Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 29.05.2021. 09:45

Za zdrave plodove paradajza oprezno sa azotnim hranjivima i uklanjajte zaperke

Plod paradajza može izgledati atraktivno, ali kada se presječe vidjećemo da je središnji dio bijele boje. Ovu pojavu mogu izazavati različiti faktori.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 3.459
  • 547
  • 1

Paradajz je najčešća vrsta povrća koju uzgajamo. Svaki baštovan želi da dobije što veće plodove koji se odlikuju specifičnim okusom. Međutim, nova poljoprivredna godina nosi sa sobom i nove izazove. Jedan od njih je i pojava bijele unutrašnjosti srca paradajza.

Spolja pomenuto povrće može izgledati izuzetno privlačno, a tek kada ga prerežemo vidimo da je unutra meso bijelo. Ova pojava povlači za sobom lošiji okus.

Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju da centralni dio ove povrtnice bude bijele boje. Neki od njih su izbor sorte ili hibrida jer postoje oni koji su skloni da formiraju takozvano "bijelo srce" pa bi na to trebalo obratiti pažnju. Savremena selekcija forsira sote čijii plodovi mogu da podnesu transport i imaju produžen rok trajanja. Međutim, upravo one imaju karakteristiku da formiraju bijelu boju u sredini ploda.

Izbjegavati sjenovita mjesta prilikom sadnje

Pored sortnih karakteristika, veoma je važan i izbor mjesta sadnje. Postoje hibridi koji se uzgajaju u plasteniku, odnosno, u zaštićenom prostoru, kao i oni namijenjeni proizvodnji na otvorenom polju. Pogrešnim odabirom možemo dobiti plodove sa bijelim srcem kao odgovor na neprilagođenost. Takođe treba izbjegavati sjenovite ili podvodne terene.

I nedostatak svjetlosti izaziva pojavu bijelog mesa ploda. Zbog toga biljke ne treba saditi u sjeni. Potrebno je uklanjati zaperke kako od usjeva ne bi dobili gust žbun. Ovo je važno kod onih sorti sa neograničenim rastom. Plodovi na zapuštenim biljkama su sitniji i slabije dozrijevaju. A i podložniji su pojavi bolesti i napadu štetočina.

Višak ili manjak hranjiva može da prouzrokuje pojavu bijelog središnjeg dijela ploda paradajza. Posebno višak azota izaziva ovaj poremećaj. Osim što je centralni dio povrća bijel, javljaju se i promjene u strukturi pulpe. Sve navedeno rezultira lošijim okusom paradajza. Istovemenom sa viškom azota javlja se i manjak kalijuma i kalcijuma.

Visoka temperatura i nedostatak vlage 

Mnogobrojni prouzrokovači oboljenja isto tako mogu dovesti do ove neželjene pojave. Aktivnosti virusa, bakterija, gljivica i fitoplazmoza izazivaju bijelu i tvrdu unutrašnjost paradajza. Povrće nema okusa i praktično je nejestivo. Biljke sa simptomima bolesti često se prepoznaju u fazi formiranja plodova. Njihovi listovi su manji, grublji i uvijaju se. Cvjetovi su takođe sitniji.

Od štetočina naročito su za lošiji kvalitet navedene povrtne vrste odgovorne lisne uši, tripsi i cikade.

Kako spriječiti plamenjaču kod paradajza?

Visoke temperature, iznad 30°C, blokiraju usvajanje kalijuma iz zemljišta, ali i drugih hraniva. Cvjetovi postaju sterilni, a plodovi se ne stvaraju. Ukoliko i dođe do njihovog formiranja u ovakvim uslovima, nastaju promjene u strukturi tkiva i okusu. Visoka tempeatura i nedostatak vlage sprečavaju sintezu likopena, pigmenta, zaduženog za pojavu crvene boje.

Paradajz treba zalijevati na četiri do pet dana i pri tom svaku biljku zaliti sa tri do sedam litara vode u zavisnosti od postojećih uslova.


Tagovi

Uzgoj paradajza Bijela unutrašnjost paradajza Plodovi paradajza Nedostatak svjetlosti Podvodni tereni Sjenovita mjesta Sinteza likopena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.