutku, na hladnom mjestu (ali ne u hladnjaku jer zaustavlja proces zrenja i utječe na okus) može trajati oko tjedan dana.  Osim za salatu, odlična je i za punjena jela. 

Ova se sorta rijetko uzgaja u komercijalne svrhe jer nije prikladna za mehaniziranu berbu. 

Rana sorta rajčice

Volovsko srce ili biftek rajčica je rana sorta, a dozrijeva već za 80 dana od sjetve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C. 

Sjetvu možete obaviti na zatvorenom, od kraja ožujka do kraja travnja, a u vrt se presađuje u svibnju. Dubina sjetve, kao i kod ostalih sorti rajčice je 0,5 cm. Naravno, možete ju posijati i direktno u vrt, "pod motiku" u svibnju. 

Što se sije pod motiku, a što uzgaja presađivanjem?

Razmak između posađenih biljaka treba biti 50 cm. Svakako im postavite potpornje zbog velikih i teških plodova, ali i zato jer ova vrsta rajčice može narasti i preko dva metra. Kratiti ju možete pinciranjem. 

Biljke trebaju puno sunca, dobro drenirano i pognojeno tlo s relativno neutralnim do kiselkastijim pH. 

Rupu u koju ćete posaditi rajčicu, dodatno pognojite humusom ili glistincem. U slučaju da koristite peletirano ili umjetno gnojivo, nakon što ste posadili biljku, gnojivo pospite oko nje, te ju dodatno zagrnite. U plodovima uživajte već početkom ljeta. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Volovsko srce Biftek rajčica Goveđa rajčica Uzgoj rajčice Rajčica Rana sorta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]