Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 26.12.2020. 16:20

Za proizvodnju ranog krompira važno naklijavanje

Naklijavanje se obavlja pet do šest nedjelja prije sadnje u suvim i čistim prostorijama. Optimalna temperatura je oko 15 stepeni, a vlažnost vazduha oko 90 odsto.

Foto: Depositphotos/markit
  • 334
  • 30
  • 0

Za postizanje stabilnih i kvalitetnih prinosa krompira neophodan je izbor kvalitetnog sadnog materijala kao i dobra agrotehnika, đubrenje i zaštita. Adekvatno sjeme, bez obzira na cijenu, predstavlja glavni preduslov za visok prinos i dobar kvalitet, ističe stručnjak za povrtarstvo, Dragan Mijušković.

Veliki broj proizvođača koji žele raniji izlazak na tržište u cilju bržeg i boljeg nicanja ovog povrća, obavljaju naklijavanje.

Naklijavanjem krompira do dobrog uroda

Podsjetimo, naklijavanje je proces tokom kojeg krtola poslije faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute ovom procesu. Tako se na primjer dobija krompir čija je klijavost 100 odsto, niče ranije, a nakon toga odmah dolazi do ukorjenjavanja i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za sadnju potrebni adekvatni uslovi

Naklijavanje se obavlja pet do šest nedjelja prije sadnje u suvim i čistim prostorijama. Optimalna temperatura je oko 15 stepeni, a vlažnost vazduha oko 90 odsto.

Krupnije krtole imaju uglavnom veći rod, pod uslovom da su zdrave. One sitnije isto mogu da daju dobar prinos ako su zdrave neizrođene i kvalitetne.

Krompir treba saditi kad se steknu povoljni zemljišni uslovi - tlo na dubini od 10-15 cm zagrije se na pet do 10 stepeni. Prerana sadnja nosi rizik od ranih mrazeva, a kasna smanjuje prinos i do 20 odsto, navodi Mijušković.

Šta treba znati o uzgoju krompira?

Takođe, već sada se mogu stvoriti uslovi za njegovu proizvodnju u zaštićenim prostorima koja u posljednje vrijeme zauzima sve veće površine jer povrtari na tržište izlaze sa mladim krtolama već tokom proljeća (aprila i maj). U zavisnosti od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. 

Sjetvena norma zavisi od krupnoće i gustine sadnje i kreće se od 1.200-3.500 kg/ha, najčešće oko 1.750 kg/ha. Razmak treba da bude okvirno 25-30 x 50-60 cm, a dubina osam do 10 cm. U zavisnosti od sortimenta, dužina vegetacije je oko 60-150 dana.

Uspostaviti pravilan plodored

Bitna mjera za postizanje stabilnih prinosa je održavanje umjerene vlažnosti zemljišta jer usljed nedostatka vlage dolazi do pucanja i deformacije što znatno smanjuje prinos i tržišnu vrijednost, objašnjava ovaj stručnjak.

Kako pravilno uskladištiti krompir

Može se gajiti u monokulturi ali za siguran i stabilan rod neophodno je uspostaviti pravilan plodored, na taj način smanjiće se broj nematoda. Najbolji predusjevi su mu lucerka, crvena djetelina i travno djetelinske smješe, koje mogu povećati prinos i do 20 odsto. S jeseni obaviti duboko oranje uz unos 30 tona zgorjelog stajnjaka po hektaru, a od mineralnih đubriva najbolja su ona formulacije NPK 10:20:30, 8:16:24, 7:20:28, 6:12:24.

Važna međuredna kultivacija

Neophodne mjere njege su međuredna kultivacija koja se izvodi po nicanju usjeva, na manjim površinama ogrtanje kada je biljka visine 15-20 cm, a gdje je mehanizovana proizvodnja i na većim površinama prilikom mašinske sadnje, formiraju se bankovi. Zaštita od bolesti i štetočina je neophodna i mora biti pravovremena jer svako kašnjenje tretmanima može znatno smanjiti prinos.

Kombinacijom svih navedenih preporuka, kvalitetnom obradom, đubrenjem, plodoredom, preventivom i zaštitom od bolesti, štetočina i korova dobijaju se kvalitetni i stabilni urodi, zaključuje Mijušković.


Tagovi

Naklijavanje krompira Sadnja krompira Predusjevi krompira Zalijevanje Zaštita od bolesti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...