Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ozimog luka
  • 27.03.2018. 07:30

Vrijeme pogoduje napadu bolesti i insekata na ozimom luku i češnjaku

Ukoliko se nastavi trend iznadprosječno vlažnog, a prohladnog razdoblja, tada najveća opasnost u usjevima zimskog luka uzgajanim izravno iz sjemena u narednom razdoblju prijeti od uzročnika plamenjače i nekoliko vrsta uzročnika plijesni!

Foto: Bigstockphoto/Kostyantyn Ivanyshen
  • 5.162
  • 280
  • 0

Manji broj tržnih proizvođača uzgaja zimski luk iz sjemena (rjeđe iz lučice), pa ih ovom prilikom upozoravamo na optimalne meteorološke uvjete koje smo zabilježili u većem dijelu protekle zime za početni razvoj uzročnika bolesti lišća zimskog luka (npr. Peronospora, Botrytis). Premda su mjesec prosinac 2017. i siječanj 2018. bili iznadprosječno topli, a pritom i dovoljno vlažni, uvjeti su krajem veljače i početkom ožujka bili iznadprosječno hladni s većim količinama snijega. Ipak, zadržavanje vlage tijekom ovog mjeseca na biljnim organima na nekim mjernim lokalitetima u istočnom dijelu Županije  ili uz riječne doline Mure i Drave  pogoduje početnom razvoju bolesti lišća zimskog luka (npr. izmjereno zadržavanje vlage 12.130 minuta na području općine Orehovica).

Pratiti zdravstveno stanje zimskog luka

Nakon prve prihrane krajem zime proizvođačima zimskog luka na otvorenim poljima preporučujemo redovito praćenje zdravstvenog stanja luka i prema potrebi suzbijati uzročnike bolesti nekim od dopuštenih pripravaka navedenih u Tablici 1.

Ukoliko se nastavi trend iznadprosječno vlažnog, a prohladnog razdoblja, tada najveća opasnost u usjevima zimskog luka uzgajanim izravno iz sjemena u narednom razdoblju prijeti od uzročnika plamenjače (Peronospora destructor) i nekoliko vrsta uzročnika plijesni (npr. Botrytis squamosa i dr.)!

Tablica 1. Neka organska i/ili kombinirana sredstva za suzbijanje bolesti luka u našoj zemlji

Fungicidi
 
plamenjača
2,5 kg/ha (3x)
(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)
K=14 dana
plamenjača
1 lit./ha (4x)
K=14 dana
pjegavost i hrđa
0,5 lit./ha (4x)
K=14 dana
siva plijesan
1 kg/ha (2x)
K=14 dana
plamenjača
0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)
K=7 dana
plamenjača
2,5-3,0 kg/ha (3x)
K=21 dan
plamenjača
2-2,5 kg/ha
K=28 dana
luk kozjak - plamenjača
 
 
luk vlasac-hrđa
1,2 kg/ha
K=14 dana
hrđa
 
 
siva plijesan
1,5 kg/ha
K=21 dan
Alternaria,Puccinia
1,0 lit./ha (1x)
 
plamenjača
1,6 lit./ha
K= 7 dana
hrđa, pjegavost
0,6 lit./ha
 
plamenjača
5 kg/ha (2x)
 

Važno! Sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji.

Pri uzgoju zimskog luka u zaštićenim prostorima (plastenicima) namijenjenom za prodaju kao mladi luk ne preporučujemo koristiti kemijska sredstva za zaštitu bilja!

Zaštita zimskog češnjaka od korova, bolesti i štetnika

Zadnjih sezona raste interes proizvođača za uzgojem bijelog luka (češnjaka), a puno su bolji rezultati u kontinentalnim proizvodnim uvjetima dobiveni sadnjom ozimih formi. Tijekom vegetacije njega češnjaka se svodi na prihranu, navodnjavanje, borbu protiv korova te suzbijanje bolesti i štetnika. Kod nas su najrašireniji domaći ozimi eko-tipovi koji se sade ujesen, prezimljuju, pa u sljedećoj godini razvijaju vegetativnu masu i lukovicu. Biljke češnjaka su u pravilu vrlo otporne na niske temperature, pa mogu dobro prezimiti u kontinentalnom području, odnosno za normalan rast i "glavičenje" češnjaka češnjevi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama.

Primjena herbicida veliko je olakšanje u borbi protiv korova, jer su mehaničke mjere okopavanjem na većim površinama teško provedive i zahtijevaju mnogo rada. Herbicide u usjevima češnjaka uglavnom koristimo kao pri uzgoju luka iz lučice (nakon sadnje, a prije nicanja).

Pri uzgoju ozimog (zimskog) češnjaka u narednom razdoblju valja planirati zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika, a pri izboru sredstva za zaštitu birati dopuštene pripravke u našoj zemlji navedene u Tablici 2. Naknadna primjena herbicida u izniklim usjevima češnjaka podliježe strožim ograničenjima nego u usjevima crvenog luka.

Tablica 2. Neka sredstva za zaštitu bilja koja su u našoj zemlji dopuštena za primjenu u češnjaku

Pripravak
Neželjeni organizmi
Primjena
Karenca*
Herbicidi
travni i neki širokolisni korovi
4 lit./ha
OVP
širokolisni korovi
1,35 lit./ha
56 dana
Širokolisni korovi
do 2 kg/ha
21 dan
Insekticidi
zemljišni štetnici
7-10 kg/ha
OVP
tripsi, lisni mineri, ličinke leptira
2-3 lit./ha
-
tripsi, lukov moljac, sovice
0,12-0,2 lit./ha
3 dana
Fungicidi
Dithane DG Neotec
plamenjača
2,1 kg/ha
28 dana
hrđa i koncentrična pjegavost
0,5-0,8 lit./ha
30 dana
Acrobat MZ WG
plamenjača
2,5 kg/ha
14 dana
Ortiva SC
plamenjača, hrđa
0,8-1 lit./ha
7 dana
Ridomil Gold MZ WG
plamenjača
2,5-3 kg/ha
21 dan
plamenjača
0,25-0,35 %
21 dan

*karenca OVP = ograničeno vremenom primjene;
**biljni insekticid dobiven iz koštica tropskog neem drva (ne ubraja se u opasne tvari, dopušten u ekološkoj proizvodnji)!
***dopuštena primjena zaliha do 03. lipnja 2018.

U usjeve vješati žute ljepljive ploče

Tijekom ožujka već smo bilježili dane s temperaturama većim od +13°C (09.-15.03.2018.), pa proizvođačima češnjaka u narednom razdoblju preporučujemo u usjevu vješati žute ljepljive ploče ili postavljati žute posude radi ulova češnjakove muhe (Helomyza lurida). Češnjakova je muha prilagođena nižim temperaturama zraka od lukove muhe (Delia antiqua) te se javlja nešto ranije. U našoj zemlji nema registriranih insekticida za suzbijanje češnjakove muhe, ali se mogu koristiti pripravci registrirani za suzbijanje tripsa (Thrips) a koji istovremeno umanjuju napad povrtnih muha, npr. spinosad (Laser) ili dimetoat (Rogor 40 EC). Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica češnjaka na manjim površinama paučinastom folijom smanjuje napad češnjakove muhe.

Usjeve zimskog luka na otvorenim gredicama koji se namjeravaju koristiti kao mladi luk također preporučujemo mehanički zaštititi paučinastom folijom od mogućeg napada prve ili prezimljujuće populacije lukove muhe u narednom razdoblju.

Prije primjene sredstva za zaštitu bilja pri uzgoju crvenog i bijelog luka obavezno proučiti upute uz dopuštene djelatne tvari u našoj zemlji te se obavezno pridržavati ograničenja (vrijeme primjene, najveći broj dopuštenih primjena u sezoni, doza ili količina, propisana karenca).

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Češnjak Zaštita Zimski luk Zaštita Češnjakova muha Plamenjača Plijesan Fungicid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]