Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 21.05.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vrijeme je za sadnju batata - uspjeh počinje dobrom sadnicom

Škrt na riječima, ali zato odličan u svom poslu, Marko Pavković proizvodnjom batata bavi se već 11 godina, što ga čini jednim od prvih proizvođača u Hrvatskoj.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 1.335
  • 168
  • 0

U kontinentalnom dijelu Hrvatske, od druge dekade u mjesecu svibnju pa do sredine lipnja, idealno je vrijeme za sadnju batata čije su se sadnice po promotivnoj cijeni mogli kupiti na Eko trgu osječke Tržnice. Zreo i spreman za berbu bit će u rujnu, a samo mali dio onoga što se može napraviti od batata moglo se i kušati na tržnici.

Škrt na riječima, ali zato odličan u svom poslu, Marko Pavković proizvodnjom batata bavi se već 11 godina, što ga čini jednim od prvih proizvođača u Hrvatskoj. Sadni materijal proizvode sami, a dio prodaju.

Batat voli sunce i vlagu

"Najvažnije je uzgojiti dobru sadnicu, a onda kasnije u polju nije toliki problem. Bitno da je godina donekle u redu i batat će uspjeti. Voli dosta sunca jer je tropska biljka. Voli i vlagu, treba ga redovito zalijevati ako je sušna godina", objasnio je Pavković.

"Trebali bi početi izvoziti, nadam se da će biti nešto od toga. Ove godine imamo na oko pet hektara batata, a prinos bude po hektaru 13-14 t što je za prodaju, a ostatak koji je oštećen ili mali se ne prodaje", rekao je Pavković.

Ljiljana Olujić iz Udruge Eco Rural Net istaknula je kako je batat vrlo zahvalna namirnica zato što se termični vrlo lako obrađuje.

Koje su recepte s batatom podijelili s nama, saznajte iz videopriloga:


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Sadnja Eko tržnica Ekološka proizvodnja Marko Pavković


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]