Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavca
  • 13.03.2021. 12:00

Za veći urod krastavca izbjegavajte prošlogodišnje sjeme i previše vlage

Najbolje je da sjeme bude staro dvije do četiri godine. Za ono prošlogodišnje, potrebno se poslužiti vrtlarskim trikom

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 2.810
  • 428
  • 0

Teško je zamisliti vrt bez krastavca. Možemo ga uzgajati iz presadnica ili direktno posijati u zemlju. Pored toga što danas i hobi vrtlari znaju sve njegove zahtjeve, često se događa da na biljkama ima malo plodova.

Na vriježama se doduše formiraju cvjetovi, ali plodova nema. 

Najbolje je sjeme staro dvije godine

Ova povrtna vrsta potječe iz toplih područja, zbog toga traži toplinu, opskrbljenost vodom i hranjivima, kao i puno svjetlosti. Na otvorenom se sadi kada se tlo dovoljno zagrije i prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova. Drugi način je uzgoj iz presadnica koje se posade u vrt kada to vremenske prilike dozvole.

Za sjetvu i sadnju krastavaca treba birati osunčane terene. Neadekvatna temperatura, promjene vrijednosti, optimalna vlaga i ishrana, faktori su koji djeluju na njegovu plodnost, odnosno na formiranje ženskih ili muških cvjetova. Na biljkama se razvijaju i jedni i drugi.

Iz ženskih cvjetova nastaje plod, a prepoznat ćemo ih po izduženoj, malo debljoj plodnici u čijoj unutrašnjosti se vidi tučak. Najčešće se pojavljuju na bočnim granama, cvjetaju poslije pojave muških, a najviše ih ima u vrijeme plodonošenja.

Muški cvjetovi imaju prašnike, prvi se pojavljuju, a najčešće se formiraju na glavnoj stabljici.

Preporuka poljoprivrednicima je izbjegavanje sjetve sjemena od prošle godine, jer će dati biljke s pretežno muškim cvjetovima. Najbolje je da sjeme bude staro dvije do četiri godine. Usjevi iz ovih sjemenki će formirati više ženskih cvjetova i samim tim dati veći urod.

Trikom "prevariti" prošlogodišnje sjeme

Ako imamo one prošlogodišnje, potrebno se poslužiti jednim vrtlarskim trikom.

Sjemenke se stave u platnenu vreću i tri mjeseca drže u blizini izvora topline (radijatora ili peći). Tijekom tog razdoblja izgubit će vodu, a opna postaje tvrđa. Na ovaj način ćemo "prevariti" sjeme i ono će se ponašati kao da je staro dvije i više godina, odnosno biljke koje se razviju formirat će više ženskih cvjetova. Pri tome treba paziti da ne stoji preblizu izvora topline kako visoka temperatura ne bi uništila klicu.

Više muških cvjetova će se formirati kada zalijevamo hladnom vodom. Najbolje je koristiti vodu koja ima temperaturu 20°C i više. Ovo je posebno važno u početnim fazama razvoja usjeva, točnije poslije presađivanja. Krastavce je bolje zalijevati ujutro. U periodu intenzivnog cvjetanja, ne voli prevlažnu zemlju. Previše vlage intenzivira stvaranje muških cvjetova.

Kako oprašivati cvjetove u plasteniku?

Uzgajivači krastavca u plasteniku susreću se sa slabijim formiranjem plodova ili čak njihovim izostankom zbog manje oprašivanja. Kod većine sorti, plod nastaje nakon ovog procesa, a nedostatak oprašivača u zaštićenom prostoru to može dovesti u pitanje. Kako bi ih privukli u plastenik, potrebno je posaditi biljne vrste koje će ih namamiti svojim mirisom.

U objektima, ali i na otvorenom polju, u sušnom periodu tijekom ljeta može biti puno neplodnih cvjetova. Razlog tomu je vruć i suh zrak koji isušuje vrh tučka i onemogućava klijanje peludnog zrna. To se događa kada je temperatura veća od 35°C. Ovome doprinosi i kratak period cvjetanja pojedinačnih cvjetova.


Tagovi

Uzgoj krastavca Plodovi krastavca Muški cvjetovi Ženski cvjetovi Uzgoj iz rasada Oprašivanje cvjetova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.