Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 23.02.2017. 18:00

Vrijeme je da nevesinjski krompir postane brend

Općina Nevesinje planirati pokrenuti proceduru zaštite krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti.

Foto: Bigstockphoto/LenMAXS
  • 1.130
  • 285
  • 0

Nevesinje je nekad bilo četvrti proizvođač sjemenskog krompira, a poljoprivrednici su često dobijali priznanja za proizvodnju i kvalitet. S obzirom na višedecenijsku tradiciju proizvodnje krompira, ne čudi da Općina Nevesinje planirati pokrenuti proceduru zaštite krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti.

O proceduri je načelnik općine Milenko Avdalović razgovarao sa zamjenikom direktora Agencije za sigurnost hrane Draganom Brenjom i direktorom Agromediteranskog zavoda Mostar Markom Ivankovićem. Kako piše faktor, zajedno su ocijenili da bi ovaj potez bio značajan za poljoprivredne proizvođače u Nevesinju. Na sastanku je pojašnjeno da zaštićeni proizvodi imaju veću cijenu, prednost na tržištu i olakšice pri izvozu.

Odluka o pokretanju procedure dobijanja certifikata treba se donijeti na sjednici Općinskog vijeća, nakon čega bi Poljoprivredna služba općine Nevesinje inicirala osnivanje udruženja proizvođača krompira. Potrebno je, dodaju, priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje veza sa određenim geografskim područjem, kao i historijske dokaze proizvodnje. Za provođenje tehničkih procedura zatražiti će pomoć Regionalne agencije za razvoj Hercegovine (REDAH).

Foto: Bigstockphoto/LenMAXS


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Nevesinje Krompir Zaštita Brend


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]