Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj leće
  • 09.03.2020. 08:00

Vrijeme je za sjetvu leće: Poštujte plodored!

Leća se sije u ožujku, uskoredno, na dubinu oko 5 cm i na međuredni razmak 12-15 cm. Može rasti na različitim tipovima tla, ali teška tla mogu dovesti do smanjenog prinosa. Pjeskovito-ilovasta tla su najbolja za uzgoj.

Foto: Depositphotos/yupiramos
  • 728
  • 29
  • 0

Leća (Lens culinaris) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja se kod nas nešto rjeđe uzgaja, a jedan od razloga je to što stare sorte imaju slabiju rodnost. Samooplodna je biljka koja naraste do visine od 0.5 m.

Ima slične morfološke i biološke osobine kao i ostale mahunarke. Korijen joj je vretenastog oblika, stabljika je zeljasta s parno perastim listovima koji na vrhu imaju viticu. Cvjetovi joj se nalaze u skupinama, smješteni su u pazušcu listova, a plod je mahuna u obliku romba s 1 do 3 sjemenke. Vegetacijski period joj traje od 70 do 120 dana.

Osjetljiva je na minuse, a može podnijeti sušna razdoblja

Leća je osjetljiva na temperature u minusu i može stradati za vrijeme blagog mraza. Najniža temperatura klijanja je 4 do 6 °C, ali je tada klijanje jako sporo pa se obavlja na oko 7-8 °C. Pri temperaturi 24 °C i umjerenoj vlagi zraka i tla, najbolji je rast i razvoj.

Grašak možete sijati već krajem ožujka

Nema velikih zahtjeva za vodom i jako dobro može podnijeti sušu. Isto tako dobro podnosi stagnirajuću vodu nakon obilnijih kiša. Jedino vrijeme kada je osjetljiva na manjak vode su cvatnja, oplodnja i formiranje zrna.

Priprema zemljišta i način sjetve

Ova mahunarka se obavezno mora uzgajati u plodoredu. Najbolje predkulture su joj okopavine (krumpir, šećerna repa) gnojene stajskim gnojivom. Ne bi se smjela sijati na istoj površini 4-5 godina. 

Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 cm dubine da bi zemljište dobro smrznulo. Predsjetvenu pripremu treba izvesti tako da gornji sloj zemljišta (debljine do 8 cm) bude sitno mrvičast. Leća se sije u ožujku, uskoredno, na dubinu oko 5 cm i na međuredni razmak 12-15 cm. Može rasti na različitim tipovima tla, ali teška tla mogu dovesti do smanjenog prinosa. Pjeskovito-ilovasta su najbolja za uzgoj.

Rano proljeće idealno za sjetvu boba - drevnog povrća Mediterana

Što se tiče uzgoja u hladnijim klimama, može se sijati prvo u posude te ju kad zatopli presaditi u tlo. 

U ekološkoj proizvodnji, kako bi sjeme prije niknulo, prije same sjetve može se namakati u čaju od kamilice, valerijane ili pripravku od vode i komposta, a što potiče brži rast i daje zdravije biljke. 

Gnojidba

Dušična gnojiva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi opskrbe hranivima u prvim fazama razvoja biljke. Kasnije ona sama usvaja atmosferski dušik te na taj način podmiruje svoje potrebe. Prilikom osnovne gnojidbe najbolje je dodati od 500 do 600 kg NPK 7-14-21 ili 8-16-24.

Kako posijati i uzgajati grah

U ekološkoj proizvodnji koristi se zreli stajski gnoj ili kompost biljnih ostataka s vlastitog gospodarstva. Stajski gnoj mora biti potpuno zreo jer se u protivnom za njegovu razgradnju troši mnogo vode, što se negativno može odraziti na rast i razvoj uzgajanih biljaka. Kompost je ekološki najprihvatljivije gnojivo.

Što se tiče uzgoja, nema nekih većih problema s nametnicima. Može se pojaviti samo hrđa, a tada je biljku potrebno iskopati i spaliti.

Kada se leća bere?

Kada mahune pri dnu biljke postanu smeđe, a one koje su više na stabljici požute, pravo je vrijeme za početak berbe leće.

Ova biljka zrije neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Zrno se nalazi u mahunama i to najčešće 2-3 zrna, smeđe ili zelene boje, iako se mogu naći i narančasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna. Promjer zrna kod sitnosjemenih sorti je 3-6 milimetara, dok se kod krupnosjemenih sorti leće on kreće od 6-9 mm. Ova biljka zrije neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Ova mahunarka smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je vlaknima, ugljikohidratima, proteinima, vitaminima skupine B, a od minerala sadrži velike količine željeza i cinka. Prema istraživanjima, redovna prehrana lećom pomaže pri regulaciji težine jer povećava osjećaj sitosti. Leća je idealna za dijabetičare, trudnice, anemičare.


Povezana biljna vrsta

Leća

Leća

Sinonim: - | Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Tagovi

Uzgoj leće Sjetva Berba Gnojiva Plodored Ekološki uzgoj Vitamini Vlakna Leća


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.